/

Megkezdődött a terrorcselekmény elkövetésével vádolt szír migráns pere (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

migrans_per

A vádirat ismertetésével és a vádlott meghallgatásával megkezdődött annak a Cipruson élő, szír származású férfinak a tárgyalása, akit a tavaly szeptember 16-án Röszkén történtek miatt terrorcselekmény elkövetésével vádol az ügyészség.

13.00: Véget ér mára a tárgyalás

Kisebb bonyodalmat okozott, hogy az ügyész kérdésére a vádlott azt mondta: Ciprusról kétszer utazott el Indiába, és járt a hadzson is. (Minden muszlimnak életében egyszer kötelező ezt a zarándokutat megtennie.) Az ügyvédje később ezekkel az utakkal kapcsolatban kérdezett, arra volt kíváncsi, hogy hogyan utazott el Ciprusról Szaúd-Arábiába is Indiába. A bírónő emlékeztette az ügyvédet, hogy a vádlott azt vallotta, hogy csak Indiában járt. Az ügyvéd viszont felhívta a figyelmet, hogy a hadzs az a mekkai zarándoklatot jelenti, Mekka pedig Szaúd-Arábiában van.

A tárgyalás ebédszünet után az „1. számú tanú” meghallgatásával folytatódik. A tanút zárt ajtók mögött, a sajtó távollétében hallgatják meg. A bíróság ezen a héten még szerdán és pénteken is tart tárgyalást az ügyben.

12.05: Nem a vádlotté volt a megafon

A férfi a bíróság előtt tett vallomásában azt mondta: szeptember 16-án reggel érkezett a határhoz szüleivel, testérével, annak feleségével és gyermekeivel. Azért volt ott, mert segíteni akart a családjának, Nyugat-Európába, biztonságba jutni. Elmondása szerint a reggeli órákban érkeztek meg, és mivel fáradtak voltak, lepihentek. Ő maga el is aludt, és csak arra ébredt, hogy a testvére keltegeti, mert a magyar rendőrök olyan személyt keresnek, aki beszél angolul. Ő csak ekkor ment előre, a kerítéshez, illetve a határátkelő kapujához. Vallomása szerint sem a kődobálásban, sem a kerítés vagy a kapu megrongálásában. Állítása szerint a rendőröket sem fenyegette, a megafonba is csak azt kiabálta nekik, hogy „szeretlek titeket, szeretem Magyarországot”. Azt is mondta, hogy kő is csak azért volt a kezében, mert el akarta takarítani az útból. Vallomása szerint egyébként a könnygáz miatt este egy szerbiai kórházban ápolták, és csak éjszaka engedték ki.

A férfi egyébként azzal kezdte vallomását, hogy sem Szíriában, sem Cipruson nem keveredett bajba, sem a rendőrséggel, sem a bírósággal soha semmilyen ügye nem volt, és sajnálja, hogy most ilyen helyzetbe került. A Röszkénél történtekről azt mondta, hogy ártatlannak érzi magát, nem bántott senkit, nem követett el terrorcselekményt és csak azért volt ott, hogy családjának segítsen biztonságba jutni. Azt is hangsúlyozta, hogy semmilyen radikális vallási csoportnak nem tagja, és nem is áll kapcsolatban ilyennel.

A bírónő kérdésére később elismerte, hogy eldobott egy követ, de azt csak véletlenül, amikor rosszul lett a könnygáztól, nem célzott a kővel senkire. Később egy pakisztáni férfiról beszélt, aki a tömeget lázította, és őt dobta meg a kővel. Azt is kérdésre válaszolva mondta el, hogy családtagjait azért nem kísérte el a tranzitzónához, mert nem tudta, hogy hol volt, a rendőrök sem mondták meg nekik, csak az irányt mutatták.

