Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyetem

Az Emmi szerint ötből négy pedagógus a munkát választotta, a PSZ sikeres sztrájkról beszél

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Pedagógussztrájk

Sikeresnek értékelte az egész napos országos pedagógussztrájkot a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Galló Istvánné a tiltakozást meghirdető szervezetekkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a megyei szervezetektől délig beérkezett adatok szerint 24 960-an vettek részt a sztrájkban, de ez néhány száz fővel még nőhet. Egyelőre a fővárosi adatok sem véglegesek. Munkabeszüntetés 1185 intézményben volt a 4970-ból – tette hozzá.

Kitért arra is, volt olyan intézmény, ahol minden pedagógus, technikai dolgozó sztrájkolt, és volt olyan, ahol csak egy részük. Jelezte: az Emmi adatai ezzel nem fognak egyezni, a tárcának csak a Klebelsberg Intézményfentartó Központ (Klik) által fenntartott intézményekből vannak számai, illetve az önkormányzati óvodákról sem tudnak információt szolgáltatni. Emlékeztetett: a szociális ágazat szintén sztrájkot hirdetett szerdára, de az ebben résztvevők számáról nincsenek adatai.

Az érdekvédő szerint az, hogy eredményes volt-e vagy sem, a munkabeszüntetés a tárgyalások döntik el, amelyek folytatódnak majd. A sztrájk ugyanakkor sikeres volt, annak ellenére, hogy rendkívül nagy “ellenszélben” kellett megszervezniük – értékelt Galló Istvánné. Rámutatott: 21 éve nem volt ilyen sztrájk, 1995-ben tartottak utoljára ekkora nagyságrendű munkabeszüntetést. A szerdai nap üzenete az összetartozás és a szolidaritás volt – mutatott rá a szakszervezeti vezető, hozzátéve: a munkabeszüntetést négy konföderáció és 26 ágazati szakszervezet támogatta, és számos civil szervezet fejezte ki szolidaritását.

A követeléseikkel összefüggésben jelezte: az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatát a nevelési-oktatási dolgozóknak a kétszer 35 ezer forintos juttatásról nem fogadták el, ők legalább 100 ezer forintban gondolkodnak. Nem elfogadható azért sem, mert kizárólag a Klik-nél foglalkoztatottakra vonatkozna – közölte.

Kérdésre közölte: valószínű már jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek az oktatási államtitkársággal. Egyelőre új akciót nem szerveznek, nagyon erősen a tárgyalásokra szeretnének koncentrálni – jegyezte meg. Hozzátette: bár az ország nem állt le öt percre, de több társszervezet tartott szolidaritási akciót. A Dunaferrnél öt percre beszüntették a munkát és sok helyen kitűzték a kék szalagot a szolidaritás jeleként – mondta.

További felvetésre kitért arra is, hogy a PSZ-nek van akcióalapja, de ezt a februári tüntetésre gyakorlatilag teljesen felhasználták. Ebből azok részesülhetnének, akik szakszervezeti tagok. Ugyanakkor a pedagógusok nem ezt az egynapi kieső bért számolgatták – jegyezte meg.

Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke kiemelte: törekvéseik teljesen politikamentesek, egyedül az a cél vezérli őket, hogy jobb oktatást hozzanak létre. Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke rámutatott: a még elégséges szolgáltatásokat az iskolák maradéktalanul teljesítették.

Oktatási államtitkárság: a pedagógusok többsége felvette a munkát

A pedagógusok döntő többsége nem sztrájkol, a kormánnyal együtt a párbeszédet tartja fontosnak, szerdán ötből négyen a munkát választották – adott értékelést az oktatási államtitkárság a szerdára hirdetett pedagógussztrájkról az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerdán reggel 8 órától hirdette meg egész napos országos pedagógussztrájkot. A munkabeszüntetésben a bizottság előzetes adatai szerint 1185 intézményben közel 25 ezer pedagógus, technikai dolgozó vett részt.

Az oktatási államtitkárság közleményében kiemelte: a kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy a gyermekek és a pedagógusok érdekét kizárólag a párbeszéd, a közös munka, és nem a sztrájk szolgálja. A sztrájkot hirdető szervezetek a minisztérium többszöri meghívása ellenére sem voltak hajlandóak részt venni a köznevelési kerekasztal munkájában, holott a kerekasztal már bizonyította, hogy a leghatékonyabb fóruma az egyeztetésnek; számos ügyben rövid idő alatt eredményt ért el. A minisztérium továbbra is várja az érintetteket, ugyanis akiknek szakmai – és nem politikai – céljaik vannak, azok részt vesznek a kerekasztalon – írták.

