Írjon nekünk

Közélet

Rendkívüli ellenőrzéseket rendelt el az EP az importmézzel kapcsolatban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

mez

“Az Európai Unió összehangolt élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket folytat az EU belső piacán és az Unió külső határállomásain a hamisított importméz kiszűrése érdekében” – jelentette ki Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos Brüsszelben. Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának a meghallgatásán Erdős Norbert európai parlamenti képviselő kérdésére válaszolva a biztos elismerte, hogy az eddigi vizsgálatok eredményei szerint az EU-ba behozott méz közel egy harmada hamisított, ipari méz.

“Az egészségügyi biztos egy, az importmézet érintő és az EU mind a huszonnyolc tagállamát átfogó, összehangolt élelmiszer-biztonsági ellenőrzés első eredményeit osztotta meg velünk” – emelte ki Erdős Norbert. “Komoly siker, hogy az erőteljes fellépésünknek köszönhetően külön napirendi pontként tárgyaltuk meg az európai mézhamisítási botrány fejleményeit az EP Mezőgazdasági Bizottságában” – tette hozzá a fideszes politikus. A Bizottság az EU belső piacán árusított kevert mézekből származó 2230 mintát vont vizsgálat alá. Az előzetes eredmények szerint e minták tizenhét százaléka élelmiszer-csalásban érintett. Ez az arány azonban huszonkilenc százalékot tesz ki az EU külső határán begyűjtött importmézek vonatkozásában. “Mindenki számára világossá vált, hogy az EU-ba importált méz közel egy harmada hamis, tulajdonképpen közönséges cukorszirup” – jelentette ki a néppárti magyar képviselő.

“Ez rendkívül komoly fenyegetés az Unió ötszáz millió polgára részére, hiszen a fogyasztóvédelmi sérelmeken túl jelentős az élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázat, ugyanis a hamisított ipari méz, amelynek az alapja, közönséges cukorszirup, ki tudja milyen egyéb szennyező anyagokat tartalmaz. Könnyen előfordulhat, hogy az EU-ba dömpingáron és nagy mennyiségben behozott – egyes hírek szerint kínai eredetű – cukorszirup nehézfémeket és az EU-ban már régóta betiltott növényvédőszerek maradványait rejti” – figyelmeztetett az EP Mezőgazdasági Bizottságának a fideszes tagja. A politikus hozzátette, hogy a fentieken túl a tisztességes magyar és európai méhészek is súlyos károkat szenvednek, hiszen a hírek szerint több százezer tonna mennyiségben behozott importméz letöri az árakat, így válságba taszítja a méhészeket és a tisztességtelen importőröknek hoz hasznot az EU piacán.

“Ezért két célkitűzés megvalósulásáért harcolok Brüsszelben. Egyrészt szükség van az EU-szerte összehangolt ellenőrzések fokozására. A jelenlegi folyamat indulásnak jó, de messze nem elegendő. A tiltott módon hozzáadott cukor kimutatását célzó vizsgálatok mellett azon elemekre is összpontosítani kellene, amelyek a természetes mézekben megtalálhatóak, de a hamisított termékekből hiányoznak, gondolok itt például a flavonoidokra” – hívta fel a figyelmet Erdős Norbert. Úgy véli, fejlett laboratóriumokkal rendelkező egyetemeket kellene megbízni legalább száz importméz-minta részletes és több szempont szerinti vizsgálatával.

“Másrészt úgy látom, hogy az élelmiszer-biztonsági ellenőrzések fokozása a csalás-sorozat visszaszorulását eredményezheti, de a problémát nem szünteti meg, amely így bármikor visszatérhet a jövőben. A problémát egyedül a kevert mézek címkézési szabályainak a kiigazítása oldhatja meg” – ismerte el a fideszes politikus. Hozzátette, hogy a jelenleg használt “EU–országokból és EU-n kívüli országokból származó mézkeverék” jelölés egyáltalán nem ad pontos képet a fogyasztó számára a kevert mézek harmadik országokból érkező mézeinek a pontos származásáról, valamint tényleges minőségéről. Ezért a jelenlegi jelölés helyett a csomagolás címkéjén azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált EU-n kívüli méz melyik harmadik országból származik, továbbá azt, hogy a kiszerelt termékben ez a tétel pontosan hány százalékos arányban van jelen.

“Várom a méhész társadalom és a fogyasztóvédők segítségét az élelmiszer-csalásban érintett importmézek visszaszorítására irányuló küzdelmemben. Ez által védjük a polgárok egészségét, javítjuk a fogyasztói jogaik érvényesülését, valamint segítjük a tisztességes magyar és európai méhészek boldogulását az EU belső piacán és a világpiacon is” – emelte ki Erdős Norbert.

Hírzóna

Gyurcsány maradt a DK elnöke

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Újabb két évig.

Tovább olvasom

Közélet

Új vezetők a Rádió 88 élén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nacsa Norbert lett az ügyvezető igazgató.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vállalkozói fórumot tartanak Csongrádon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A város gazdaságfejlesztési koncepciójáról.

Tovább olvasom

Aktuál