Közélet

Az MSZP népszavazásokhoz összegyűjtött aláírásokat mutatott be

Az MSZP népszavazásokhoz összegyűjtött aláírásokat mutatott be

2016. május 9., hétfő
Az MSZP népszavazásokhoz összegyűjtött aláírásokat mutatott be

Százhuszonötezer támogató aláírását tartalmazó népszavazási aláírásgyűjtő íveket mutattak meg szocialista politikusok hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Az MSZP az állami földek eladásának tilalmával és az állami cégvezetők bérplafonjával kapcsolatos népszavazásokhoz gyűjt aláírásokat.

Gőgös Zoltán

, az ellenzéki párt elnökhelyettese azt mondta: az ívek megmutatásával kívánnak reagálni az aláírások összegyűjtésével kapcsolatos kormánypárti kételyekre. Jelezte, országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be, amelyben azt követelik, a parlament döntsön úgy: bevárja a két szocialisták által támogatott népszavazási kezdeményezést, majd biztosítja, hogy azokról a kormány által kezdeményezettel egy napon szavazhassanak a választópolgárok. Mint mondta, garanciát várnak arra, hogy kezdeményezésüket a Fidesz támogatja, ezért addig nem adják le az aláírásokat a Nemzeti Választási Irodának. Hozzátette: ha most leadnák az aláírásokat, azzal befejeződne az aláírásgyűjtés, de az MSZP-nek az a végső célja, hogy kötelező érvényű népszavazást tartsanak erről a két kérdésről. Elmondta, ha ősszel nem kettő, hanem egy népszavazás lenne, azzal nagyjából hatmilliárd forintot lehetne megtakarítani. Azt valószínűsítette, hogy az MSZP által támogatott népszavazásokhoz összegyűlik a szükséges 200-200 ezer aláírás, és novemberben lehetne azokról voksolni.

Nyakó István

szocialista politikus úgy értékelt: a két népszavazás Magyarországról, a magyar emberekről és "azokról az élősködőkről" szól, akik a magyar embereken uralkodnak. Ez egy Fidesz-ellenes népszavazás - hangoztatta. Szerinte a két népszavazási kérdés túlmutat önmagán, azok a 0,9 százalékos nyugdíjemelésről is szólnak, hiszen közben az állami vezetők fizetését 250 százalékkal emelte meg a Fidesz. A kérdések szólnak az oktatás válságáról, az egészségügy kritikus állapotáról, az urizálásról, a lopásról, a kisvasutakról, a pökhendiségről. Hozzátette: azok, akik erről akarnak szavazni, írják alá az aláírásgyűjtő íveket. Hívjon minket, házhoz megyünk és aláírhatja a Fidesz-ellenes népszavazás aláírásgyűjtő ívét - közölte. Nyakó István bírálta a Ház előtt lévő népszavazási törvénymódosítást, szerinte azt nem a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) javaslatai alapján készítették, ugyanis ezt a kérdést az NVB nem tárgyalta. Vitatta, hogy könnyebb lesz népszavazást tartani a módosítás után, mert egy aláírásgyűjtő ívért ezer forintot kérnek, így ha valaki 250 ezer aláírást össze akar gyűjteni, akkor negyvenmillió forinttal kell rendelkeznie. A sajtótájékoztatón a két szocialista politikus tíz papírdobozban mutatta meg az aláírásokat. A kormány kvótareferendumára vonatkozó kérdésre Gőgös Zoltán azt mondta, álláspontjuk kialakításával megvárják a jogorvoslat végét, mert alkotmányellenesnek tartják a kérdést. Hozzátette: egyelőre migránst csak a Fidesz-kormány hozott Magyarországra, a letelepedési kötvények révén a kormány 16 ezer migránst fogadott be. Miről beszél a Fidesz? - firtatta a népszavazás célját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.