Közélet

Nincs veszélyes anyag a levegőben Szegeden, de érdemes mindent letakarítani

Nincs veszélyes anyag a levegőben Szegeden, de érdemes mindent letakarítani

2016. április 18., hétfő
Nincs veszélyes anyag a levegőben Szegeden, de érdemes mindent letakarítani
SZS20160418_fust_szeged_felett_001

A gumiégetésnek lehetnek káros hatásai, ez azonban attól függ, mennyi ideig éri az emberi szervezetet. A szálló, szúrós szagú por, amit reggel Szeged teljes területén érezni lehetett, az arra érzékenyeknél légzőrendszeri panaszokat okozhat. Bosnyákovits Tünde ugyanakkor megnyugtatott, a levegőbe jutó káros anyagok nem lépték át az egészségügyi határértéket.

Vasárnap délutántól hétfő kora estig oltották a tüzet a DÉLÉP ipari parknál, egy hulladékhasznosítással foglalkozó cég telephelyén, ahol

meggyulladt a ledarált kommunális hulladék

. Szerkesztőségünkhöz több levél is érkezett, melyben arról érdeklődtek olvasóink: került-e a telephelyen tárolt műanyag és gumihulladék égésével veszélyes anyag a levegőbe. A riadalmat elsősorban a hétfő reggel is érezhető, szúrós szagú szmog okozta. "A Csongrád Megyei Katasztrófavédelem az oltási terület mellé még vasárnap kiköltöztette mobillaborját. Közleményük szerint a füstben az egészségre ártalmas koncentráció veszélyes anyagból nem mérhető. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztály Rózsa utcai mérőkonténerétől is megérkeztek az adatok, a 24 órás mérés átlaga minden értéket figyelembe véve a környezetvédelmi határérték alatt van" - tájékoztatta portálunkat

Bosnyákovits Tünde

megyei tisztifőorvos. A Népegészségügyi Főosztály egészségügyi szempontból is kielemezte a Rózsa utcai mérőhelyről beérkezett adatsorokat, eszerint Szegeden a füsttel a levegőbe kerülő anyagok nem érték el tájékoztatási küszöbértéket. Hogy a DÉLÉP ipari park szomszédságában milyen adatokat mértek, arról a tisztifőorvos egyelőre nem tudott tájékoztatást adni. "A gumiégetésnek lehetnek káros hatásai, ez azonban függ attól is, mennyi ideig éri az emberi szervezetet. A szálló por, amit tegnap este és reggel is mindannyian éreztünk, légzőrendszeri panaszokat okozhat, irritálhatja a nyálkahártyát azoknál, akik egyébként is érzékenyek, például az asztmások, allergiások és idősek" - folytatta a tisztifőorvos. Bosnyákovits Tünde ugyanakkor igyekezett mindenkit megnyugtatni, a többek között nitrogén-oxid, etil-benzol és kén-dioxid értékekre vonatkozó mérések szerint egyik káros anyag sem éri el az egészségügyi szempontból veszélyes értéket. A tisztifőorvos felhívta a szegediek és a környékbeliek figyelmét: ahol szabad szemmel látható és érezhető volt a füst, szabadítsák meg az autókat, ablakokat és teraszokat a letelepedett portól. Illetve a ma viselt ruhákat is érdemes kimosni, alaposan megmosakodni, hajat mosni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.