Írjon nekünk

Gazdaság

Betelt a pohár – Tüntetéssorozat a Cserepes sori piacért + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

demonstracio_cserko17_gs

Másfél hónapja hiába próbálnak Botka László MSZP-s városvezetővel vagy a többségi tulajdonos önkormányzat más megbízottjával érdemben tárgyalni a Cserepes sori piac kereskedői, zárt ajtók fogadják őket. Ezt megelégelve, határozatlan idejű demonstrációsorozatot hirdettek a piacosok hétfőn délelőttől a városháza elé, hogy a torony alatt is észrevegyék végre őket. Petíciójukat délelőtt nem tudták átadni sem a polgármesternek sem a jegyzőnek, ám kora délután kénytelen-kelletlen átvette a dokumentumot Botka László.

„Ez az ügy nem Botka László polgármesterről, nem Mózes Ervin címzetes főjegyzőről, nem Rácz Attila ügyvezetőről, hanem a piacról szól. Azért jöttünk ide, mert szeretnénk megüzenni Szeged város vezetésének: a Cserepes sori piac volt, van lesz!” – szögezte le Szabó Bálint jogász. Hozzátette, nem lehet egy tollvonással nagyságrendileg 100 szegedi és környékbeli munkahelyet szegediek tízezreinek a beszerzési forrását bezárni. A piacosok érdekképviselője emlékeztetett, hogy az elmúlt másfél hónapban hiába próbáltak bejutni a szocialista városvezetőhöz, nem jártak sikerrel, legutóbb múlt héten várták másfél órán keresztül Botkát, ám a fogadóóra elmaradt. A jogász arról tájékoztatott, hogy nagyságrendileg egy tucat kereskedő távozott március és április folyamán a piacról, bezárt többek között egy bizsus és egy lángosos is.

„Azt látjuk, hogy Rácz Attila megbukott jogi értelemben is. A NAV állásfoglalás egyértelműen fogalmaz, egy bérbeadással foglalkozó cég két időpontban jelentkezhet be az áfakörbe, egyrészt év végén, másrészt év közben abban az esetben, ha előtte soha nem foglakozott még bérbeadással. Ez utóbbi a Cserepes sori Piac Kft.-re nem jellemző, hiszen nagyjából 25 éve azzal foglalkozik a cég, hogy bérbe adja a pavilonokat, asztalokat és dobozokat. Ezért mondjuk, hogy jogi értelemben is befellegzett Rácz Attilának, aki egy dolgot tehet: szedi a sátorfáját” – közölte Szabó, hozzátéve egy többségi önkormányzati tulajdonban lévő társaság vezetője nem vezetheti be jogtalanul az áfát, nem állíthat ki ilyen számlákat és nyugtákat.

demonstracio_cserko02_gs

A piacról a tulajdonosi jogokat gyakorló Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság áprilisi ülésén tárgyalhattak volna, ám akkor Szentgyörgyi Pál MSZP-s alpolgármester javaslatára a baloldali többség nem vette napirendre a Rácz Attila visszahívását tartalmazó előterjesztést. Mint ismeretes, az előterjesztő jobbikos Tóth Péternek és a kereskedők képviselőjének sem akartak szót adni a botrányba fulladt ülésen. „Nemhogy városvezetőhöz, hanem emberhez méltatlan módon viselkedtek a helyi politikusok. Nagy Sándor alpolgármester, akik papírrepülőt hajtogatott a kereskedők petíciójából, azt gondolom, emberileg teljes mértékben megbukott, és ez nem politikai kérdés” – jelentette ki.

A polgármesteri hivatalban a múlt héten benyújtott birtokvédelmi kérelmekkel kapcsolatban arról tájékoztatott, megítélése szerint Mózes Ervin címzetes főjegyzőnek elfogultságot kellett volna bejelentenie a kormányhivatalnál, hiszen egy 92%-ban önkormányzati tulajdonban lévő társaságról van szó. Ezt a jegyző nem tett meg, ezért a kereskedők érdekképviselője a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz fordult, kérve, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben, hogy a címzetes főjegyző megsérti-e a hatályos jogszabályokat vagy sem. „Kérem Botka Lászlót és Mózes Ervint, haladéktalanul szólaljanak meg a Cserepes sori piac ügyében. Nem politikai szlogeneket várunk, hanem konkrét válaszokat, például, hogy a birtokvédelem ügyében miért nem adták át a jogszabály szerint a kormányhivatalnak elfogultság miatt a kérelmeket, illetve a polgármestertől arra várunk választ, hogy meddig tűri még Rácz Attila ámokfutását” – mondta el a jogász.

Szabó Bálint azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett a piac forgalma, a vásárlókat egyrészt az riasztotta el, hogy több esetben rendőröket hívatott a Cserepesre Rácz Attila. Hozzátette, a tüntetéssorozattól függetlenül kedden reggel kinyitnak a kereskedők és egészen vasárnapig várják a vásárlókat.

