Közélet

Nagy-Britannia háromezer menekült gyermeket fogad be az évtized végéig

Nagy-Britannia háromezer menekült gyermeket fogad be az évtized végéig

2016. április 22., péntek
Nagy-Britannia háromezer menekült gyermeket fogad be az évtized végéig

Nagy-Britannia az évtized végéig háromezer menekült, magára hagyott gyermeket fogad be a szíriai és az észak-afrikai konfliktusövezetekből.

James Brokenshire

, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára csütörtökön közölte: a brit kormány számos nemzetközi szervezettel, köztük az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködve igyekszik megtalálni e gyerekek megsegítésének legmegfelelőbb módját. A brit kormány mindig is azt pártolta, hogy a háborús övezetekből elmenekült, veszélyeztetett gyerekek lehetőleg maradjanak a hazájuk közelében lévő befogadó országokban, mert így a legkönnyebb újraegyesíteni őket életben maradt hozzátartozóikkal. Vannak azonban kivételes esetek, amikor a gyermek érdeke az áttelepítést diktálja - mondta Brokenshire. A brit kormány a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet is áttelepít Nagy-Britanniába. Ezt a programot

David Cameron

miniszterelnök jelentette be tavaly ősszel, és ez az áttelepítési folyamat már meg is kezdődött. London ugyanakkor csak közvetlenül a Szíriával szomszédos országokban, Törökországban, Jordániában és Libanonban működő ENSZ-menekülttáborokból telepít Nagy-Britanniába menekülteket, más EU-tagállamokból nem. A brit kormány szerint ennek az a célja, hogy a befogadási program ne ösztönözze a válságövezetben tartózkodó menekülteket az Európába vezető veszélyes utazásra. A hivatalos brit álláspont szerint az elsődleges cél azonban az, hogy a menekültek közül a lehető legtöbben a Szíriával szomszédos országokban, a menekülttáborokban maradhassanak, és onnan térhessenek haza, amikor az lehetségessé válik. Nagy-Britannia e meggondolásból több mint egymilliárd fontos (400 milliárd forintos) segélyprogramot állított össze, amelynek jelentős hányada a menekülttáborokban élők körülményeinek javítását célozza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.