Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Migránsok Szegeden – Botkának pénteken elő kell állnia a farbával!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

migransok_dugonics_ter04kf

A kereszténydemokrata Haág Zalán intézett interpellációt Szeged MSZP-s polgármesteréhez.

Az utóbbi hetekben, különösen Martin Schulz EP-elnök emlékezetes nyilatkozata óta komoly vita robbant ki Szegeden a migránsok esetleges betelepítésével kapcsolatban. Mint többször megírtuk, és ahogy az országos sajtó is beszámolt róla, Schulz – aki tavaly áprilisban hivatalos látogatáson is járt városunkban, illetve a bevándorláspárti szocialisták európai pártcsaládjához tartozik – a Stern magazinnak azt mondta: “Szeged egy elkötelezetten baloldali város, ahová bármelyik menekültet nyugodtan el lehet küldeni”. Ez a kijelentés különösen annak fényében érdekes, hogy a magyar kormány valamennyi nemzetközi fronton minden erejével és eszközével az unió által tervbe vett kötelező betelepítési kvóta ellen küzd.

A jobboldal aláírást gyűjt, Botka fideszes őrületről beszél

Helyi és országos fideszes és kereszténydemokrata politikusok azóta számos kérdést intéztek Botka László polgármesterhez, az MSZP országos választmányi elnökéhez, felszólítván őt, nyilatkozzon, kötött-e bármiféle háttéralkut (akár Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselővel együtt) migránsok Szegedre történő telepítéséről, egyetért-e azzal, hogy migránsokat telepítsenek ide, ha igen, hol helyezné el a városban a bevándorlókat, és egyáltalán: tervezi-e, hogy ebben az ügyben kikéri a szegedi lakosság véleményét. A városvezető a szegedi jobboldal kezdeményezésére ellenére nem hívott össze rendkívüli közgyűlést, és adós maradt a konkrét válaszokkal, amikor nyilatkozott is az ügyben, annyi mondanivalója volt, hogy: “A fideszes őrület olyan szintre jutott, hogy azt akarják megmagyarázni, hogy egy polgármester meg tud állapodni a migránsok betelepüléséről. Nincs erre szó!” Eközben a helyi Fidesz-KDNP aláírásgyűjtésbe is fogott a Schulz-nyilatkozat ellen.

Haág és a szegediek konkrét válaszokat várnak

haagz

A pénteki közgyűlésre Haág Zalán, a KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője nyújtott be interpellációt, melyet az ülésen szóban is ismertetni fog. A városatya – aki megelégelte Botka maszatolását az ügyben – úgy fogalmaz, amióta az MSZP országos választmányi elnökének “politikai szövetségese, Martin Schulz – az önnel folytatott tárgyalásokat követően – úgy nyilatkozott, hogy a migránsokat Szegedre nyugodtan el lehet küldeni, mert itt szívesen fogadják őket, a szegediek válaszokat várnak személyesen öntől arra vonatkozóan, mik a tervei a várossal és az esetlegesen idetelepítendő migránsokkal”. Az alábbi konkrét kérdésekre várja a polgármester nyílt és őszinte feleleteit:
1) Mi a személyes álláspontja Martin Schulz nyilatkozatáról? Valóban kész lenne-e arra,
hogy Szeged polgármestereként migránsokat telepítsen Szegedre?
2) Sajtóhírek szerint az évekkel ezelőtt bezárt szeged-szentmihályi iskola jelenleg szintén
használaton kívüli (önkormányzati tulajdonban lévő) épülete – mely tavaly a Szegeden
átvonuló migránsokat segítő önkéntes szerveződés, a MigSzol raktáraként is szolgált az
önkormányzat koordinációja mellett – kaphatna olyan (tábor jellegű) funkciót, hogy oda
migránsok költözzenek. Van-e a városvezetésnek ilyen szándéka?
3) Van-e más olyan szegedi terület, ahol el tudná képzelni migránsok ideiglenes vagy
végleges betelepítését?
4) Az ön politikai pártcsaládja támogatja migránsok behívását az EU-ba, majd tagállamok közötti elosztásukat. Ha ez – a magyar emberek akaratával szemben – megvalósulna,
Szegedre is költöztetnének bevándorlókat. Milyen forrásból finanszírozná a Szegedre
telepítésüket? Hogyan biztosítana számukra a szegedi önkormányzat lakóingatlanokat?
Hogyan biztosítana számukra munkalehetőséget, miközben ezt a szegediek számára
sem tudja megteremteni?

