Cserepes-botrány: autós tüntetést tartanak a piacosok

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

demonstracio_cserko02_gs

„Tömeges felmondás Botka Lászlónak!” – ezzel a címmel hirdettek autós demonstrációt és sajtótájékoztatót a Cserepes sori piac bérlői, akik március közepe óta tiltakoznak a díjemelés és a birtokvédelmük megszűnése ellen. A kereskedők hangsúlyozzák: nem hagynak veszni száz szegedi munkahelyet, és azt várják, hogy a városvezetés érdemben foglalkozzon sorsukkal. A nagy Szeged-napi demonstrációra is készülnek már!

Demonstrációsorozatot hirdettek a Cserepes sori piacosok, mint mondják, nem hagyják, hogy egyetlen tollvonással nagyságrendileg 100 szegedi és környékbeli munkahelyet, illetve szegediek tízezreinek a beszerzési forrását bezárni. A kereskedők kifogásolják, hogy az elmúlt másfél hónapban hiába próbáltak bejutni a városvezetéshez, például a polgármesteri fogadóórákra, nem jártak sikerrel, míg a Cserepes sori Piac Kft.-nél a tulajdonosi jogokat gyakorló Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság két ízben még csak napirendre sem vette a vásártérrel kapcsolatos előterjesztést. A május 9-i demonstráción Botka László szocialista városvezetőnek is átadtak egy petíciót, ám senki sem reagált megkeresésükre a városháza részéről, ezért folytatják tiltakozó akcióikat.

Május 17-én, kedden kora délután autós tüntetést tartanak, illetve készülnek Szeged Napjára, pénteken is demonstrálni fognak a 16 órakor kezdődő díszközgyűlés előtt a kereskedők. Azt tervezik, hogy akkor tízezer, a piac megmaradását támogató, illetve a kereskedőknek szóló felmondás ellen tiltakozó aláírást nyújtanak át Botka László polgármesternek. A Cserepes sori piacon megkezdett aláírásgyűjtést azután bővítették ki a kereskedők, és azért szeretnének az MSZP-s városvezetőnek átadni tízezret, mert a piac élére tavaly év végén kinevezett Rácz Attila azt mondta, hogy egy 170 ezres városban nem mérvadó az addig összegyűjtött 7000 aláírás, és szégyellnivalónak titulálta a szignókkal ellátott papírok darabszámát (miközben a független Kész Zoltánnak éppen hét-nyolcezer szegedi aláírást ígért Botka László a baloldal két országos népszavazási kezdeményezéséhez, az állami cégvezetők bruttó kétmillió forintos bérplafonjához és az állami tulajdonban álló termőföldek adásvételének tiltásához…). Ezzel a kijelentésével a 92%-ban önkormányzati tulajdonú társaság ügyvezetője ismételten kivívta az árusok ellenszenvét, ezért immár nemcsak a vásártér területén, hanem Szeged több pontján is gyűjtik a támogató aláírásokat.

Ahogy többször beszámoltunk róla, a kereskedők azt kifogásolják, hogy a most megemelt bérleti díjukat jövő évtől 27%-os áfa is terhelni fogja. Ezen felül a pavilonbérlőknek felajánlott szerződés-módosítás azt is tartalmazza, hogy lemondanak a birtokvédelemről, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy különösebb indok nélkül bármikor kirakhatják őket a bódékból. Birtokvédelmi kérelmet is benyújtott több tucat bérlő, amellyel kapcsolatban a kereskedők képviseletében eljáró Szabó Bálint jogász azt mondta, az ügyben elfogultságot kellett volna bejelentenie Mózes Ervin címzetes főjegyzőnek, és bár a jegyző nem tartotta magát elfogultnak, végül a Csongrád Megyei Kormányhivatal kizárta a birtokvédelmi eljárásokból a piacosok kérésére, és Makó város jegyzőjét jelölte ki az eljárások lefolytatására. Szabó Bálint emlékeztetett, sürgeti az idő a kereskedőket, azoknak, akiknek május 31-i határidővel felmondtak kulcskérdés a birtokvédelem, hiszen ha bírósághoz fordulnak a felmondás miatt, a birtokvédelmi eljárás eredményétől függ majd, hogy ott lehetnek-e a kereskedők a Cserepes sori piacon vagy sem.

Miközben az MSZP-s piacigazgató, Rácz Attila és városházi főnökei kötélhúzást folytatnak a kereskedőkkel, a szegények piaca folyamatosan ürül ki. Bár a piacosok nagy része továbbra is kitart, küzd jogos érdekeikért, egyre többen hagyják el pavilonjukat, és találnak a belvárosban vagy a közelében fűthető üzlethelyiséget találtak, akár olcsóbban, mint amennyiért a Cserepes soron bérelhetnének…

Előző sztori

Lehetséges világoktól József Attiláig

Következő sztori

Hátország: egy fiatal játékos életét mentette meg Makón a játékvezető lélekjelenléte