/

Az önkormányzat cégénél az önkormányzat cége a befutó – Már tavaly megpályáztatták az új parkolórendszert a Mars téri piacon

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mars_ter_belepteto03_gs

Folytatódik a Mars téri piac parkolórendszerének cseréje, várhatóan a jövő hét második felétől már nem kézi nyugtát kapnak az autósok. Addig azonban a forgalmasabb piaci napokon hosszabb lesz a be- és kijutás a vásártérnél, míg a háttérben lévő jogvitát immár egy rongálás miatti feljelentés is „színesíti” az önkormányzati társaság és az elbontott rendszer üzemeltetője között.

„Gyakran nem működtek a sorompók és a jegykiadó automaták, nem kommunikált egymással a jegyautomata és a kiléptető, így rendre beszorultak a már fizető autósok. Volt, amikor naponta háromszor is tapasztaltunk meghibásodásokat” – sorolta Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője, miért döntöttek úgy, hogy nem várják meg az idén augusztusi határidőt, amikor is lejár a szerződésük a T-Tech Kft.-vel, hanem új beléptetőrendszert építtetnek ki. Ahogy megírtuk, úgy kezdődtek meg a bontási munkálatok, hogy nem értesítették erről előzetesen az üzemeltetőt, aki szerint jogtalanul távolította el a berendezéseket a piac, ezért rendőröket is hívott a Mars térre, és feljelentést is tett rongálás miatt. Szalóki Tamás, a T-Tech Kft. ügyvezetője nem osztja Németh István álláspontját, hogy a piac tulajdonát képeznék a berendezések, és arra is emlékeztetett, hogy cégük építette ki az optikai hálózatot is a Mars téren, amit az új rendszer működéséhez is használni fognak.

A T-Tech vezetője vitatja, hogy olyan gyakoriak lettek volna a hibák, mint ahogy a piacvezető állítja és emiatt volt elkerülhetetlen a rendszer jelenleg zajló cseréje. Mint elmondta, átlagosan 1-2 hetente kaptak jelzéseket, például amiatt, hogy kifogyott a papír a jegykiadóból, vagy éppen azért, mert valaki nem megfelelő érmét dobott az automatába, és ezért az nem működött. Szalóki szerint azt is kellett volna jeleznie feléjük a Szegedi Városkép és Piac Kft.-nek, hogy még a szerződésük lejárta előtt le akarják őket cserélni, kiváltképp annak fényében, hogy a Polgári Törvénykönyv is a két fél együttműködési kötelezettségét írja elő, mely azt is tartalmazza, hogy kötelesek tájékoztatni egymást a szerződést érintő minden lényeges körülményről.

Mint megtudtuk, már tavaly megpályáztatták az új fizetős parkolórendszer kiépítését, amit egyébként az önkormányzat cége, a RITEK Zrt. nyert el, a három pályázó közül ők adták a legkedvezőbb ajánlatot. Arra a kérdésünkre, hogy ezen a területen rendelkezik-e tapasztalattal a RITEK, illetve, hogy van-e referenciája, Németh István nem tudott válaszolni. Mindenesetre a 100%-ban önkormányzati tulajdonú társaság mintegy 16 millió forintból vállalta a társaság a rendszer kiépítését, az összeg tartalmazza a szoftver árát, a beléptető egységeket, amelyek a sorompókat működtetik, az automaták, továbbá a kamerák árát is. Egyéves garanciát vállal a RITEK, és havonta 100 ezer forintot fog kapni külön szerződés értelmében a karbantartásért. Németh István ígéri, egyszerűbb és gyorsabb lesz a be- és kilépésnél a jegykiadás, másrészt pedig rendszámfelismerő rendszer fog működni a lakossági parkolóban, illetve a belépőkártyákat is fel fogja ismerni. „Jövő héten kezdődik a tesztüzem, és várhatóan a hét második felében már élesben tud működni a teljes rendszer” – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.

Kérdésünkre Németh elmondta, hogy 2011-ben 9,5 millió forintos ajánlatot tett a T-Tech. „Ez azonban jelentősen emelkedett a különböző szerződés-kiegészítésekkel és átírásokkal, így 2014 végéig már mintegy 40 millió forintot fizetett ki a piac a társaságnak ezért a rendszerért. A tűzriasztó rendszert és a térfigyelő kamerákat is ez a cég szállította, amit most polgári peres eljárásban visszakövetelünk az összességében 88 millió forint” – tájékoztatott az önkormányzati cég vezetője. Azt, hogy a polgári peres ügyben mikor születik meg a bírósági döntés, nem tudni, Szalóki Tamás ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy ők másként számolnak, mint a piac, megítélésük szerint a T-Tech-en követelt 88 millió forintnál ők magasabb összeget fektettek be a Szegedi Városkép és Piac Kft. rendszereibe.

Előző sztori

Hátország: Kecskeméten mutatta meg magát az U12-es Csongrád megyei labdarúgó-válogatott

Következő sztori

Shakespeare ihlette plakátálmok – Switch on!/Kapcsolj be! a Reök előtt