Napirendre kerülnek-e a migrációs előterjesztések?

Az interpellációra a polgármester köteles írásban, illetve adott esetben az ülésen szóban is választ adni, így várhatóan újabb fejezete(ke)t ismerhet meg a nagyközönség Botka László betelepítéssel kapcsolatos álláspontjából. A migráció témakörében egyébként két egyéni képviselői előterjesztés is érkezett a közgyűléshez, ám korántsem biztos, hogy a baloldali többség a polgármester vezetésével megszavazza azok napirendre vételét, sőt, nagyobb összegben lehet fogadni ennek ellenkezőjére… Amennyiben pedig az MSZP-DK-Együtt politikusai lesöprik ezeket az indítványokat, akkor vitát sem lehet nyitni a migrációról, a kötelező betelepítési kvótáról, annak veszélyeiről, legfeljebb napirend előtt lehet némi kis szópárbaj az ügyben.

A szegedi önkormányzat még nem ítélte el a kvótát

A Fidesz-L.É.T. részéről Nógrádi Tibor frakcióvezető és Kosik Dénes Pál azt javasolja, a közgyűlés határozatban utasítsa el a kötelező betelepítési kvóta rendszerét azzal, hogy az értelmetlen, növeli az országban a bűnözés kockázatát és a terrorveszélyt, veszélyezteti továbbá kultúránkat és mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelent a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre. A szegedi közgyűlés ilyen irányú döntésével – jegyezzük meg: számos magyarországi képviselő-testülethez hasonlóan – felkérné a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvóta bevezetését, védje meg Magyarországot és a magyar embereket. (Az egyéni előterjesztést a kormánypárti városatyák már korábban benyújtották, Botka László azonban nem adta meg a napirendre vételhez SZMSZ szerint szükséges sürgősséget a legutóbbi, februári közgyűlésen.) Nógrádi és Kosik anyagát némiképp módosítaná a jobbikos Tóth Péter, aki a kormány népszavazási kezdeményezésére tekintettel azt is kinyilváníttatná, hogy a szegedi közgyűlés a migránsok befogadását célzó kvóta egyetlen formáját sem támogatja, elutasítja a visszatoloncolás és relokáció lehetőségét, csakúgy, mint újabb befogadóállomások létesítését is; ezzel összefüggésben arra kéri a kormányt, hogy utasítson el minden ezekkel kapcsolatos kezdeményezést.

Haág Zalán (KDNP) képviselői kezdeményezése pedig arra irányul, hogy a közgyűlés határozatban utasítsa vissza Martin Schulz kijelentését, mely migránsok Szegedre telepítésének veszélyét vetítette elő, szögezze le, hogy nem kíván Szegedre – sem átmenetileg, sem hosszabb távon – migránsokat betelepíteni, végül szólítsa fel a polgármestert, hogy semmilyen nyilatkozat vagy intézkedés megtételével ne segítse elő illegális migránsok Szegedre érkezését, illetve – átmeneti vagy hosszabb távú betelepítését.

Hírzóna

A sikeres nemzetpolitika letéteményesei a fiatalok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hangoztatta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ombudsmani vizsgálatot akarnak a helyi civilek a vásárhelyi spiclitörvény miatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szerintük jogsértő a közgyűlés által elfogadott rendelet.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Fidesz szerint elképesztő, hogy a baloldal beszél az idősotthonok védelméről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Újabb vita.

Tovább olvasom

Aktuál