Közélet

Szijjártó Berlinben: Magyarország számára Németország a legfontosabb partner

Szijjártó Berlinben: Magyarország számára Németország a legfontosabb partner

2016. április 4., hétfő
Szijjártó Berlinben: Magyarország számára Németország a legfontosabb partner
Szijjártó Péter; STEINMEIER, Frank-Walter

Magyarország számára Németország a legfontosabb partner politikailag és gazdaságilag is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Berlinben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt.

Szijjártó Péter

a német külügyminiszter társaságában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország sikere nagymértékben meghatározza Magyarország sikerességét. Sok minden összeköti a magyarokat és a németeket - tette hozzá, és minden magyar nevében kifejezte részvétét "két kiváló német külügyminiszter",

Hans-Dietrich Genscher

és

Guido Westerwelle

halála miatt. A magyar emberek osztoznak a németek fájdalmában - húzta alá. Magyarország és Németország kapcsolata tovább erősödik, 2015 a "rekordok éve volt", történelmi csúcsra emelkedett a kétoldalú kereskedelmi forgalom, a magyar export Németország irányába, és ismét Németországból érkezett a legtöbb külföldi beruházás - fejtette ki Szijjártó Péter. A napi együttműködésen túl Magyarország a kutatás-fejlesztésben és az oktatás továbbfejlesztésében is a német hagyományokra alapoz és a német vállalatokkal folytatott együttműködést tekinti irányadónak, így a magyar gazdaság jövőbeni versenyképességének is a magyar-német együttműködés jelenti az egyik legfontosabb összetevőjét - emelte ki a miniszter. Hozzátette, hogy Európa versenyképessége mellett Európa biztonsága is kiemelt pontja lesz a megbeszélésnek, és mindkét vetületben fontos az Európai Unió és Oroszország kapcsolata. Ebben a kérdésben Magyarország a "pragmatikus együttműködés újjáépítésének lehetőségét" szeretné felvetni - mondta Szijjártó Péter. Európa biztonságát illetően Magyarország és Németország egyetért abban, hogy az EU külső határait meg kell védeni - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy Magyarország "mindig is élen fog járni a schengeni szabályok betartásában". Magyarország egyetért azzal a "széles európai konszenzusnak örvendő állásponttal is", hogy Európa déli, délkeleti szomszédságában kezelni kell a válságokat és minél szélesebb körű összefogást kell létrehozni Szíria békéjének megteremtéséért. Magyarország azt is vallja, hogy megfelelő módon kell támogatni a Szíria körül elhelyezkedő országokat, mert Európa felelőssége abban áll, hogy a Szíriát és más háborús övezeteket elhagyni kényszerülő emberek minél közelebb tudjanak maradni otthonaikhoz és minél hamarabb vissza tudjanak térni oda - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, hogy Magyarország nagyra értékeli a német diplomácia teljesítményét az Európa déli és délkeleti szomszédságában zajló stabilizációs folyamatokat és az utóbbi időszak legfontosabb multilaterális egyezményeit illetően. Elmondta, hogy Magyarország nagyra értékeli a német diplomácia teljesítményét az Európa déli és délkeleti szomszédságában zajló stabilizációs folyamatokat és az utóbbi időszak legfontosabb multilaterális egyezményeit illetően. Hozzátette, hogy a megbeszélésen érintik majd a NATO-bővítés témáját, amellyel kapcsolatban Magyarország reméli, hogy az észak-atlanti szövetség fenntartja a "nyitott kapuk politikáját".

Frank-Walter Steinmeier

nyilatkozatában kiemelte, a múlt héten elhunyt Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter rendkívül erősen kötődött Magyarországhoz és nagyon hálás volt az 1989-es határnyitásért, amelyet az európai szolidaritás bátor példájának tartott. Németország az "európai hétköznapokban néha jelentkező, és a menekültkérdés ügyében kétségtelenül fennálló" nézeteltérések ellenére hálás Magyarországnak a határnyitásért, és soha nem felejti el azt a bátor kiállást, amellyel a magyarok segítették a németeket. Hozzáfűzte, hogy a két nép kapcsolatának ki kell állnia a belpolitikát vagy a menekültpolitikát érintő "hétköznapi nézeteltéréseket". A menekültválság kezeléséről szólva rámutatott, hogy most kezdődik a közös, "összeurópai" megállapodások hatékonyságának vizsgálata, tesztelése, ami éppúgy vonatkozik a szíriai béketeremtésre, a Szíria térségében fekvő országok és Görögország támogatását célzó kezdeményezésekre, mint az EU-Törökország megállapodásra. A Görögországba illegálisan átkelő menekültek Törökországba visszaszállítását, és Törökországban tartózkodó szíriai menekültek legális befogadását célzó programmal kapcsolatban kiemelte, hogy a végrehajtás első napja sem telt még el, így korai lenne mérleget vonni. Frank-Walter Steinmeier elmondta, hogy magyar kollégájával egyebek mellett az ukrán válságról és az örmény-azeri konfliktus kiújulásáról is tárgyalnak majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.