Hatalmi arrogancia, kicsinyes bosszú és az önkritika hiánya – a szegedi közgyűlés ellenzéki olvasata

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kozgyules_varosi27_gs

A pénteki közgyűlésen üzent az ellenzéknek Botka László szocialista városvezető: aki kritizálja, nem menekülhet bosszújától, szankciókra számíthat – többek között ezt szűrte le a közgyűlési ellenzék, melynek tagjait ezúttal is értékelésre kértük fel.

Még a május 27-i közgyűlés előtt antidemokratikusnak, szimplán pitiáner politikai bosszúnak titulálták közös sajtótájékoztatójukon a szegedi ellenzéki képviselők, hogy Botka László MSZP-s városvezető Tanács Eszter külsős bizottsági tag visszahívását kezdeményezte. Igaz, ez volt az első alkalom, amikor a testület három DK-s tagja (Binszki József frakcióvezető, Berkesi Ottó és Kardos Irén) nem támogatott egy polgármesteri javaslatot, de 15 igennel így többséget kapott az előterjesztés. A közgyűlés után többek között erről a döntésről és esetleges hatásairól is kérdeztük a pénzügyi bizottságba Tanács Esztert delegáló egykori LMP-s, jelenleg független Szentistványi Istvánt, a Fidesz-L.É.T.-es Nógrádi Tibort, a KDNP részéről Hüvös Lászlót, továbbá a jobbikos Tóth Péter.

Nógrádi: Botka politikai pitiánersége fordulópontot jelent a ciklusban

Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. frakció vezetője úgy értékelt, egyre pitiánerebbek a közgyűlések, egyre nevetségesebbek azok a pártpolitikai célok, melyek mentén Botka László szocialista polgármester vezényli az üléseket, illetve általában a város mindennapjait. Úgy véli, itt lenne az ideje, hogy a várost irányítók legalább kettőt visszalépjenek a pártpolitikai túlfűtöttségből, mert ez csak a polgármester ambícióit elégíti ki, a városnak és az itt élőknek mit sem használ.

kozgyules_varosi46_gs

„A pénteki közgyűlésen ugyanazokat a felelőtlen, öncélú kormányellenes támadásokat tapasztaltuk Botka Lászlótól és a baloldali képviselőktől, melyre napirend előtti felszólalásában Mihálffy Béla képviselőtársam is utalt. A Fidesz-L.É.T. és a KDNP politikusai azt is világossá tették azonban a szegedieknek, a polgármester teljesen felesleges, haszontalan acsarkodása ellenére az Orbán-kormány Szeged mellett áll, mindenben támogatja az itt élőket. Még Botka László is elszólta magát, elismerte, hogy a politikai cirkusz ellenére egyébként gördülékeny az együttműködés az önkormányzat és a kormány fejlesztési szervei között…” – így Nógrádi Tibor.

Emlékeztetett, csak az idei esztendőben mintegy 70 milliárd forintot különített el a kormány a városunkat érintő kiemelt közlekedési beruházásokra. A nevesített támogatott projektek között szerepel a Szeged és Hódmezővásárhely közötti városi-elővárosi vasútvonal, a tramtrain megépítése csaknem 13 milliárd forint támogatással. 15 és fél milliárd forint jut a Szeged és Makó közötti elővárosi vasúti közlekedés fejlesztésére és az olyannyira várt szegedi vegyes forgalmú Tisza-híd megépítésére. Szintén a szegedi lakosokat is szolgálja a városunktól Hódmezővásárhelyen és Békéscsabán át Gyuláig vezető vasútvonal fejlesztése, villamosítása 43 milliárd forintból. Az adócsökkentés, a családtámogatás és az otthonteremtés költségvetésének kedvezményezettjei lesznek a szegediek is.

