/

A megyei kiskereskedők többsége nem tervez létszámbővítést

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS_vasarnapi_zarva_tartas_001

A KISOSZ felmérése arra is rámutatott, valószínűleg nem igaz az a feltételezés, hogy aki nem örült vasárnapi boltzár bevezetésének, az most megszüntetését üdvözölni fogja.

Ugyanannyi Csongrád megyei boltos vélekedett tavaly úgy, hogy negatívan érintette a vasárnapi boltzár bevezetése, mint ahányan most a kivezetést gondolják maguk számára rossznak” – többek között ezt a meglepő eredményt hozta ki a Csongrád Megyei Kereskedők és Vendéglátók Egyesületének (KISOSZ) felmérése. Az érintettek 31 százaléka szerint a nyitva tartás változása nem jó számukra, míg 12 százalék jónak érezte a vasárnapi pihenőnap behozatalát a kereskedelembe, miközben most a 14 százalékuk érzi úgy, hogy ennek eltörlése az előnyös. A KISOSZ számára meglepő az eredmény, mert azt gondolták, aki nem örült a vasárnapi boltzárnak, az a feloldását mindenképpen üdvözli, de azt valószínűsítik, hogy finomodtak 2015 óta az elvárások.

Mint ismert, most vasárnap lesz először újból nyitva minden bolt, mert a munkát az előző héten vasárnap ünnepelték. Úgy tűnik, nemcsak a bolti eladók, pénztárosok, hanem a – gyakran szintén pult mögött álló – tulajdonosok sem tudják még, hogy miként érintik őket a változások.

A KISOSZ felmérte azt is, hogy miért vélekednek így a kérdezők. Az aggódók többsége fél, hogy a multinacionális cégek elszipkázzák előle a vevőket (55 %), míg a nyitásnak örvendők többletbevételre számítanak, s arra, hogy vasárnap újból beállíthatják a pult mögé az alkalmazottaikat. Az azonban komoly kérdésként merülhet fel, hogy a több bevétel egyben mennyivel több kiadást jelenthet. Ez ügyben a KISOSZ nem végzett felmérést, de az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) számításai szerint az 50 százalékos vasárnapi bérpótlék 25-30 milliárd forint terhet a munkaadóknak. Azonban felmerülhet, hogy ez a pótlék kevés lehet, Martonosi István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke is felhívta erre a figyelmet lapunkban. Viszont, ha visszaállítják a korábbi állapotot, azaz a 100 százalékos bérpótlékot, akkor akár 50-60 milliárdra ugorhat meg az az OKSZ által számolt összeg.

Nem mellékes kérdés az, hogy a jelenlegi dolgozók terhei növekednek, vagy új álláshelyek létesülnek. A KISOSZ kérdőívének eredményei inkább az előbbi feltételezést erősítik, ugyanis a válaszadók markáns többsége – 81 százaléka – nem tervez létszámváltoztatást, s ennek töredéke – alig 4 százaléknyi boltos – állítaná vissza jellemzően a korábbi létszámot, azaz venne fel új munkatársakat. A többi kereskedő egyelőre kivár, s a forgalomtól függően dönt.

Előző sztori

Női labdarúgás: nyílt a harc a dobogóért

Következő sztori

Érettségi: német nyelvi vizsgákkal folytatódnak az írásbelik