Rendőri intézkedésekkel nyitott a Cserepes sori piac – a belügyminiszterhez fordul a bérlők képviselője

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cserepes_sori_piac007

Csütörtökön reggel ismét kinyitottak a Cserepes sori piac bérlői, ám a fizetendő összegek tekintetében továbbra sincs egyezség. Az érvényes díjszabás szerint a nyugdíjasoktól nem lehetett volna a kipakolásért pénzt szedni ezen a napon, mégis megtették, illetve ismét rendőrök igazoltatták azokat, akik a régi rendszer szerinti összeget szerették volna leperkálni. Az egyenruhások intézkedését túlzónak nevezte a bérlők jogi képviselője, aki Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul az ügyben.

Ahogy egységes volt április elsejétől a Cserepes sori piac bérlőinek zárva tartása, úgy a csütörtöki nyitás is, reggel hét órától mindenki várta a vásárlókat, akikből azonban már évek óta egyre kevesebb akad. A hely- és asztalpénzeket az új, április elsejétől életbe léptetett, közben többször is módosított díjszabás szerint kezdték el szedni nyolc óra után, aki nem volt hajlandó azt megfizetni, azokat rendőrök igazoltatták a piacon, akárcsak április elsején.

„Visszafoglaltuk a piacunkat, és visszaadtuk a vevőinknek” – összegezte a csütörtök reggeli nyitást portálunknak Szabó Bálint, a bérlők zömének jogi képviselője. A fizetendő díjak tekintetében azonban továbbra is vita van az MSZP-s párttag Rácz Attila vezette piac és a kereskedők között, a hétfői tárgyalások zátonyra futottak, szerdán azonban azt jelentették be, hogy mégis kinyitnak, ragaszkodva a régi díjszabáshoz. „Egyeseket megtévesztenek, másokat a rendőri jelenléttel fenyegetnek, de sokakat még az egyenruhásokkal sem tudnak rábírni arra, hogy az új díjakat fizessék be. Ez utóbbi csoportba tartozók alávetették magukat az igazoltatásoknak, ám ennek a lebonyolítása teljesen jogszerűtlenül zajlik, ugyanis akadályozza a piac működését mind az árusításban, mind a vevők zavartalan vásárlásában” – közölte Szabó Bálint jogász. Szerinte a bérlők adataival nem rendelkezhet harmadik személy, kizárólag a rendőrség, mint hatóság, de sem a piacvezetés, sem az önkormányzat nem jogosult, hogy ezekhez hozzáférjen.

A belügyminiszterhez fordul a bérlők képviselője

„A csütörtöki rendőri intézkedések nyomán nem tehet mást, mint az illetékes szaktárca vezetőjéhez, Pintér Sándor belügyminiszterhez fordulok, arra kérve, hogy haladéktalanul rendeljen el vizsgálatot a mai rendőri igazoltatások ügyében, azok lebonyolításával kapcsolatban, és ugyanezt tegye meg az április elsejei eset kapcsán is. Úgy ítélem meg, hogy túlzott, nem arányos és nem is indokolt a rendőri intézkedés” – jelentette ki Szabó Bálint.

cserepes_sori_piac004

A régi díjakat értelemszerűen nem vette át a bérlőktől a jegyszedő, amit egyébként a piac pénztárában is megpróbálnak befizetni az érintettek, igaz arra nem számítanak, hogy ezt megtehetik. A jogász elmondta, banki átutalással fogják teljesíteni díjfizetési kötelezettségüket, ám a korábbiak szerint. „Ha valakinek kevés lesz ez az összeg, és a például 200 forint helyett 300-ért, vagy a 2400 helyett 4800 forintért pere kíván menni, akkor állunk elébe” – tájékoztatott a jogász, aki egyébként arra is kíváncsi, hogy a piac díjbeszedőjét miért kísérték olyan személyek, akik a városi, illetve az Magyar Szocialista Párt rendezvényeit szokták biztosítani.

Saját szabályzatát is megszegi a piac? – pénzt szedtek a kipakolásért a nyugdíjasoktól

„Az öregségi nyugdíjra, illetve rokkantsági nyugdíjra jogosultaknak, a nyugdíjas igazolvány felmutatása mellett a havi előfoglalási díjból 30% kedvezményt biztosítunk. Továbbá a keddi, csütörtöki napokon a saját asztalaikra, dobozaikra történő kipakolás ingyenes a számukra” – olvasható a piac érvényes díjszabásában, ezzel szemben pénzt szedtek a piacon a nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezőktől.

„Krumplit, káposztát és répát hoztam ki, de egyszerűen nem jönnek a vevők a helypénzt sem tudjuk már kiárulni” – mondta Papvári István, aki hiába mutatta nyugdíjas igazolványát a jegyszedőnek, mégis ki kellett fizetnie a korábbi 500 helyett 900 forintot, holott csütörtökön ezért nem szedhettek volna pénzt a férfitól. A vele szemben zöldség-gyümölcsöt és savanyúságot kínáló Barbócz Orsolya egyéni vállalkozó korábban a havi bérleti díjon felül 1300 forint napijegyet fizetett, most 1800-at kértek tőle, amit azonban nem fizetett ki, így őt is igazoltatták a rendőrök. „Azt látom, hogy az állandó vevőim kitartóak, megvártak, és ma már többen is vásároltak nálam” – tette hozzá.

A divatékszereket december óta a Cserepes sori piacon árusító Józsa Renáta pont ottjártunkkor adta be felmondását. Mint elmondta, sokat költöttek a pavilonra, illetve az árukészlete, de a megemelt bérleti díjat már nem tudja kigazdálkodni. Eddig 27 ezret fizetett, az új díjszabás szerint 29 ezret kellene neki, plusz az áfát, ami összességében 38 ezer forint, vagyis 40%-os áremelésről beszélhetünk az esetében.

cserepes_sori_piac012

„Nem azzal van baj, hogy mondjuk száz forint eltérés van a kipakolási díjban, hanem azzal, hogy szombaton ezt duplán beszedik, ráadásul a parkolóban is leveszik az embert, amivel a vevőket is elriasztják” – magyarázta egy felháborodott kereskedő, akitől egyébként azért kértek volna nagyjából ugyanitt, mert kisebb területre pakolta ki áruit, mint korábban. Váczi Tibor portálunknak elmondta, sokan kifizették csütörtökön a napidíjakat, ám ezzel szerinte megtévesztik a bérlőket. „Ez ugyanis ráutaló magatartásként értelmezhető, hiszen azzal, hogy az érvényes díjszabás szerinti összeget fizeti meg csütörtökön, vállalja, hogy szombaton kifizeti a dupla díjat” – magyarázta Szabó Bálint. Egy szerződést is mutatott a jogász, melyben az szerepelt, hogy április 15-éig kell aláírni az új szerződéseket, különben felmondanak az adott bérlőnek. A jogász közölte, ragaszkodnak a korábbi árakhoz, nem tartják jogszerűnek az új díjszabás szerinti fizetést, és megjegyezte azt is, hogy vissza fogják követelni az áfatartalmat is, ugyanis a Cserepes sori Piac Kft. jelenleg nem jogosult áfásan számlázni.

no images were found

Csütörtökön reggel ismét kinyitottak a Cserepes sori piac bérlői, ám a fizetendő összegek tekintetében továbbra sincs egyezség – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=625228

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. április 7.

Előző sztori

Minden gyermek számít – a Motiváció Oktatási Egyesület vár kreatív pályázatokat

Következő sztori

Máté Bence természetfotói az első Fotó Napokon a Móra-múzeumban