Kultúra

Régészeti előadás a szegedi Vakok Klubjában + FOTÓK

Régészeti előadás a szegedi Vakok Klubjában + FOTÓK

2016. április 27., szerda
Régészeti előadás a szegedi Vakok Klubjában + FOTÓK
regeszet_vakok_klubja011

A szegedi egyetem régészeti tanszékének munkatársa, Vörös Gabriella tartott előadást régészhallgatói közreműködésével április 22-én a Szőts Katalin által vezetett Vakok Klubja tagjainak a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában.

Az SZTE Régészeti Tanszék címzetes docense a Kézzel fogható történelem (leletek a szegedi régészeti tanszék gyűjteményéből) című előadásában többek között beszélt a Szeged környéki régészeti kultúrák sajátosságairól, a régészeti terepi munkák módszereiről.

Vörös Gabriellának

és

Szőts Katalinnak

, a Vakok Klubja vezetőjének fontos szempont volt, hogy milyen módon szemléltessék az előadáson elhangzottakat a gyengénlátóknak. Erre a célra az előadó a szegedi egyetem régészeti tanszékének gyűjteményéből állított össze egy kisebb válogatást, 30 darab, főként eredeti régészeti leletet, kisebb részben másolatot. A hallgatóság a tárgyakat a tanszék diákjainak a segítségével kézbe vehette, saját maga érzékelhette a tárgyak (kőeszközök, hálónehezékek, fibulák, lándzsák) anyagát, a megmunkálás, készítés nyomait, tapinthatta a különböző díszítési módokat. Vörös Gabriella diákjaival egy tapintható idővonalat is készített, melyen egy kartonra ragasztott különböző anyagú, felületű és méretű gyöngyök jelölték a fontos időhatárokat az újkőkortól az újkorig. A klubtagoknak hatalmas élményt nyújtott, hogy több ezer éves eredeti tárgyakat vehettek kézbe, és ez által számukra is tapinthatóvá vált a történelem legalább egy kis szelete.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.