Közélet

Leszavazta az MSZP-s többség a Cserepes sori piac ügyét

Leszavazta az MSZP-s többség a Cserepes sori piac ügyét

2016. április 27., szerda
Leszavazta az MSZP-s többség a Cserepes sori piac ügyét
penz_biz_ules06_gs

Másodízben is elvérzett a piacigazgató visszahívását tartalmazó képviselői indítvány, és igaz most nem kísérte balhé a pénzügyi bizottság ülését, egyszerűen csak a testület baloldali többségének javaslatára nem vették napirendre a Cserepes sori Piac Kft.-t igazgató, aktív MSZP-s párttagsággal rendelkező Rácz Attila menesztését tartalmazó napirendi pontot.

A múltkori,

botrányba fulladt és több szempontból is igencsak tanulságos pénzügyi bizottsági ülés

után ezúttal is egyéni előterjesztést nyújtott be a testülethez a jobbikos

Tóth Péter

, melyben újfent a Cserepes sori Piac Kft. élére kinevezett

Rácz Attila

visszahívását kezdeményezte.

Indítványa igaz nem az szmsz-ben meghatározott határidőben, hanem csak kedden délután került fel a város honlapjára

, így már csak a tulajdonosi jogokat gyakorló Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság tagjain múlt, hogy hajlandóak-e a kérdésről egyáltalán tárgyalni. A „Cserepes Sori Piac taggyűlésére előterjesztett napirendek jóváhagyása” címmel szereplő hatos pont kapcsán az MSZP-s

Lauer István

azt javasolta, hogy ne tárgyalják az ügyet, amit a Fidesz-L.É.T.-es

Nógrádi Tibor

és a bizottság KDNP-s elnöke,

Farkas László

nem támogatott, ám a bizottság baloldali többsége igen. Az ülésen jelenlévő

Szentistványi István

kért indoklást Lauertől, miért javasolta a napirendről való levételt, amire az alábbi válasz ékezett a szocialista képviselőtől: „Nincs összehívott taggyűlés. Miért tárgyaljunk olyanról, ami nincs?” Az előterjesztő Tóth Péter nem fogadta el Lauer indoklását, mint elmondta, a Cserepes sori Piac Kft. soron következő taggyűlésén lehetne tárgyalni Rácz ügyét, ezt tartalmazta az indítványa. „Nyilván emögött politikai indokokat kell keresni. Ami a piacon van, az elfogadhatatlan állapot, de úgy látom, hogy a baloldali többség ezt a káoszt nem akarja feloldani, és továbbra is a saját párttársát kívánja igazgatóként pozícióba tartani” – közölte Tóth Péter.

penz_biz_ules02_gs

Nógrádi Tibor hozzáfűzte, most lett volna alkalma a bizottságnak arra, hogy egy alkalmatlan cégvezetőt visszahívjon. „Ez azoknak a tagoknak a felelőssége, akik ezt nem vették napirendre. A következő hónapok majd eldöntik, hogy ez bölcs döntés volt-e vagy súlyos hiba” – jegyezte meg a frakcióvezető. Nógrádi Tibor

a Hír TV-nek

egyébként azt is elmondta az ülés után: a Fidesz szerint elképzelhető, hogy a kereskedők tönkretétele a cél, hogy azok elhagyják a piac területét. A Cserepes Sori Piac Kft. 92 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, területére nemrég egy magáncéget, az igazgató korábbi kft.-jét jelentették be. „Egyértelmű a jelekből, hogy ingatlanügy van a háttérben, de ezt már nem tudják megcsinálni, mert napfényre került a történet. Meggyőződésem, hogy ezek után egy ingatlanmutyit ott végrehajtani több lenne az öngyilkosságnál, most már csak a mundér becsületéért mennek szembe Szegeddel meg az emberekkel” – nyilatkozta.

Prémiumkifizetésekről és a Liget terveiről is döntöttek

Az ülésen ezt követően csak egyetlen napirendi pont kapcsán hangzottak el hozzászólások, az IKV Zrt., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Testamentum Nonprofit Kft. ügyvezetőinek tavalyi évre vonatkozó prémium feladatinak értékelése kapcsán. A jobbikos Tóth Péter nem javasolta elfogadásra az IKV-t vezető

Kardos Kálmánnak

éves bérének a 9,6%-át kifizetni prémiumként, mondván, hogy vannak olyan problémák a társaság körül –

így például a Jókai utcai társasház fűtésszámlája kapcsán

– amelyeket nem oldott meg a vezérigazgató. Tóth ezért azt javasolta, hogy a következő ülésen tárgyalják az IKV vezetőjének prémiumkifizetését, amire Lauer István elmondta, hogy a korábban meghatározott prémiumfeladatok teljesülését vizsgálják.

Solymos László

alpolgármester megjegyezte, valóban nem teljesült minden célkitűzés, és ezért sem a 2015-i évi átlagbér 30, hanem csak 9,6%-át javasolják kifizetni Kardosnak. Hozzátette, a cégvezető az elmúlt évben azzal foglalkozott, hogy „eltüntesse azt a trutyit”, amit az előző igazgató hagyott. Tóth helyesbítést kért, mondván, nem csak az előző igazgató felelőssége az IKV-nál kialakult helyzet, és arra emlékeztetett, hogy 2010-ben a baloldali többség által kinevezett

Németh István

igazgatta a társaságot, aki jelenleg a Szegedi Városkép és Piac Kft.-t vezeti, és Németh írta alá azt a nagyfogyasztókra vonatkozó közbeszerzést, ami végül több egyedi hőközponttal rendelkező társasháznál, így például az újszegedi toronyháznál és a Jókai utcában is brutális fűtésszámlákat generált. Solymos úgy reagált, hogy a körtét az almával próbálja összehasonlítani a jobbikos önkormányzati képviselő, a prémium kifizetésekről szóló előterjesztést végül elfogadta bizottság többsége. A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság egyhangúlag támogatta az újszegedi Liget közterületi rehabilitációja kapcsán az engedélyes és kiviteli terveinek elkészítését, a TOP-os pályázathoz kapcsolódóan bruttó 31 millió 750 ezer forintot különítenek el erre a célra. A terveket a legkedvezőbb ajánlatot tevő Lépték-Terv Kft. készítheti el 125 nap alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.