„Az utóbbi hetek, illetve napok történései sajnos azt is világossá tették számunkra, a Fidesz-L.É.T. frakció bármennyire is a konstruktív ellenzékiséget tűzte ki céljául, a Botka Lászlóék által megteremtett destruktív, antidemokratikus politikai környezetben erre nem nyílik lehetőség. A Tanács Eszter külsős bizottsági tag visszahívásában csúcsosodó, mindennemű ellenzéki véleményt eltaposni akaró politikai pitiánerséggel fordulópontjához érkezett tehát a 2019-ig tartó ciklus. A polgármester nem mutat szándékot arra, hogy az ellenzékkel együtt gondolkozzon és tegyen Szegedért, Botka László ugyanis nem elsősorban a városért, hanem pártjáért, az MSZP-ért és saját karrierje építéséért dolgozik. Ebben a környezetben a Fidesz-L.É.T. frakció tagjai úgy döntöttek, nem asszisztálnak Botka László a demokrácia normáit, játékszabályait súlyosan sértő viselkedéséhez. A polgármester Tanács Eszter visszahívásával kutyakomédiává süllyesztette a pénzügyi bizottság munkáját, és nem tartja be az önkormányzatiság és a demokrácia alapvető írott és íratlan feltételeit, ezért június 1-jei hatállyal lemondtam bizottsági tagságomról, és frakciónk sem hajlandó addig tagot adni ebbe a testületbe, amíg nem állnak vissza a korábbi kormánypárti-ellenzéki arányok, a demokratikus működési rend, illetve a polgármester nem kezd konzultációt az ellenzékkel. Lemondásom ellenére még az eddigieknél is aktívabban részt kívánok venni az érintett bizottság az önkormányzat gazdálkodását ellenőrző munkájában, képviselve a polgári, valamint a civil érdekeket” – vázolta Nógrádi Tibor, hozzátéve: a következő években azért fog dolgozni, hogy minél hamarabb valódi, a városhoz méltó önkormányzata legyen Szegednek.

Szentistványi: A hatalmi arrogancia és az önkritika hiánya jellemzi a városvezetést

A szocialista polgármester azzal is érvelt a Tanács Eszter visszahívásáról szóló előterjesztés kapcsán, hogy 15 külsős bizottsági hely van és 28 képviselő, tehát nem jut minden képviselőre bizottsági tagság. Végül a teljes MSZP és az Együtt támogatta a városvezető javaslatát, nemmel szavazott a Fidesz-L.É.T., a KDNP és a Jobbik, valamint Szentistványi István, a három DK-s képviselő pedig tartózkodott.

kozgyules_varosi25_gs

Szentistványi elmondta, hogy a 15 igennel, 10 nemmel és 3 tartózkodással átment javaslat abból a szempontból érdekes, hogy a 2014-es választások óta ez volt az első alkalom, amikor a balliberális tábor egy része nem Botka László mellé állt. Megjegyezte, ha csak egyetlen szocialista vagy az Együtt színeiben politizáló képviselő a táborból kiszavaz, már nem kapott volna többséget Botka előterjesztése, hiszen a tartózkodás is nemnek számított volna. „Sajnos ezzel a döntéssel, az LMP országos elnökségének a bosszúja révén szétverték az intézményes keretét a munkánknak, amit Eszter a pénzügyi bizottságban, én pedig képviselőként és a városüzemeltetési bizottságban végeztünk. Ez ugyanis szimpla bosszú volt az LMP részéről, még akkor is, ha nem reménykedhettek abban, hogy megkaparintják a bizottsági helyet. Ez pedig kapóra jött a városvezetésnek, hiszen megszabadulhattak egy kritikai ellenzékhez tartozó csapat tagjától” – vélekedett Szentistványi. Kérdésünkre elmondta, ha a bíróság az LMP-ből történt kizárásuk nyomán indított eljárásában végül Szentistványiéknak ad igazat, akkor végképp okafogyottá válik Botka érvelése, de hogy tesznek-e lépéseket, csak a jogerős bírósági döntés megszületése után dől el.

Kritizálta Szentistványi a városvezetés azon logikáját, mely szerint mindent végigvisznek, semmilyen esetben sem korrigálják, bírálják felül korábbi döntésüket, pedig vannak olyan esetek, amikor jól látható, hogy nem az ellenzék kötekedik pusztán, hanem alapvetően elhibázott lépésekről van szó. Erre példaként a 92%-ban önkormányzati tulajdonú Cserepes sori Piac Kft.-t hozta fel, az elmúlt hetekben a városvezetés által kommunikáltak szöges ellentétben vannak azzal, amit az érintettek mondanak, ám hiába szólnak a hírek esetleges jogsértésekről és hivatalos vizsgálatokról, semmiféle belátás vagy éppen egy korábbi döntés felülvizsgálata nem látható a városvezetés részéről. „Éppen ezért szóltam a közgyűlés elején arról, hogy mindössze három nő van a 29 fős közgyűlésben, és talán ha komolyabb szerepet kapnának a hölgyek a politikai döntéshozatalban, akkor ez a kíméletlen, arrogáns politikai logika is megszűnne” – részletezte.

