A díjhátralékosok nem használhatják a hulladékudvarokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

varosuzemeltetesi_biz06_gs

A hulladékszállítással kapcsolatos helyi szabályozás nincs összhangban a központi jogszabályokkal, ezért szükséges azt módosítani – hangzott el a városüzemeltetési bizottság ülésén, amelyen kiderült, a Közbeszerzési Hatóság hivatalból eljárást indított a „Szeged-Algyő” ivóvízminőség-javító program kapcsán.

Két új anyag, több előterjesztéshez pedig kiegészítés is érkezett a közgyűlés előtt egy nappal a városüzemeltetési bizottság ülésére, amelyen többek között a szemétszállítás átszervezéséről, a „Szeged-Algyő” ivóvízminőség-javító programról és a HACS-okról tárgyaltak.

Mint ismeretes, a hulladéktörvény értelmében április elsejétől már nem a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., hanem egy a törvény által meghatározott koordináló szerv szedi be a szemétszállítási díjat. Az új rendszert már az előző közgyűlésen is bírálták, és a héten tartott bizottsági üléseken is elhangzott, hogy a központi rendszer nem működik megfelelően. Eddig például nem kaptak számlát a lakosok, és a szemétszállítást kvázi ingyen végzi jelenleg a szegedi társaság, ugyanis elvégzett munkájukért még nem utaltak számukra pénzt a koordináló szervtől. A pénteki közgyűlés elé azonban nem emiatt kerül be az egyes helyi közszolgáltatások ellátásról szóló helyi rendelet módosítása, hanem azért, mert a jelenlegi szabályozás nincs összhangban a központi jogszabályokkal.

A városüzemeltetési bizottság ülésén Makrai László, a Szegedi környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője jelezte, hogy a díjhátralékosokról nem rendelkezik a rendelet, eddig ők nem használhatták a hulladékudvarokat, és szerinte ennek a passzusnak benne kellene maradnia az új szabályozásban is, különben bárki igénybe veheti a szolgáltatást, amit aggályosnak tart. A szakiroda arról tájékoztatott, hogy mivel a számlázással kapcsolatos feladatok immár a központi koordináló szerv hatáskörébe tartoznak, ezért vettek ki a rendelet-tervezetből minden díjfizetéssel kapcsolatos passzust. Szentgyörgyi Pál megjegyezte, jobb lett volna, ha a környezetgazdák vezetője nem a bizottsági ülésen mondja el aggályait vagy éppen tesz javaslatot módosításra, de mivel a Makrai által elmondottak nem érintik a számlázást, úgy értékelte, módosíthatják a tervezetet. Makrai László megjegyezte, korábban mindig egyeztettek az irodával, ám jelen esetben nem keresték meg őket, ezért szólt csak a közgyűlés előtt egy nappal. Mint elmondta, más kérdések is felmerülnek, például az üdülőknél és a zárt kerteknél nem használnak matricákat a kukákon, míg a rendeletben ez szerepel, vagyis várhatóan még foglalkozni kell a jövőben is ezzel a témával.

varosuzemeltetesi_biz09_gs

Szentistványi István bizottsági alelnök azt javasolta, hogy a tagok előtt lévő tervezetet mindenképpen fogadják el, javasolják tárgyalásra alkalmasnak, később pedig ha szükséges, majd ismételten módosítják, amivel egyetértett Solymos László alpolgármester is. Végül beletettek egy módosítót a tervezetbe, eszerint azok a díjhátralékosok, akiknek április elseje, tehát az új szabályozás életbe lépése előtt már volt tartozásuk, nem használhatják a hulladékudvarokat. A napirendi pontoz egyhangúlag, 8 igenszavazattal támogatták.

A pályázatokkal kapcsolatos előterjesztésnél Szentistványi megjegyezte, ismét az látható, hogy az eredeti tervezettel ellentétben önrésszel kell az önkormányzatnak hozzájárulnia a beruházásokhoz, jelen esetben a Ligetnél. Igaz Ágnes, a fejlesztési iroda vezetője arról tájékoztatott, néhány nappal a benyújtási határidő előtt változtatott a feltételeken a kiíró, emiatt kellett módosítaniuk a város pályázatát. Az eredeti felhívás lehetőséget adott önerő-támogatás igénylésére, ezt most törölték belőle. Nagy Sándor alpolgármester hozzátette, a 2014-2020-as uniós ciklusban bruttó 3,3 milliárdból tervezett nyolc iskolaépületet érintő energetikai korszerűsítést tartalmazó pályázatnál hasonló a helyzet, ott is változtattak a feltételeken, így most egyeztetnek a minisztériummal, ezért is javasolta, hogy a közgyűlés döntsön a kérdésről.

