Közélet

Rétvári: családbarát Magyarországot építünk

Rétvári: családbarát Magyarországot építünk

2016. április 9., szombat
Rétvári: családbarát Magyarországot építünk

Családbarát Magyarországot építünk, ezért fontos, hogy minden területen családbarát intézkedéseket hozzunk - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Kereszténydemokrata Néppárt család- és életvédelmi munkabizottságának szombati budapesti konferenciáján.

A 2010-től e téren megtett kormányzati intézkedéseket sorolva a politikus arról beszélt, hogy még nem állt meg a népesség 34 éve elkezdődött fogyása, de "kezd fordulni a trend", és az 1998 és 2002 közötti időszak példája azt mutatja, megfelelő családpolitikai intézkedésekkel meg lehet állítani a lélekszámcsökkenést. A sok gyermek születése a jövőbe vetett hitet is jelzi egy társadalmon belül - jelentette ki

Rétvári Bence

, hangsúlyozva, hogy a hosszú távú kiszámíthatóság érdekében szabályozták sarkalatos törvényben a családpolitika kérdéseit. Felidézte, tavalyelőtt és tavaly is több gyermek született Magyarországon, mint az azt megelőző évben. Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy nem a betelepítésben látják a népességfogyás megállításának módját, "mi a magyar emberekben hiszünk", az utóbbi öt-hat év családpolitikája pedig sok fiatalt késztethet arra, hogy akár Nyugat-Európából is hazatérjen. Az államtitkár kiemelte: Magyarország a legfejlettebb államokat tömörítő OECD átlagának másfélszeresét, GDP-je mintegy négy és fél százalékát fordítja családpolitikai célokra. Kitért arra is, hogy a magyar alaptörvény elfogadása után, annak hatására a térség több államában is "családbarát, házasságbarát fordulat" állt be.

Bíró László

, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke a napokban megjelent apostoli buzdításról szólva arról beszélt a Változó világ - változó családok - kihívások és megoldások című konferencián, hogy az eszmények világát és a mindennapi realitásokat összekötni hivatott dokumentum "a jövőről szól". Hangsúlyozta, a hiteles és örömteli család jelentette evangéliumról kell beszélni, nem e közösség válságáról, mert utóbbival "azok malmára hajtjuk a vizet, akik nagyon szeretnék, ha eltűnne a család". Ezért is fontos, hogy lássuk meg magunk körül a szereteten alapuló, jól működő családot - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.