Közélet

Az oroszok 84 százaléka újraválasztaná Putyint

Az oroszok 84 százaléka újraválasztaná Putyint

2016. május 5., csütörtök
Az oroszok 84 százaléka újraválasztaná Putyint

Az oroszok 84 százaléka a gazdasági válság ellenére is úgy gondolja, hogy a 2018-as elnökválasztáson újraválasztaná Vlagyimir Putyint - derült ki az orosz Civil Társadalom Fejlesztési Alapítvány (FoRGO) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A Putyin többsége: struktúra, dinamika és politikai preferenciák című jelentés a FoRGO-nak a VCIOM állami közvélemény-kutató intézettől megrendelt felmérésén alapul, amely szerint a megkérdezettek 82 százaléka helyesli azt, amit

Putyin

tesz és 84 százalék úgy gondolja, hogy újraválasztaná őt. A felmérés szerint Putyin hívei nemcsak a kormányzó Egységes Oroszország párt támogatói közül kerülnek ki, noha ebből a pártból 96 százalék tartja jónak, amit csinál és ugyanennyien nem elleneznék, ha ő maradna a Kremlben 2018 után is. A kommunisták között politikájának támogatottsága 76, az újabb államfői mandátumáé pedig 79 százalék. A liberális demokratáknál ez az arány 69, illetve 76, a szocialista Igazság Oroszország esetében pedig 77, illetve 87 százalék. Putyin támogatottsága a parlamenten kívüli ellenzéki pártok híveinek körében is erős: ebben a közegben 64 százalék támogatja, amit tesz és ugyanennyi nem zárkózik el attól, hogy rá adja a voksát. "Putyin többsége" a nagyvárosokban erősebb mint vidéken. Moszkvában és Szentpéterváron 87 százalék támogatja az irányvonalát és 89 százalék adná le rá ismét a voksát. A nőknél ez az arány 83-85, a férfiaknál 81-82 százalék. A VCIOM április 16-17-én végezte el felmérését egy 1600 fős mintán, 130 településen. Március végén a független Levada közvélemény-kutató központ arra a megállapításra jutott, hogy egy év leforgása alatt tíz százalékponttal, 83-ról 73 százalékra csökkent azoknak az oroszoknak az aránya, akik megbíznak Putyinban, viszont megszaporodott azok száma, akik ismét őt választanák meg. A Levada felmérése szerint a Putyint újraválasztani kész oroszok aránya a tavalyi 57-ről csaknem kétharmadra, 65 százalékra nőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.