Tizenkét szereplővel szerveznének HACS-ot Szegeden

varosuzemeltetesi_biz02_gsAzt is firtatta Szentistványi István, hogy a HACS, azaz a helyi akciócsoport létrehozását milyen egyeztetés előzte meg, illetve, hogy mi alapján szerepel benne a felsorolt egy tucat szervezet. Nagy Sándor alpolgármester elmondta, három hete értesültek ők is a HACS-okról, amelyeket a közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések megvalósítása érdekében hoznak létre. A Nemzetgazdasági Minisztérium adott ki erről közleményt, és megkezdődtek Szegeden is szerveződni a HACS-ok, részben a városvezetéstől teljesen függetlenül. Egy HACS meg is alakult már Móraváros, Délikert (Kecskéstelep, Klebelsbergtelep, Gyálarét és Szentmihály), valamint Dorozsma területén, egy másik pedig most szerveződik, ez utóbbi a Belváros déli részét érinti és akár Alsóvárost is magába foglalhatja. A HACS-ot létrehozó tagok száma minimum 10 lehet, mely a közszféra, a civil és az üzleti szféra szereplőit egyaránt tartalmazza. Szegeden az alábbi tagjai lesznek a létrehozandó HACS-nak: az önkormányzat, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., a Kiskundorozsmai Lokálpatrióták Egyesülete, a Dél-alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület, a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a St. Mihály FC Sportegyesület, a Klebelsbergtelepi Polgári Kör Egyesület, B. Globál Kft., a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Miksi Bau Kft.. a Szent-Györgyi Albert AGÓRA, valamint az Elzett-Certa Kft. Az előterjesztésből kiderül, hogy az elnyerhető forrás mértéke az akcióterület nagyságától függően 500 millió és 1,5 milliárd forint között lehet. A Fidesz-L.É.T.-es Mihálffy Béla hozzátette, május 31-ig szükséges jelezni a HACS-szerveződési szándékot, ezért is foglalkozik a témával a bizottság, pénteken pedig a közgyűlés.

A város szerint alaptalan a Közbeszerzési Hatóságnál kezdeményezett eljárás

Két szálon fut jelenleg a „Szeged-Algyő” ivóvízminőség-javító program – mondta el Szentistványi kérdésére Solymos László alpolgármester. Egyrészt kötbérkövetelés miatt zajlik egy per, ahol most szakértőt rendelnek ki. Hozzátette, az uniós pályázattal való elszámolást lezárták, és a szerződés megszüntetéssel kapcsolatban a társulás elszámolt a támogatóval, minden forrás megérkezett, mindent szabályszerűen lezártak. A fennmaradó munkálatokra pedig a társulás közbeszerzést írt ki. „Egy elég érdekes történet kezd kirajzolódni az ügyből, a Közbeszerzési Hatóság elnöke jogorvoslati eljárást indított hivatalból a társulással szemben egy közérdekű bejelentés alapján. Ezt nem más tette, mint a városban most már ismertnek mondott, és az önkormányzati ügyekben rendszeresen úgy tűnik, hogy belekötő Tisza Lajos Közéleti Egyesület (TLKE). A bejelentést Szeged volt polgármestere, Bartha László tette, s ennek érdekessége, hogy az általa benyújtott anyagban nem is titkolja, hogy a korábbi kivitelezőtől származó információk alapján kezdeményezte az eljárást” – részletezte Solymos. Leszögezte, meglátásuk szerint a folyamatban lévő eljárás alaptalan, a napokban döntőbizottsági tárgyalás lesz az ügyben.

no images were found

Előző sztori

KSH: tovább nőtt a foglalkoztatottak száma

Következő sztori

Folytatódik az ivóvízhálózat javítása Szegeden és Algyőn