/

MSZP: további áfacsökkentésre van szükség

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy csökkentse további alapvető élelmiszerek áfáját is.

Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hetedik alkalommal is benyújtják az Országgyűlés elé azt a javaslatukat, amely a zöldségek, a gyümölcsök, az alapvető kenyérfélék és az édesvizi halak forgalmi adóját is 5 százalékra mérsékelné.

Kiemelte, az áfacsökkentés jelentősen visszaszoríthatná a feketegazdaságot, tovább kedvezne az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező fogyasztóknak és a magyar vállalkozóknak is.

Gőgös Zoltán emellett megerősítette pártja korábbi elhatározását, amely szerint kormányra kerülésük esetén “minden spekulációs célú földvásárlást” visszavonnak.

Fidesz: a szocialisták mindig becsapták az embereket és adókat emeltek

A Fidesz-frakció szerint a szocialistáknak 2002-től 2010-ig lett volna elég idejük, hogy áfát csökkentsenek, de “mindig csak becsapták az embereket”: a kampányban adócsökkentést ígértek, aztán a választások után “sorra emelték az adókat”.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója arra reagált csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy az MSZP felszólította a kormányt, csökkentse további alapvető élelmiszerek áfáját. Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hetedik alkalommal is benyújtják az Országgyűlés elé azt a javaslatukat, amely a zöldségek, a gyümölcsök, az alapvető kenyérfélék és az édesvízi halak forgalmi adóját is 5 százalékra mérsékelné.

A Fidesz-frakció közleményében az áll: a szocialisták “emelték az élelmiszerek áfáját, a lakásáfát, emelték a személyi jövedelemadót, megszüntették a családi adókedvezményt és az otthonteremtési kedvezményeket”. Hangsúlyozták, a polgári kormány ezzel szemben mindig az adócsökkentések kormánya volt. Bevezették a családi adórendszert, visszaállították a családi otthonteremtési kedvezményeket, kevesebb mint felére csökkentették a személyi jövedelemadót – sorolták.

Közölték: az idén csökkentették a sertéshús áfáját, megemelték a kétgyermekesek adókedvezményét és az otthonteremtési kedvezményeket. Jövőre csökkentik a tej, a tojás, a baromfihús, az éttermi szolgáltatások és az internet áfáját. Úgy értékeltek: ha a baloldalon múlna, mindezeket eltörölné.

Default thumbnail
Előző sztori

Az EU is aláírja a párizsi klímamegállapodást

Következő sztori

Áder: a vízbázisok megvédése nélkül nincs fenntartható fejlődés

Legutóbbi hasonló cikkek