Közélet

Cserepes-botrány: a makói jegyzőt jelölték ki a birtokvédelmi eljárás lefolytatására

Cserepes-botrány: a makói jegyzőt jelölték ki a birtokvédelmi eljárás lefolytatására

2016. május 13., péntek
Cserepes-botrány: a makói jegyzőt jelölték ki a birtokvédelmi eljárás lefolytatására

A Csongrád Megyei Kormányhivatal május 11-én a szegedi Cserepes sori piac kereskedői által kezdeményezett 37 birtokvédelmi eljárás lefolytatására Makó Város Jegyzőjét jelölte ki - adta hírül portálunkhoz eljuttatott közleményében a kormányhivatal.

A jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 17/2015. (II. 16.) Korm. rendelet 10. § (3) bekezdése kimondja, hogy a birtokvédelmi eljárásban nem vehet részt az a jegyző, akitől nem várható el az ügy tárgyilagos megítélése. A Korm. rendelet mérlegelési lehetőséget biztosít a jegyző részére abban, hogy az ügy tárgyilagos megítélését biztosítottnak látja-e, így kéri-e az illetékes kormányhivataltól másik jegyző kijelölését. Szeged Megyei Jogú Város Címzetes Főjegyzője úgy nyilatkozott, hogy biztosítottnak látja a tárgyilagos elbírálását, így nem kér kijelölést. Miután azonban az eljárásban érintett Cserepes sori Piac Kft. többségi tulajdonosa Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata (ami bár szervezeti kapcsolatot természetesen nem keletkeztet a jegyzővel, a pártatlanságot azonban bizonytalanná teszi), a birtokvédelmet kérő ügyfelek kezdeményezték a kormányhivatalnál másik jegyző kijelölését az eljárásra. A kormányhivatal – anélkül, hogy tényleges elfogultságot feltételezne akár Címzetes Főjegyző Úrról, akár munkatársairól – úgy ítélte meg, hogy miután - az említett, tárgyilagos megítélést biztosító rendelkezés érvényesülésének nem állnak fenn az objektív feltételei, - az ügyfelek által benyújtott kijelölési kérelmek elutasítása és a kijelölés elmulasztása súlyosan sértené ezen előírást, - valamint figyelemmel a Korm. rendelet alapelvei között megfogalmazott pártatlanság követelményére, a Korm. rendeletben nem szabályozott esetre (a kizárás ügyfél általi kérése) alkalmazva az ahhoz legközelebb álló, szabályozott helyzet (a kizárás jegyző általi kérése) előírásait, Szeged Megyei Jogú Város Címzetes Főjegyzőjének az eljárásból történő kizárásáról döntött. A döntéssel szemben nincs helye fellebbezésnek, így végrehajtásának nincs akadálya. A kizárást és a kijelölést követően az eljárásra, abban eljárási cselekmény végzésére, valamint a korábban esetleg elvégzett eljárási cselekmények figyelembevételéről való döntésre Makó Város Jegyzője jogosult.

Az előzményekről

Mint azt

korábban írtuk

, olyan pavilonbérlők kezdeményeztek birtokvédelmi eljárást még május elején a polgármesteri hivatalnál, akiknek felmondták bérleti szerződésüket, ügyükben alapesetben a területileg illetékes jegyző jár el. A Cserepes sori piac bérlőinek érdekképviseletét felvállaló jogász, Szabó Bálint akkor arról tájékoztatott, hogy a jogszabályok szerint egy napon belül reagálnia kell a hivatalnak egy ilyen bejelentésre, de mivel 92%-ban önkormányzati tulajdonú a társaságról van szó, megítélése szerint Mózes Ervin címzetes főjegyző elfogult az ügyben, így arra számított, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz fordul az eset kapcsán Szeged törvényességének őre. Azonban nem ez történt, a birtokvédelmi eljárást kezdeményező piacosok elkezdték sorra kézhez kapni a meghallgatásra szóló beidézéseket. Az ügyben

Mózes Ervin

címzetes főjegyző

a Délmagyarországnak azt mondta

: A kereskedők birtokvédelemről szóló iratai május 4-én érkeztek meg a polgármesteri hivatalhoz, és ő még aznap jelezte a kormányhivatalnak, hogy a beadványok tartalmaznak olyan részeket, amelyekben esetlegesen felmerülhet az elfogultság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.