A pályázatok kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy minden alkalommal sikerpropaganda kíséri az egyes beruházásokat, kockázatokról és esetleges hátrányokról szó sem esik, az induláskor arról szól a város kommunikációja, hogy még csak pénzbe sem kerül az önkormányzatnak az adott fejlesztés, és időközben sorra kiderül, hogy mindebből semmi sem igaz. A Liget-projekt kapcsán viccesnek nevezte Szentistványi, hogy „zöld város” projekt keretében fejlesztenek ott, pedig az újszegedi terület jelenleg is Szeged tüdeje, ráadásul kiderült, hogy mégis be kell szállnia önrésszel az önkormányzatnak. A „Szeged-Algyő” ivóvízminőség-javító program kapcsán pedig azt emelte ki azon kívül, hogy a Közbeszerzési Hatóság eljárást folytat az ügyben, hogy maga a program sem old meg minden ivóvízminőséggel kapcsolatos problémát, hiszen nem foglalkozik például az elöregedett vezetékrendszerrel. „Nagyon sokszor olyan fejlesztések vannak, amelyek egy bizonyos problémát orvosolnak, legalábbis látszólag, de összességében nem kezelik a helyzetet. Ilyen a panelrekonstrukció is, hiszen a külcsínre adtak forrásokat, de az épületgépészeti felújítások elmaradtak” – részletezte Szentistványi István.

Tóth: Botka László Szeged utolsó Lenin-szobra, amit le kell dönteni

A jobbikos Tóth Péter szerint nem igaz az a városvezetés részéről többször hangoztatott állítás, hogy azért növekedtek Szeged bevételei, mert olyan jól teljesíteni a város, hiszen arról van szó, hogy az új kivetett adóknak köszönhető a bevételi oldal növekedése. Hozzátette, a lakásbérleteket is folyamatosan emeli az önkormányzat, ezen kívül a legdrágább parkolási zónát is kiterjesztették gyakorlatilag az egész belvárosra, ezáltal is a bevételeket növelve, tehát nem arról van szó, hogy Szeged jobban teljesítene, egyszerűen csúsztat a városvezetés. Kifacsarják a Dorozsmai Nagybani Piacot a 200 milliós nyereségosztalék befizetéssel Tóth Péter szerint, amit persze megtehet a város, ám így a vásártér képtelen lesz felvenni a versenyt a másik, most nyílt nagybanival a jobbikos képviselő szerint. „Ebből is jól látszik az a gazdasági és politikai felfogás, ami a városvezetésben uralkodik, hiszen erről a piacáról is lemond Szeged, ki fogja véreztetni, most egyelőre a nyereségosztalék formájában történik ez” – részletezte.

kozgyules_varosi20_gs

Személyes bosszúként értékelte Tanács Eszter visszahívását Tóth Péter, bármennyire is tagadja ezt a polgármester, ugyanis valójában édesapja, Tanács István a Népszabadságban megjelent cikkeinek szólt. „Egyszerűen ilyen kisstílű gazember Szeged város polgármestere. Ha tehetné, ellenzéki képviselőnek egyáltalán nem adna helyet egyetlen bizottságban sem, és ott lehetetlenítené el az ellenzéki munkát, ahol csak tudja” – közölte. Úgy összegzett, igazi diktátora van Szeged városának, egy letűnt rendszer árnyéka, aki ott félemlíti meg az embereket, ahol csak tudja. Példaként a Cserepes sori piacért tüntetőket említette, akikre rendőrt hívatott és a kereskedőket igazoltatták a városháza előtt, míg érdekképviselőjüket, Szabó Bálintot el is vitték az egyenruhások. „Szeged utolsó nagy Lenin-szobrát, Botka Lászlót közös erővel kell ledöntenünk” – összegzett.