Kitértek arra is, hogy mindenkinek joga van sztrájkolni, de senkinek sincs joga ellehetetleníteni a gyerekek életét, fejetlenséget okozni az iskolákban. A szakszervezetek és a kormány által aláírt sztrájkmegállapodás alapján minden iskolában biztosított volt a gyermekfelügyeletet, a rászorulóknak és a befizetetteknek pedig a tízórai, ebéd, uzsonna. Akik arra kérték a szülőket, hogy ne vigyék iskolába a gyereküket, vagy akik nem fogadták a gyerekeket, megszegték a sztrájkmegállapodást – jelezte az államtitkárság.

Hozzátették: az elmúlt időszakban az iskolákat, a pedagógusokat és főleg a diákokat folyamatos nyomás alá helyezték a különböző, hetente meghirdetett újabb és újabb megmozdulásokkal. A diákokat nem lehet folyamatosan rángatni, az iskolák nem válhatnak a tanítás színtere helyett a heti akciók csataterévé. A gyerekek, de ugyanígy a pedagógusok jó része nem érti a célokat és nem tudja a megkülönböztetni az egymást követő akciókat meghirdető szervezeteket – olvasható a közleményben.

Kiemelték azt is, hogy a kormány tárgyalt a pedagógusokkal, a sztrájkbizottsággal, a kérdések többségében érdemi előrehaladás történt. A kormány ezért nem érti, a szakszervezetek miért akkor álltak fel a tárgyalóasztaltól, s döntöttek a sztrájk mellett, amikor követeléseik zömében már célegyenesbe ért a megállapodások megszületése – közölte az államtitkárság.

Ez a kormány mindig a tanárok oldalán áll – hangsúlyozták, hozzáfűzve: a pedagógusok kapták az elmúlt években a legnagyobb arányú, közel 40 százalékos béremelést, idén és jövőre is tovább nőnek a bérek, a köznevelés jövőre várhatóan közel 100 milliárd forint többletforrást kap. A köznevelési kerekasztalon már javaslat született a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók bérrendezéséről is. A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a magyar oktatás színvonala emelkedjen, a pedagógusok érdemi munkát tudjanak végezni, a diákok pedig biztos és hasznos tudás birtokába juthassanak – írták.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma végül köszönetét fejezte ki azon pedagógusoknak, akik a politika helyett a gyerekeket és a munkájukat tartották fontosabbnak – az adatok szerint ötből négyen a munkát választották. Ugyanakkor a minisztérium határozottan visszautasítja, hogy bárkit, bármilyen hátrány érne a sztrájkban való részvétel miatt – áll a közleményben.

Fidesz: politikai akciókhoz használják fel a pedagógusokat

A Fidesz szerint a pedagógusok többsége ráébredt arra, hogy csak felhasználják őket az egymást érő politikai akciókhoz, ezért csatlakozott csupán egyötödük a sztrájkhoz.

A nagyobbik kormánypárt szerdán közleményben reagált a pedagógussztrájkkal kapcsolatos ellenzéki nyilatkozatokra.

Ebben azt írták: “ugyanazok, akik ma újra és újra hergelik a pedagógusokat, kormányzásuk alatt elvettek tőlük egyhavi bért vagy utcára tették őket”.

Emlékeztetnek: a PSZ elnöke, Galló Istvánné korábban azt nyilatkozta, hogy helyes a politikát bevinni az iskolába. Emellett kampányolt a szocialisták elnöke, Tóbiás József is, aki egyértelműen politikai célokra akarja használni a pedagógusokat – tették hozzá.

A Fidesz a közleményben arra is rámutat: a polgári kormány folyamatosan pótolja a Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és a szocialisták által a közneveléstől elvett forrásokat. Míg a baloldal csődbe vitte az iskolákat és a településeket, ma az állam felelősséget vállal az iskolák fenntartásért és fejleszti azokat – fűzték hozzá.

Felidézték az ingyenes tankönyvellátást és a gyermekétkeztetés kiterjesztését, a pedagógusok béremelését, amelyre a rendszerváltás óta a legnagyobb forrást, eddig 234 milliárd forintot fordított a kormány. Hozzátették: a köznevelési kerekasztalnál már megkezdődtek a tárgyalások a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók bérrendezéséről is.

Egyetem

Ismét egy francia egyetemmel köt megállapodást az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két diplomát kapnak az egyik kurzus elvégzői.

Tovább olvasom

Egyetem

Négy szegedi kisgyermekes kutatónő is akadémiai támogatást nyert

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Gratulálunk!

Tovább olvasom

Egyetem

Jól vizsgázott a digitális oktatás az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Összefoglaló.

Tovább olvasom

Aktuál