Gazdaság

NGM: az elmúlt 15 év legalacsonyabb hiánya az idei első negyedévben

NGM: az elmúlt 15 év legalacsonyabb hiánya az idei első negyedévben

2016. április 7., csütörtök
NGM: az elmúlt 15 év legalacsonyabb hiánya az idei első negyedévben

Az államháztartás központi alrendszerének első negyedévi hiánya 125,8 milliárd forint volt, a márciusi deficit 140,8 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az előzetes adatokat csütörtökön a honlapján.

Az idei első negyedévet a központi költségvetés 158,2 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 29,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,5 milliárd forintos többlettel zárták. Egy évvel korábban, 2015. első negyedévében az államháztartás központi alrendszerének deficitje 536,7 milliárd forint volt. Az államháztartás központi alrendszerének márciusi hiánya 140,8 milliárd forint volt, amely lényegesen alacsonyabb az előző év márciusi, 226 milliárd forintos deficitnél. Az NGM szerint a két év március végi egyenlegének eltérő alakulásában az idei év magasabb adóbevételei, valamint a központi költségvetés lényegesen alacsonyabb kiadásai játszottak szerepet. Az első negyedéves hiány a legalacsonyabb volt az elmúlt másfél évtizedben - emelik ki. A kedvező gazdasági környezetnek és a foglalkoztatottság emelkedésének köszönhetően folyamatosan bővülnek a bérekhez és a fogyasztáshoz kapcsolódó befizetések, míg a feketegazdaság ellen megtett lépések az adófizetési morál javításához járulnak hozzá érdemben - írták. Az előző év azonos időszakához képest idén főként az uniós programok kiadásai, valamint a kamatkiadások voltak alacsonyabbak. Előbbit a 2007-2013-as ciklus operatív programjainak zárása, illetve az új, 2014-2020-as időszak kifizetéseinek későbbi felfutása, míg utóbbit a kamatkiadásokat az éven belüli eltérő kamatfizetések alakulása magyarázza. Az uniós módszertan szerinti hiánycél 2016-ra továbbra is a bruttó hazai termék (GDP) 2 százaléka - áll a tárca közleményében.

Az elmúlt 15 év legalacsonyabb hiánya az idei első negyedévben

Utoljára 2001-ben volt ilyen pozitív az első negyedéves államháztartási adat - mondta

Adorján Richárd

, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára M1 aktuális csatorna délelőtti hírfolyamában. Elmondta: az idei első negyedévben nem az játszódott le, mint az előző években, amikor az év első részében a kiadások domináltak. Az idén az adóbevételek kedvezően alakulnak, a tárca várakozásainak megfelelően, a kiadások egy jelentős része az év második felében jelentkezik, mint például az uniós programokkal kapcsolatosak is. Ezért alacsony a hiány a pénzforgalomban. Az év további részében ez változni fog, de a 2 százalékos, GDP-arányos, tervezett uniós módszertan szerinti hiány elérhető a mostani adatok alapján - magyarázta az NGM helyettes államtitkára. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy a jövő évi költségvetés készítésével párhuzamosan a 2016-os büdzsé módosítására is készül-e az NGM, azt válaszolta: erre van lehetőség, mert amikor a 2016-os költségvetést elfogadta a parlament, akkor egy óvatos büdzsét fogadott el. Ma azt látják a tárcánál, hogy lehetőség van újabb kiadásokat betervezésére a költségvetésbe, ennek megvan a "bevételi lába". Erről még nem tárgyalt a kabinet, de Adorján Richárd szerint, ha lesz módosítás, az várhatóan nem érinti majd a hiánycélt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.