Közélet

A szilveszteriekhez hasonló támadások történtek Berlinben a kultúrák karneválján

A szilveszteriekhez hasonló támadások történtek Berlinben a kultúrák karneválján

2016. május 16., hétfő
A szilveszteriekhez hasonló támadások történtek Berlinben a kultúrák karneválján

A német városokban szilveszterkor elkövetett csoportos szexuális zaklatásokhoz és rablásokhoz hasonló esetek történtek a hét végén Berlinben a kultúrák karneválján - jelentette hétfőn a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

A beszámoló szerint eddig három nő tett feljelentést szexuális zaklatás miatt. A rendőrség arra kéri az esetleges további sértetteket, hogy jelentkezzenek. Az első eset szombaton történt, a két áldozatot egy nagyobb csoport férfi körülvette és zaklatta, molesztálták őket és egyiküktől elvették mobiltelefonját. Mire a rendőrök a helyszínre érkeztek, a csoport feloszlott, de három feltételezett elkövetőt - két török származású férfit és egy hontalan menekültet - sikerült elfogni, az áldozat pedig visszakapta mobiltelefonját. A másik eset pénteken történt, a 16 éves áldozatot egy csoport férfi körbevette és zaklatta. Megpróbált kiszabadulni támadói gyűrűjéből, de nem sikerült, csak akkor, amikor egy férfi a segítségére sietett és megfenyegette a támadókat, hogy kihívja a rendőrséget. Az RBB szerint erről az esetről csak hétfőn szerzett tudomást a rendőrség, miután az áldozat a támadásról beszámolt az édesanyjának, aki feljelentést tett. A Bild című lap az online kiadásában hétfőn azt írta, hogy szemtanúk szerint további csoportos szexuális zaklatások, rablások is történhettek a karneválon. A berlini rendőrség szerint a kultúrák karneválján nagyjából 650 ezer ember vett részt, és a rendezvény viszonylag békés volt, nagyobb rendbontás nem történt. A szilveszteri támadásokhoz hasonló esetek tömegrendezvények nélkül is előfordulnak, számuk emelkedik. A kultúrák karneválját (Karneval der Kulturen) a főként külföldiek és bevándorlók lakta Kreuzberg kerületben rendezik meg 1996 óta minden évben. A pünkösdi parádé a különböző kultúrák és népek békés együttélését, a nyitottság és az elfogadás, a tolerancia eszméit hirdeti Berlinben, ahol nagyjából 180 nemzet, népcsoport képviselői élnek együtt. A négynapos esemény az egyik leghíresebb multikulturális fesztivál a világon, népszerűsége London Notting Hill-i vagy Rotterdam nyári karneváljához mérhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.