/

Vasárnapi nyitva tartás: a bolti dolgozók nem lelkesek, de elfogadják a helyzetet

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS_vasarnapi_zarva_tartas_001

A megyei kamara alelnöke növekedésre számít, a bolti dolgozók kevésbé lelkesek. Már most több áruházlánc kinyitja üzleteit vasárnap.

„Egyelőre úgy néz ki, hogy nem kell dolgozni most vasárnap, de egyáltalán nem örülök a változásnak” – ami a vásárlónak kényelem, a bolti dolgozónak nyűg. Most vasárnap több áruházlánc üzlete kinyit, felhasználva a törvény által megengedett, áruház által választható vasárnapot. Így tesz többek között a Tesco, az Auchan és a Penny Market is. 2014 ősze óta lázban tartja az országot a vasárnapi pihenőnap kérdése, az egyik csoport véleménye szerint joga van a kiskereskedelmi dolgozóknak pihenni vasárnap, a másik saját szabadságjogának tartja, hogy minden nap bevásárolhasson. Magánszemélyek, szakszervezeti vezetők, politikusok már 2015 januárjától többször próbáltak benyújtani kérelmet a kérdésben, de a kopaszos” botrányt követően csupán az MSZP kezdeményezése jutott el odáig, hogy valóban megkezdjék az aláírásgyűjtést a népszavazáshoz.

Végül április 11-én Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter jelentette be, hogy a kormány a törvény visszavonását javasolja, amiről a parlament már másnap szavazott. Nemmel voksolt – a fideszes Szatmáry Kristóf mellett – a KDNP képviselőcsoportjának vezetője, Harrach Péter, frakciójának többi tagja – az igennel szavazó Seszták Miklós és Simicskó István kormánytagokon kívül – tartózkodott. A fideszes képviselők közül Balog Zoltán és Lázár János miniszterek közleményben tudatták, hogy meggyőződésük ellenére van a kormány szabad vasárnapot korlátozó javaslata, a voksolástól való távolmaradásuk nem szavazat, amelyet a kormány iránti lojalitásból és Orbán Viktor miniszterelnök kérésére nem adtak le, de Kövér László sem szavazott. Az ellenzék igen gombot nyomott, egyedül Szelényi Zsuzsanna független képviselő, az Együtt politikusa tartózkodott.

tesco_gs

„Nyolc nappal korábban be kell jelenteni a jegyzőnek, ha változik a nyitva tartás, így valószínűleg csak a következő héten jelenik meg a döntés hatása” – nyilatkozta lapunknak Martonosi István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Hangsúlyozta, ugyan ennek a szabálynak nem látják értelmét – a vásárlók inkább a boltbejáratnál, s nem a jegyzői irodában nézik meg a nyitva tartást -, de a törvényt be kell tartani. Információi szerint a Tesco már most vasárnap kinyitna, ha össze tudja gyűjteni az ehhez szükséges számú új munkavállalót (a régiek már megkapták a heti beosztásukat), ezért akár háromszoros munkabért ígér a multinacionális cég. (Interjúnk elkészítése után jelentette be a Tesco, s többek között az Aldi is, hogy kinyit április 17-én.) Biztos benne, hogy nőni fog a forgalom, akár iparcikkek, akár élelmiszerek tekintetében, s ugyan csak minimálisan emelkedik a dolgozók bére, de így ők is többet költhetnek. Hozzátette az öt főnél kevesebbet foglalkoztató cégeket érintő hatások ismeretlenek, mert ezeket még az online pénztárgépek bekötése ellenére sem tudják lekövetni.

„Van a családban egészségügyi dolgozó, tűzoltó, számukra sincs pihenő, így részben el tudom fogadni a változást. Azonban szívesebben tölteném a vasárnapokat a kisgyermekemmel, még akkor is, ha a bérpótléktól elesnék” – mondta egy szupermarket pénztárosa. A boltjánál már a forgatókönyv mindenesetre készen áll arra vonatkozóan is, ha ki lehet nyitni. Egy másik kasszás azt hangsúlyozta, határozottan nem örül a döntésnek, ráadásul a pótlék összegét sem ismeri, habár náluk még nem döntöttek, hogy mikor nyitnak ki újból.

„Az 50 százalékos bérpótlékot felül kell vizsgálni” – vélekedett Martonosi István. „Aki három műszakban vállal munkát az tudja, hogy neki éjszaka is dolgozni kell beosztástól függően, a villamoskalauz sem csodálkozik, ha vasárnapra osztják be” – úgy látja, ugyanez igaz a kiskereskedelemben dolgozókra, az érintett eldönti, hogy kíván-e ilyen feltételek mellett a szektorban munkát vállalni.

Előző sztori

Hazatértek a macedón-görög határon szolgálatot teljesítő magyar rendőrök

Következő sztori

Szegedi gyerekek művészeti oktatásáért nyílt jótékonysági tárlat Petőfitelepen + FOTÓK