Közélet

Terrorellenes egyeztetés: Simicskó reményei szerint legkésőbb május elején megszületik a módosítás

Terrorellenes egyeztetés: Simicskó reményei szerint legkésőbb május elején megszületik a módosítás

2016. április 14., csütörtök
Terrorellenes egyeztetés: Simicskó reményei szerint legkésőbb május elején megszületik a módosítás

Reményét fejezte ki a honvédelmi miniszter, hogy április végén, legkésőbb május elején benyújtják az Országgyűlésnek az alaptörvény-módosítási javaslatot, amely többek között lehetővé teszi, hogy terrorveszélyhelyzet esetén a Magyar Honvédséget is bevethessék.

Simicskó István

az InfoRádió Aréna című csütörtöki műsorában elmondta: az eddigi egyeztetések alapján úgy véli, a honvédség bevetésének lehetőségében egyetértés van, a korlátozható szabadságjogok tekintetében viszont vannak még dilemmák az ellenzék részéről. A honvédelmi miniszter azt mondta: tovább egyeztetnek, ha kell több hetet szánnak még rá. Céljuk, hogy szükség esetén a mindenkori kormány minél gyorsabban tudjon intézkedni. Kiemelte: ha nincs biztonság, akkor szabadságjogok sincsenek. Ugyanakkor hozzátette: egy "többpárti demokráciában, az Európai Unió szívében" nem lehet katonai diktatúrát, vagy hatalmi visszaélést megvalósítani. Napjainkban a parlamenti kontroll mellett az információs térben, az internet korában már olyan nyitott világban élünk, hogy ezeket nem lehet kijátszani, de senki nem is akarja - mondta Simicskó István, hozzátéve: a cél a magyar emberek biztonsága. A legfontosabb cél, hogy korunk egyik legnagyobb veszélyével, a terrorizmussal szemben minél hatékonyabban lépjünk fel - szögezte le a honvédelmi miniszter. A brüsszeli és a párizsi merényletek után egyértelmű, hogy biztonsági környezetünk megváltozott. Szeretnénk azon európai országok közé tartozni, amelyek ezen a területen a jogi munkát elvégezték - szögezte le Simicskó István. A honvédelmi miniszter az InfoRádió műsorában kitért arra is, hogy dolgoznak egy tízéves terven, amelynek egyik lényegi eleme, hogy a Magyar Honvédség a kibertérben is hatékonyan tudjon védekezni. Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter március 24-én jelentette be, hogy terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány, azóta pártközi és szakértői egyeztetést tartottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.