Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Középpontban a Mars téri, a Cserepes sori és a nagybani piac – 10 interpellációval hangol a közgyűlésre a Jobbik

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

toth_peter_sajttj01_gs

Csak a Mars téri piac kapcsán 15 kérdést intézett Botka Lászlóhoz a jobbikos Tóth Péter, aki ezen felül a városi cégek működését firtatja, a Napfényfürdő sorsa után érdeklődik, illetve a Partfürdőn a területbérleti díjak drasztikus emelését kifogásolja többek között.

Több hasonlóságot lát a Cserepes sori piacon zajló események és a Mars téri piaci kereskedők évek óta tartó kálváriája között a jobbikos Tóth Péter, így egyik interpellációjában 15 kérdést a Mars téri ügyében intézett Botka László szocialista városvezetőhöz. A SZEGEDma.hu nyomon követi a közérdekű adatok végrehajtásáról szóló pert, melynek legutóbbi tárgyalási napján annyi előrelépés történt, hogy a bíróság javaslata alapján az adatigénylők május végén a piac irattárában kereshetik az anyagokat. A városházánál tartott sajtótájékoztatóján az egyik érintett, Tóth Péter (aki az önkormányzati képviselőnek csak névrokona) elmondta, közérdekű adatokat kértek a piactól, ám ezt megtagadta a Kft., ezek kiadására a Legfelső Bíróság kötelezte az önkormányzati társaságot. A piac ügyvédje egy iratokat tartalmazó CD-t juttatott el az érintettekhez, amelyből érdekes dolgokra derült fény.

A 2009. novemberi bontások után az egyik kereskedőtársunkat, akinek ingó felépítménye volt, 2010. májusában kártalanították. Az ügy érdekessége, hogy a polgármester úr hetedik éve azt szajkózza a médiában, hogy a Mars téri kereskedőknek kártalanítás nem jár. Ezzel ellentétben a dózerolás után fél évvel egy 15 négyzetméteres bódéért a polgármester tudtával a piac körülbelül 4 millió forint kártalanítást adott a bódé tulajdonosának” – ismertette Tóth Péter, milyen adatokra bukkantak. A kereskedő hozzátette egy 25 négyzetméteres alapozás nélküli ingóságért, amely fennmaradási engedéllyel rendelkezett pedig 25 millió forintot fizetett ki a polgármester felhatalmazásával a Szegedi Vásár és Piac Kft., vagyis majdnem 3 panellakás árát. „Az említett két kifizetéssel szemben négy kereskedő összesen 197 négyzetméteres ingatlan-jellegű építményeinek jogellenes, önhatalmú elbontásáért semennyit nem hajlandó fizetni az önkormányzat” – magyarázta a férfi. Ő és három további kereskedő építmény státuszú önálló ingatlannal rendelkeztek a Mars téri piacon, amit hatósági bizonyítvánnyal is tud igazolni. A dokumentumot Makó város jegyzője bocsátotta ki, méghozzá többek között a szegedi építőhatóság Mózes Ervin címzetes főjegyző határozatai alapján. Tóth hozzátette, négyük építményeire bontási és építési határozatokat kellett volna kibocsátani, ám ez nem történt meg, vagyis e nélkül dózerolták le pavilonjaikat. „Ha a piac kft. és az önkormányzat egy építménynek nem minősülő ingóságra egy középkategóriás új autó árát kifizette, akkor joggal követeljük, hogy a bizonyítottan ingatlan-jellegű építményekre is fizessen kártalanítást” – szögezte le a férfi. A négy érintett azt követeli Botka László és a piac Kft. hat és fél után velük is rendezze tartozását.

toth_peter_sajttj02_gs

A kereskedő összefoglalója után a jobbikos önkormányzati képviselő elmondta, az évek óta tartó pereskedésekben emberek, családok és vállalkozások mentek tönkre az elmúlt években, és volt olyan is, aki bele is halt ebbe az ügybe. Tóth úgy értékelte, a város polgármesterének rendkívül nagy a felelőssége mindebben.

A további kilenc interpellációja közül elsőként a Cserepes sori piaccal kapcsolatosról szólt, amelynek tartalmával bővebben is foglalkoztunk cikkünkben. Tóth Péter úgy értékelte, hogy a pénteki nap vízválasztó lesz, hiszen kiderül, hogy a május 31-i határidővel felmondott szerződésekkel rendelkező kereskedőkkel mi fog történni. „Illúzióink nem nagyon lehetnek az üggyel kapcsolatban, hiszen a hétfői jogi, majd a szerdai pénzügyi bizottsági üléseken is azt láthattuk, hogy a városvezetésnek semmit sem változott az álláspontja, nem kívánják visszahívni a társaság éléről Rácz Attilát, vagyis meg kell várni, hogy a NAV-nál tett bejelentés sorsa mi lesz. Szomorú lesz, ha az adóhatóság megállapítja a szabálytalanságot, átadja az ügyészségnek a nyomozati anyagot, és akkor bűncselekmény miatt kell visszahívnunk a piacigazgatót. Ha ezt akarja megkockáztatni a szocialista városvezetés, ám legyen, az ő felelősségük” – közölte a Jobbik szegedi és megyei elnöki posztját is betöltő politikus.

A Cserepes sori mellett a Dorozsmai Nagybani Piac jövőjét is kérdésesnek látja Tóth. Kifejtette, örül, hogy végre befektetés érkezett a városba a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piac révén, de nem tartja szerencsésnek, hogy ugyanolyan profilú társaságról van szó, mint amilyennel egy önkormányzati cég is tevékenykedik. Egy másik interpellációjában az óvodás korú gyermekeket nevelő szülők aggodalmait és kérdéseit gyűjtötte össze, illetve többek között arra kíváncsi, hogy az immár három éve nem működő tápai komp mikor indul újra.

Ahogy beszámoltunk róla, 18-szoros területbérleti díjat kell fizetnie annak, aki a Partfürdőn rendelkezik üdülővel. Ennek kapcsán Tóth Péter afelől érdeklődik, hogy mivel indokolják a drasztikus emelést, miért csak a közelmúltban értesítették a tulajdonosokat, és miért gondolják úgy, hogy SZIN-bérlettel le lehet kenyerezni azokat, akiknek üdülőjük van a Partfürdőn.

Solymos szerint Tóth munkássága csak politikai botránykeltés

A tíz interpelláció mindegyikét megválaszolta időközben Botka László polgármester, míg Solymos László alpolgármester az alábbi közleményben reagált a feltett 77 kérdésre:

„Tóth Péter (Jobbik) interpellációival bebizonyította, hogy képviselői feladatainak ellátására alkalmatlan. Közlendőinek nincs valóságalapja, kérdéseiből látszik, hogy az előterjesztéseket el sem olvassa, a bizottsági döntéseket nem követi. Így ’munkássága’ csak a politikai botránykeltésre alkalmas, azt is célozza” – fogalmaz Solymos László.

A május 27-i közgyűlés előterjesztésit – köztük Tóth Péter 77 kérdést tartalmazó 10 interpellációját és az arra adott polgármesteri válaszokat – ITT olvashatja.

Egészség

Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A vírus főleg családi összejöveteleken terjed.

Tovább olvasom

Közélet

Benedek, a leghíresebb középkori tanító

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Egészség

A járvány második hullámának határához érkezett az ország – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mondta Kásler Miklós miniszter.

Tovább olvasom

Aktuál