Azt nem látta, hogy mikor és hogyan nyílt ki a kapu, csak azt látta, hogy ki van nyitva, és a körülötte lévő emberek azt kiabálják, hogy megnyitották a határt, mindenki szabadon mehet. Szüleivel, sógornőjével és annak gyermekeivel ment be a kapu mögé, de a rendőrök visszatolták őket. A szüleit azóta nem látta. (Ahmed H. édesanyja és édesapja is vádlott abban az ügyben, amelyben az ügyészség tíz személyt vádol tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésével. Ez a tárgyalás szerdán folytatódik a Szegedi Járásbíróságon.)

A kordon mögé csak egyszer lépett be, akkor is csak azért, hogy az utat takarítsa. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy nem tudta pontosan, hogy hol húzódik a magyar államhatár, azt hitte, hogy a rendőrök mögött.

Az ügyész kérdésére válaszolva elmondta: nem az övé volt a megafon, nem tudja, hogy kihez tartozott. Arra sem emlékszik, hogy ki volt, valakitől, aki mellette állt, kölcsönkérte. A vádlott a kérdések nagy részére egyébként úgy válaszol, hogy nem emlékszik, vagy nem pontosan emlékszik. Nem emlékszik rá, hogy hányszor kapott a könnygázból. Azt elmondta, hogy hátulról többször is a tömeg elejére ment, de nem emlékszik, hogy hányszor. A könnygázpalackról, amivel lefújták, csak a színére emlékezett, a méretére nem.

Korábban írtuk

A bíróságon példátlan biztonsági intézkedések mellett kezdték meg a tárgyalást. Az újságírók a sajtóigazolvány felmutatásával a bíróság épületében általában átvizsgálás nélkül bemehetnek, ma reggel viszont még az épületben dolgozó bíróknak és más bírósági munkatársaknak is át kellett esniük a biztonsági átvizsgáláson.

„Nem vettem részt terrorcselekmény elkövetésében, nem rongáltam sem a kerítést, sem a kaput, a magyar rendőröknek csak azt kiabáltam, hogy szeretlek titeket” – mondta vallomásában a Szegedi Törvényszéken Ahmed H. akit a tavaly szeptemberi röszkei határátkelőnél történtek miatt terrorcselekmény elkövetésével vádol az ügyészség.

A vádirat szerint a férfi szeptember 16-án a délelőtti órákban érkezett a röszkei határátkelő szerbiai oldalára. Az ott felgyűlt, eleinte nyugodt tömeg a kora délutáni óráktól egyre agresszívabb lett, a határ megnyitását követelték a magyar rendőröktől. A vádirat szerint ebben Ahmed H. is részt vett, egy megafonnal beszélt a rendőrökhöz és a tömeghez is. Az ügyészség szerint délután három óra körül a vádlott azt mondta az egyenruhásoknak, hogy ha nem nyitják meg a kaput két óra múlva, akkor is átmennek rajta. A tömeg délután öt óra körül szakította át a kaput, és nyomult be Magyarország területére. Azt megelőzően kövekkel, vizespalackokkal, botokkal dobálták a magyar rendőröket, akik erre válaszul könnygázt és vízágyút is bevetettek. A vádirat azt tartalmazza: a rendőrség arab és angol nyelven többször is tájékoztatta a tömeget, hogy a határ zárva van, és jogszerűen a nem messze lévő tranzitzónában lehet belépni Magyarország területére. A vádlottnak erre egyébként nem lett volna szüksége, ugyanis ciprusi útlevele is van, így szabad bejárása is a schengeni zónába. A vádiratból az is kiderült, hogy a férfi 2006-ban politikai menedékjogot kért Cipruson, amelyet az ottani hatóságok elutasítottak. Két évvel később viszont feleségül vett egy ciprusi nőt, így tartózkodási engedélyt is kapott az országba.

A férfit néhány nappal később, Győrben egy vonaton fogták el a rendőrök.

Előző sztori

Labdarúgás: már a döntőért meccselnek a SZEGEDma.hu kupában

Következő sztori

Kerékpáros teadélután Szegeden