NGM: számos ágazat jut többletforráshoz az idei költségvetés módosításával

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Számos ágazat juthat többletforráshoz az idei költségvetés módosításával – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kormány megemeli többek között az oktatásra szánt összeget 91,6 milliárd forinttal, külön 17,7 milliárd forinttal nő a szakképzés és felnőttképzési támogatás. Az otthonteremtés elősegítésére 50 milliárd forint, a Modern Városok Programra szintén 50 milliárd forint többletforrás jut, illetve számos egyéb – így például infrastrukturális – fejlesztés megvalósítására is bővül a keret. Az év hátralévő részében előre nem látható kiadásokra és kockázatokra tekintettel a tartalékokat (Országvédelmi Alap, Rendkívüli kormányzati intézkedések) 30 milliárd forinttal emeli meg a kormány. Emellett külön, 12,2 milliárd forintos támogatást kapnak az adósságkonszolidációban korábban nem részesült önkormányzatok is. A szaktárca megjegyezte, hogy a főbb makrogazdasági mutatók változatlanok maradnak: a kormány továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalékos költségvetési hiánnyal számol.

A Költségvetési Tanács (KT) csütörtökön elfogadta a kormány által április 25-én megküldött törvényjavaslatot, a tervezett módosításokkal kapcsolatban nincsenek alapvető ellenvetései. A tanács közölte, hogy az előirányzat-változások alapján a büdzsé bevételi és kiadási főösszege egyaránt 401,3 milliárd forinttal nő, így az államháztartás pénzforgalmi hiánya és adóssága nem változik. A KT a parlament.hu oldalra feltett véleményében ismertette, hogy a társasági adóbevételek 289,4 milliárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek 86 milliárd forinttal emelkednek. Emellett 37 milliárd forinttal nagyobb összeg folyik be az általános forgalmi adóból, 30 milliárddal több a személyi jövedelemadóból és 29 milliárd forinttal több a jövedéki adóból.

Előző sztori

Restaurálják a Feszty-körképet

Következő sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja