Közélet

MSZP: további áfacsökkentésre van szükség

MSZP: további áfacsökkentésre van szükség

2016. április 21., csütörtök
MSZP: további áfacsökkentésre van szükség

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy csökkentse további alapvető élelmiszerek áfáját is.

Gőgös Zoltán

, a szocialisták elnökhelyettese csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hetedik alkalommal is benyújtják az Országgyűlés elé azt a javaslatukat, amely a zöldségek, a gyümölcsök, az alapvető kenyérfélék és az édesvizi halak forgalmi adóját is 5 százalékra mérsékelné. Kiemelte, az áfacsökkentés jelentősen visszaszoríthatná a feketegazdaságot, tovább kedvezne az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező fogyasztóknak és a magyar vállalkozóknak is. Gőgös Zoltán emellett megerősítette pártja korábbi elhatározását, amely szerint kormányra kerülésük esetén "minden spekulációs célú földvásárlást" visszavonnak.

Fidesz: a szocialisták mindig becsapták az embereket és adókat emeltek

A Fidesz-frakció szerint a szocialistáknak 2002-től 2010-ig lett volna elég idejük, hogy áfát csökkentsenek, de "mindig csak becsapták az embereket": a kampányban adócsökkentést ígértek, aztán a választások után "sorra emelték az adókat". A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója arra reagált csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy az MSZP felszólította a kormányt, csökkentse további alapvető élelmiszerek áfáját. Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hetedik alkalommal is benyújtják az Országgyűlés elé azt a javaslatukat, amely a zöldségek, a gyümölcsök, az alapvető kenyérfélék és az édesvízi halak forgalmi adóját is 5 százalékra mérsékelné. A Fidesz-frakció közleményében az áll: a szocialisták "emelték az élelmiszerek áfáját, a lakásáfát, emelték a személyi jövedelemadót, megszüntették a családi adókedvezményt és az otthonteremtési kedvezményeket". Hangsúlyozták, a polgári kormány ezzel szemben mindig az adócsökkentések kormánya volt. Bevezették a családi adórendszert, visszaállították a családi otthonteremtési kedvezményeket, kevesebb mint felére csökkentették a személyi jövedelemadót - sorolták. Közölték: az idén csökkentették a sertéshús áfáját, megemelték a kétgyermekesek adókedvezményét és az otthonteremtési kedvezményeket. Jövőre csökkentik a tej, a tojás, a baromfihús, az éttermi szolgáltatások és az internet áfáját. Úgy értékeltek: ha a baloldalon múlna, mindezeket eltörölné.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.