Egyetem

Szerdai tanársztrájk: nem minden sztrájkbizottság képviselője vállalja nevét a szülők előtt

Szerdai tanársztrájk: nem minden sztrájkbizottság képviselője vállalja nevét a szülők előtt

2016. április 19., kedd
Szerdai tanársztrájk: nem minden sztrájkbizottság képviselője vállalja nevét a szülők előtt
Pedagógussztrájk - Tiltakozó tanárok a miskolci Herman Ottó

Egyes helyeken Facebookon osztották meg a diákokkal az órarendet, máshol viszont a szülőknek szóló tájékoztatót és a kötelező módon kitöltendő nyilatkozatot nem vállalta senki nevével a sztrájkbizottságból.

Korábban

beszámoltunk róla,

Galló Istvánné

, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy országos, egész napos pedagógus sztrájkot hirdetnek április 20-ra, amelyhez előzetes információink szerint Szegeden több intézmény csatlakozik, mint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a

Pukli Istvánhoz

köthető Tanítanék mozgalom kezdeményezés

április 15-én

megtartott munkabeszüntetéséhez. A PSZ vezetője egy másik sajtótájékoztatón elmondta,kérni fogják a szülők támogatását is, hogy a sztrájk szervezését segítsék, és ha meg tudják oldani, a gyerekeket aznap ne vigyék óvodába, iskolába. Úgy tudjuk, több intézményben - beleértve nemcsak az alapfokú és középfokú iskolákat, hanem a bölcsődéket és óvodákat - április 15-én egy-egy lapon tájékoztatást juttattak el a szülőkhöz a sztrájkról, céljaikról, vagy a

Facebookon

osztották meg a tudnivalókat. "Pénteken (április 15-én) kaptunk egy előre gépelt papírt, amiben arról érdeklődött a "Sztrájkbizottság" nyomtatott aláíráshellyel, hogy a sztrájk idején küldjük-e a gyereket, vagy sem iskolába" - mondta lapunknak egy szülő, aki gyermekét a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolába járatja. A kiosztott lap nemcsak egy tájékoztató, hanem egyben nyilatkozattételt kér a szülőktől arról, hogy otthon helyezik el a tanulót, vagy kérik a felügyeletet, s egyben az étkeztetést. "Úgy tudom, hogy az okiratok a megfelelő aláírással érvényesek, és megütköztem azon, hogy miért nem írták alá a sztrájkbizottság részéről, akár sokszorosított módon is, de beazonosíthatóan, hogy ki az aki ezt az iratot kiadja és ki vállal úgymond felelősséget a gyerekért. Ki kéri, hogy a gyerekem felől rendelkezzek? Hogy tudom számon kérni, ha nem tudom, hogy ki szólított meg?" - kérdezte. A SZEGEDma Hírportálhoz eljuttatott dokumentumok nem mindegyike ilyen, egy másik intézmény esetében a "helyi sztrájkbizottság képviselője" nevével vállalta a munkabeszüntetés céljairól szóló tájékoztatást, s egyben szolidaritást kért a szülőktől. Az itt átadott cetli felépítése is más, így valószínűleg minden intézmény maga próbálta összeállítani tájékoztatót és az esetlegesen elvárt nyilatkozatot.

sztrajk

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.