Csak az MSZP-nél és a városházán nem volt, aki átvegye a petíciót

A sajtótájékoztató után a bérlők petícióját és annak mellékleteként a NAV állásfoglalását szerette volna átadni Botka Lászlónak vagy Mózes Ervinnek Szabó Bálint, ám Vécsey Ágnes sajtófőnök vette volna át azt csak. Ezután a kereskedők végigjárták a belvárosban a pártok irodáit. A független színekben politizáló Szentistványi István üdvözölte, hogy a közgyűlésben lévő összes politikai szereplőt meg szeretnék szólítani a kereskedők. „Így korrektebben lehet eljárni, mint az erőből történő politizálást, tegye ezt egy helyi városvezetés vagy országos szinten a kétharmados többséggel rendelkező kormánypártok” – mondta el Szentistványi. A Jobbik részéről Tóth Péter önkormányzati képviselő és Rácz Tibor választókerületi elnök vette át a piacosok petícióját. Tóth emlékeztetett, eddig két alkalommal nyújtott be indítványt a piacigazgató visszahívásával kapcsolatban, amelyet egy ízben sem vett napirendre a pénzügyi bizottság. Hozzátette, a személyi kérdésnél is fontosabb, hogy világos legyen, hogy mi a célja a városnak a piaccal, mert jelenleg minden jel arra utal, ha nem történik változás, akkor tönkre fog menni a vásártér, ami a jobbikos politikus szerint nem lehet Szeged érdeke.

demonstracio_cserko25_gs

„Szegednek közös érdeke, hogy minden helyi ügy tárgyalásos úton és a demokrácia szabályai szerint rendeződjön, ez vonatkozik a Cserepes sori piacra is. Ez az ügy túlmutat a piacon, arról szól, hogy egy olyan városban szeretnénk élni, ahol a helyi hatalom tudja, hogy a hatalmat kölcsönkapja az emberektől, és nem az emberek ellen használja” – erről már a Fidesz helyi elnöke, a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője, Nógrádi Tibor beszélt. Hozzátette, a Cserepes sori piac bérlőinek érdekében minden lehetséges jogi és politikai eszközt igénybe fog venni azért, hogy ne egyoldalú döntések szülessenek Szegeden, és a kereskedők ne legyenek kiszolgáltatottak. Nógrádi elmondta, eddig azért nem sikerült a piac ügyében még érdemi tárgyalásokat sem kezdeni, mert a Botka-féle városvezetésnek az a stratégiája, hogy addig ígérget, amíg úgy nem érzi, hogy kihúzta a fejét a hurokból, majd amikor azt látja, hogy taktikával meg tudja osztani a kereskedőket és erővel át tudja vinni az akaratát, akkor ezt próbálja megvalósítani.

„Botka László MSZP-s polgármesternek a hozzáállása az ügyhöz méltatlan ahhoz, hogy ő egy baloldali párt vezető tisztségviselője, és közben a szegények piacának megszüntetése érdekében tevékenykedik, s ezzel 100 munkahelyet sodor veszélybe” – jelentette ki Haág Zalán, a KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője. Megjegyezte, az ügy jelentősége túlmutat Szegeden, Haág szerint ha egy ilyen ember kezébe kerülne az ország sorsa, akkor ugyan mire számíthatnának Botkától a nyugdíjasok, a kispénzű emberek, mikor a saját városában sem hallgatja meg az ő véleményüket. A frakcióvezető leszögezte, a polgármester és a baloldali többség sem hagyhatja figyelmen kívül az emberek álláspontját, akik a piacon dolgoznak vagy éppen ott vásárolnak. „A közösség érdeke azt szolgálná, hogy ez a piac megmaradjon, ezért kell mindent elkövetnünk, ebben a KDNP helyi frakciója is közreműködik” – fogalmazott.

cserepes_tuntetes2

A Demokratikus Koalíció részéről Orosz Gábor elnökségi tag vette át a petíciót, és mint elmondta, ő mindig bízik a két fél bölcsességében és józanságában, szerinte egy normális hangnemű párbeszéd fontos ahhoz, hogy rendeződjön az ügy. Az MSZP irodájához is átvonultak a kereskedők, ám ott zárt ajtók fogadták őket, így Szabó Bálint a postaládába dobta be a bérlők petícióját, illetve annak mellékleteként a NAV állásfoglalását. A belvárosi pártirodák végiglátogatása után ismételten tettek egy kísérletet a polgármesteri hivatalban a petíció átnyújtására, ám másodízben sem jártak sikerrel a piacosok. Ezt követően vertek sátrat a városházával szemben, jelezve, hogy kitartanak, megvárják, míg végre valaki foglalkozik az ügyükkel.

