Kultúra

Régészeti egyetemista nap a Móra-múzeumban

Régészeti egyetemista nap a Móra-múzeumban

2016. április 18., hétfő
Régészeti egyetemista nap a Móra-múzeumban
regeszet01

Régészeti egyetemista napot tartanak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban április 19-én, kedden 10-18 óráig: jelenleg három régészettel kapcsolatos kiállítás is várja a látogatókat a Kultúrpalotában. Az SZTE-s diákigazolvánnyal érkezők kedvezményesen, 217 Ft-ért válthatnak belépőt – ennyi évvel ezelőtt találták meg ugyanis a nagyszentmiklósi aranykincset.

1799-ben egy szerb szőlősgazda találta meg a nagyszentmiklósi aranykincset árokásás közben – ez éppen 217 évvel ezelőtt történt. A kincsek eredetije Bécsben található, azonban a hű másolatokat a Móra Ferenc Múzeumban mutatják be egy aktuális időszaki kiállításon. A 217 éves forduló kapcsán 217 Ft-os belépőjegyet válthatnak az SZTE-s diákigazolvánnyal érkezők a Móra Ferenc Múzeum régészeti egyetemista napjára. A „Kincsek-Titkok-Aranyak” című tárlat mellett két másik régészeti témájú kiállítás is várja az érdeklődőket. A „Minden, ami arany” látványtárban a hun kor legnagyobb közép-európai aranykincsét, a nagyszéksósi leletet is láthatja a közönség, az „Úton a kultúrák földjén” című kiállítás pedig az M43-as autópálya ásatásakor talált ritkaságokat mutatja be. Az egyetemistákat a kiállításokon kívül előadások és tárlatvezetés is várja április 19-én, kedden. 11 órakor régészek számolnak be az M43-as ásatás érdekességeiről, eredményeiről, 14 órakor pedig tárlatvezetés indul a Kincsek – Titkok – Aranyak című kiállításon. Délután fél 5-kor

Tihanyi Balázs

a 9-11. századi magyar íjászatról tart előadást a Móra Ferenc Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.