A közgyűlésre beadott 10 interpellációját egyben, 3 percben ismertethette Tóth, majd a polgármesteri válaszra egy percben reagálhatott, és mivel úgy értékelte, hogy feltett kérdéseire érdemi választ sem írásban, sem szóban nem kapott, meg fogja vizsgálni, hogy az SZMSZ miként rendelkezik erről. A jobbikos politikus emlékeztetett, hogy amikor a KDNP-s Haág Zalán az olimpia és a migráció kapcsán két interpellációt nyújtott be, azokat külön-külön ismertethette. Tóth megjegyezte, a 10 interpelláció közül az egyik nem is Botka Lászlóhoz, hanem Szentgyörgyi Pál alpolgármesterhez szólt, ráadásul a városvezetőnek szerinte meg kellett volna indokolnia, hogy miért teszi az összevonást. Ha pedig az SZMSZ nem fogalmaz ezzel kapcsolatban egyértelműen, akkor a képviselőknek szavazniuk kellett volna arról, hogy egyben tárgyalják a 10 különböző kérdéskört. „Jól látszik, hogy Botka László csak arra szeret válaszolni, csak olyan dolgokat szeret tenni, amivel a saját PR-ját növelheti. Fogjuk még látni a polgármestert nyugdíjasokkal pörköltet enni, beülni velük egy fürdőmedencébe, de olyat senki sem fog látni, hogy termelő beruházást hozna Szegedre” – közölte Tóth Péter.

Hüvös: Az ellenzéknek üzent a polgármester Tanács Eszter visszahívásával

„A nem képviselő bizottsági tag visszahívása nem egy LMP-s ügy, hanem üzenet az ellenzék számára: ha bárki kritizálja Botka Lászlót, még ha az illető rokona is, akkor minden további nélkül szankciókkal fog élni a polgármester. Ami ma történt, az egy demokráciában felvállalhatatlan, mondvacsinált indokokkal próbálta leplezni a városvezető személyes bosszúját” – értékelte Tanács Eszter visszahívását Hüvös László KDNP-s képviselő.

kozgyules_varosi28_gs

A közgyűlésen a városi cégek jó működését ecsetelte Szentgyörgyi Pál alpolgármester, mint elmondta, az egyes társaságok összevonása pozitív gazdasági eredményeket produkált, és ezúttal is az előző ciklusra mutogatott vissza, mondván, hogy a Fidesz-Jobbik vezetésével veszteségeket termelt például a Szegedi Városkép és Piac Kft., míg az MSZP-s Tóth Károly a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpontot méltatta. „Már az év elején rámutattunk arra, hogy az önkormányzati cégek több támogatást kapnak, mint 2010 és 2014 között. Nyilvánvalóan nagyobb támogatás mellett felmutatni esetlegesen eredményeket, nem lehetetlen dolog. Az is látható volt, hogy egyes önkormányzati társaságok átszervezése már az előző ciklusban elkezdődött” – közölte Hüvös. Hozzátette, természetesen mindenkinek örülnie kell annak, ha egy városi cég jól működik, de a helyi KDNP nem tartja túlzottan meggyőzően a közgyűlési anyagokban látható számokat. Példaként a városi televíziót hozta fel, azok a fejlesztések, amelyekkel a közgyűlésen példálóztak, a 2014 előtt elnyert pályázatból végrehajtott korszerűsítés eredményei voltak, így ez semmiképp sem írható a jelenlegi ügyvezető igazgató sikerszámlájára Hüvös szerint.

A KDNP-s politikus rámutatott, hiába vizionálja Botka László, hogy küszöbön áll a hulladékszállítás összeomlása országos szinten, és Szegedet idén 800 millió forintos veszteség éri, a hulladéktörvény átalakítására vonatkozó kormányzati döntést úgy illetik kritikával, hogy annak eredményei még nem is láthatóak. „Itt nem szakmai érvek ütköztetéséről volt szó a szocialista városvezetés részéről, hanem a kormánynak üzentek. Meggyőződésem, hogy az állam kezében is megfelelő helyen lesz a hulladékszállítás, és azt se felejtsük el, hogy amióta Fidesz-kormányzat van, illetve az előző önkormányzati ciklusban, amikor is Fidesz-KDNP többségű közgyűlés volt, akkor a szemétszállítási díjak emelése folyamatosan az infláció alatt maradt” – közölte Hüvös László hozzátéve, hogy a szocialista kormányzások idején mindig az inflációt jóval meghaladó mértékben növelték évről évre a szolgáltatási díjakat. Úgy összegzett, lehet, hogy a szocialisták szerint jó kezükben lenne ez a közszolgáltatás, ám ez korábban mindig díjemeléssel járt a lakosságra nézve.

Pintér M. Lajos – Varga Anna

Default thumbnail
Előző sztori

Kézilabda: fejlődése érdekében váltott a Veszprémbe szerződő Ancsin Gábor

Következő sztori

Mentálhigiénés svédasztal a Szegedi Városi Kollégiumban

Legutóbbi hasonló cikkek