Csak sikerült átvetetni Botka Lászlóval a petíciót

„Ma délután kevéssel kettő óra után biztonsági őrök gyűrűjében kilépett hivatalából Botka László ezen az ajtón, és kocsijához sietett. Beszállás előtt átvette az egész nap rá váró kereskedőktől a petíciót, majd azzal a lendülettel munkatársa kezébe is nyomta. Miután beszállt a sofőrje mellé, benyújtottunk neki még egy példányt. Indulatosan elvette, majd azzal a lendülettel, rá sem pillantva az autó hátsó ülésre hajította…” – írta közösségi oldalán Szabó Bálint, hozzátéve, hogy ez minősíthetetlen viselkedés a polgármester részéről.

Rekordok dőlnek a piacon Rácz szerint

„Tájékoztatom a sajtó képviselőit, hogy a Cserepes sori piac az elmúlt három szombaton rekord látogatottsággal rekord bevételt ért el. A 300 kereskedőből az új díjszabást 260 már elfogadta, míg a pavilonbérlők több, mint fele aláírta a bérleti szerződést.

A sajtó képviselőinek figyelmét felhívom továbbá arra, hogy Szabó Bálint nem a Cserepes sori kereskedők képviselője, hanem fizetett politikai provokátor, akinek egyetlen célja, hogy egy üzleti-gazdasági ügyet nemtelen eszközökkel politikai támadásra használjon föl. Felszólítom Szabó Bálintot, hogy fejezze be ilyen irányú tevékenységét és ne okozzon több kárt a Cserepes sori piacnak, a kereskedőknek és a vásárlóknak” – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Rácz Attila, a Cserepes sori Kft. ügyvezetője.

Korábban írtuk:

Hétfő reggel megkezdődött a Cserepes sori kereskedők tüntetéssorozata Szeged belvárosában. Az érintett piacosok képviselője, Szabó Bálint tartott sajtótájékoztatót, melyen ismertette követeléseiket, álláspontjukat, majd a városházi biztonsági embereken is átjutva megkísérelte petíciójukat átadni Botka László polgármesternek és/vagy Mózes Ervin címzetes főjegyzőnek. A biztonságiak a díszterem előteréig engedték, ahonnan telefonálni próbált a jogász, de a polgármesteri és a jegyzői titkárságon is akadályokba ütközött, mind a polgármester, mind a jegyző esetében elfoglaltságra, hivatalos tárgyalásokra hivatkoztak. Vécsey Ágnes sajtószóvivő átvette volna az iratot, neki viszont Szabó Bálint nem volt hajlandó átadni.

Ezután Szabó Bálint és a kereskedők – előre egyeztetett módon – felkeresték a szegedi közgyűlésben jelen lévő pártok, politikai szervezetek képviselőit. A petíciót átvette a volt LMP-s Szentistványi István, majd irodájában a Jobbik, a Fidesz, a DK és a KDNP is, egyedül az MSZP nem nyitott ajtót a tiltakozóknak.

A demonstrálók a Kárász utcán át tértek vissza a Széchenyi térre, ahol Szabó Bálint sátrat vert, mondván, itt várja meg Botka Lászlót, bármeddig is tartson ma a munkaideje. Közben természetesen hivatalosan is átveteti a petíciót a hivatalban. A sátrat aztán a rendőrök felszólítására elbontotta, ám a jogász megígérte, mindenképpen kitart, kitartanak, megvárják a polgármestert.

Előzmények:

„Megvédjük a 100 megszüntetésre ítélt munkahelyet Szegeden! – Már 7000 szegedi ember mondja: ’Cserepes sori piac volt, van és lesz!’” – ezt üzenik a baloldali városvezetésnek a Cserepes sori piac kereskedői, akik másfél hónapja hiába várják, hogy megkezdődjenek az érdemi tárgyalások a 92%-ban önkormányzati tulajdonú társaság ügyében. A bérlőknél betelt a pohár, megelégelték, hogy egyik oldalról ultimátumot adtak nekik, majd felmondtak a pavilonosok zömének, miközben a tulajdonosi oldal mélyen hallgat, így demonstrációsorozatot hirdettek május 9-étől. A ma kezdődő tüntetéssorozat keretében petíciót szeretnének a bérlők átnyújtani Botka László polgármester és Mózes Ervin címzetes főjegyző részére, továbbá aláírásgyűjtéssel egybekötött vonulásos tüntetést tartanak a belvárosban. Ennek során felkeresik valamennyi, a szegedi közgyűlésben képviselővel rendelkező politikai párt, szervezet irodáját, és petíciókat nyújtanak át részükre.

Március közepén a piacon több mint száz kereskedő demonstrált, miután a társaság élére tavaly december végén kinevezett aktív MSZP-s párttagsággal rendelkező Rácz Attila arról tájékoztatta a piacosokat, hogy áremelést hajt végre, és az áfát is bevezeti áprilistól a vásártéren. A kereskedők aláírásgyűjtésbe kezdtek, később úgy tűnt, hogy a piacvezető és Pintér Ferenc ügyvéd nyitott a tárgyalásokra, ám hamarosan kiderült, hogy ez nem igaz, több alkalommal még rendőröket is hivatott saját bérlőire Rácz Attila, miközben a tárgyalások zátonyra futottak.

Április elején a kereskedők érdekképviselője, Szabó Bálint jogász szeretett volna ügyfélfogadási időben tárgyalni Botka László MSZP-s városvezetővel vagy a három alpolgármester valamelyikével, akkor a kereskedők – mivel be sem engedték őket az épületbe – körülbelül háromnegyed tízig a polgármesteri hivatal előtt ácsorogtak, és várták, hogy valakivel érdemben beszélhessen képviselőjük. „Egyetlen áltárgyalás volt csupán, a pénzügyi bizottság botrányos ülése után még a közgyűlés előtt, hogy a kereskedők nehogy megjelenjenek a testületi ülésen. Bejelentkeztük Botka László fogadó órájára is, akkor másfél órát várakoztattak, mire kiderült, hogy a polgármester nincs a városban, így nem lesz fogadóóra. Mivel másfél hónapja hiába várjuk, hogy érdemben foglalkozzanak a kereskedők ügyével, úgy döntöttünk, hogy demonstrációsorozatot hirdetünk” – tájékoztatta portálunkat Szabó Bálint. Leszögezte, addig maradnak a városháza előtt, amíg a polgármester vagy egy általa kijelölt kompetens személy nem áll szóba a kereskedőkkel. A jogásztól megtudtuk, hétfőn délután négy óráig kértek engedélyt a demonstrációra, szerinte délelőttől ez elegendő hosszúságú idő ahhoz, hogy valaki tudjon fél órát szánni arra, hogy a kereskedőkkel beszéljen.

A Cserepes sori piac ügyében egyébként több eljárás is zajlik. Még áprilisban az áfa jogosulatlan kivetése, felszámítása és beszedése miatt Szabó Bálint tett bejelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), észlelve a jogsértéseket, például a dátum nélküli nyugtákat és az április 99-ére szóló bizonylatokat. A jogász elmondta, kivizsgálási eljárást indított a NAV és hivatalos állásfoglalást is kibocsátott az ügyben. Rendőrségi eljárások is vannak, rágalmazás miatt feljelentették Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselőt, mert a honatya azt állította, hogy a kereskedők 100 forintot fizettek a piacnak és 200 forintot az igazgató zsebébe. A jogász elmondta, ezzel vesztegetéssel vádolta meg a kereskedőket a politikus, míg a volt piacvezetőt annak elfogadásával gyanúsította meg. „Nem volt olyan áruféleség, amiből egyes kereskedők ne ajánlottak volna ajándékot idén januárban, rögtön a kinevezésem után. Azt hitték, továbbra is így alkudhatnak a bérleti díjakból. De akkor nem szerződtem senkivel” – nyilatkozta a Délmagyarországnak Rácz Attila, akit szintén feljelentettek a rágalmazó kijelentések miatt.

Ezen felül a fogyasztóvédelmi eljárást folytat a kormányhivatal műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztálya, áprilisban ugyanis úgy vezette be a fizetős parkolást a szombati napokra, hogy eközben ingyenes parkolást hirdetett, és ezzel nagy tömegben sértette meg a fogyasztók jogait, hiszen megtévesztette őket. Múlt héten pedig birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek, mellyel kapcsolatban Szabó Bálint elmondta, mivel 92%-ban önkormányzati tulajdonú a társaságról van szó, megítélése szerint Mózes Ervin elfogult az ügyben, a kormányhivatalnak kellene az ügyben eljáró személyt kijelölnie.

A Cserepes sori piac kereskedőinek érdekképviselője hangsúlyozta, továbbra is a társaság többségi tulajdonosától, vagyis az önkormányzattól várják, hogy lépjenek és tárgyalások kezdődjenek, de olyan fajsúlyúnak értékeli a 100 szegedi munkahely veszélyeztetését, hogy kormányzati segítséget is kértek, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, B. Nagy Lászlót is felkeresték, hogy segítsen a helyzet megoldásában.

Hírzóna

A rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Magyar Posta egyszer kézbesíti az utalványt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Sikeres a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra visszatérését segítő program

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A jelenleg tíz megyében zajló programot további öt megyére terjesztik ki a következő időszakban.

Tovább olvasom

Hírzóna

Mintegy 31 ezren igényelték eddig a babaváró támogatást

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Eddig 181,5 milliárd forint értékben született szerződés.

Tovább olvasom

Aktuál