Írjon nekünk

Közélet

Leszavazta az MSZP-s többség a Cserepes sori piac ügyét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

penz_biz_ules06_gs

Másodízben is elvérzett a piacigazgató visszahívását tartalmazó képviselői indítvány, és igaz most nem kísérte balhé a pénzügyi bizottság ülését, egyszerűen csak a testület baloldali többségének javaslatára nem vették napirendre a Cserepes sori Piac Kft.-t igazgató, aktív MSZP-s párttagsággal rendelkező Rácz Attila menesztését tartalmazó napirendi pontot.

A múltkori, botrányba fulladt és több szempontból is igencsak tanulságos pénzügyi bizottsági ülés után ezúttal is egyéni előterjesztést nyújtott be a testülethez a jobbikos Tóth Péter, melyben újfent a Cserepes sori Piac Kft. élére kinevezett Rácz Attila visszahívását kezdeményezte. Indítványa igaz nem az szmsz-ben meghatározott határidőben, hanem csak kedden délután került fel a város honlapjára, így már csak a tulajdonosi jogokat gyakorló Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság tagjain múlt, hogy hajlandóak-e a kérdésről egyáltalán tárgyalni.

A „Cserepes Sori Piac taggyűlésére előterjesztett napirendek jóváhagyása” címmel szereplő hatos pont kapcsán az MSZP-s Lauer István azt javasolta, hogy ne tárgyalják az ügyet, amit a Fidesz-L.É.T.-es Nógrádi Tibor és a bizottság KDNP-s elnöke, Farkas László nem támogatott, ám a bizottság baloldali többsége igen. Az ülésen jelenlévő Szentistványi István kért indoklást Lauertől, miért javasolta a napirendről való levételt, amire az alábbi válasz ékezett a szocialista képviselőtől: „Nincs összehívott taggyűlés. Miért tárgyaljunk olyanról, ami nincs?”

Az előterjesztő Tóth Péter nem fogadta el Lauer indoklását, mint elmondta, a Cserepes sori Piac Kft. soron következő taggyűlésén lehetne tárgyalni Rácz ügyét, ezt tartalmazta az indítványa. „Nyilván emögött politikai indokokat kell keresni. Ami a piacon van, az elfogadhatatlan állapot, de úgy látom, hogy a baloldali többség ezt a káoszt nem akarja feloldani, és továbbra is a saját párttársát kívánja igazgatóként pozícióba tartani” – közölte Tóth Péter.

penz_biz_ules02_gs

Nógrádi Tibor hozzáfűzte, most lett volna alkalma a bizottságnak arra, hogy egy alkalmatlan cégvezetőt visszahívjon. „Ez azoknak a tagoknak a felelőssége, akik ezt nem vették napirendre. A következő hónapok majd eldöntik, hogy ez bölcs döntés volt-e vagy súlyos hiba” – jegyezte meg a frakcióvezető.

Nógrádi Tibor a Hír TV-nek egyébként azt is elmondta az ülés után: a Fidesz szerint elképzelhető, hogy a kereskedők tönkretétele a cél, hogy azok elhagyják a piac területét. A Cserepes Sori Piac Kft. 92 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, területére nemrég egy magáncéget, az igazgató korábbi kft.-jét jelentették be. „Egyértelmű a jelekből, hogy ingatlanügy van a háttérben, de ezt már nem tudják megcsinálni, mert napfényre került a történet. Meggyőződésem, hogy ezek után egy ingatlanmutyit ott végrehajtani több lenne az öngyilkosságnál, most már csak a mundér becsületéért mennek szembe Szegeddel meg az emberekkel” – nyilatkozta.

Prémiumkifizetésekről és a Liget terveiről is döntöttek

Az ülésen ezt követően csak egyetlen napirendi pont kapcsán hangzottak el hozzászólások, az IKV Zrt., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Testamentum Nonprofit Kft. ügyvezetőinek tavalyi évre vonatkozó prémium feladatinak értékelése kapcsán. A jobbikos Tóth Péter nem javasolta elfogadásra az IKV-t vezető Kardos Kálmánnak éves bérének a 9,6%-át kifizetni prémiumként, mondván, hogy vannak olyan problémák a társaság körül – így például a Jókai utcai társasház fűtésszámlája kapcsán – amelyeket nem oldott meg a vezérigazgató. Tóth ezért azt javasolta, hogy a következő ülésen tárgyalják az IKV vezetőjének prémiumkifizetését, amire Lauer István elmondta, hogy a korábban meghatározott prémiumfeladatok teljesülését vizsgálják.

Solymos László alpolgármester megjegyezte, valóban nem teljesült minden célkitűzés, és ezért sem a 2015-i évi átlagbér 30, hanem csak 9,6%-át javasolják kifizetni Kardosnak. Hozzátette, a cégvezető az elmúlt évben azzal foglalkozott, hogy „eltüntesse azt a trutyit”, amit az előző igazgató hagyott. Tóth helyesbítést kért, mondván, nem csak az előző igazgató felelőssége az IKV-nál kialakult helyzet, és arra emlékeztetett, hogy 2010-ben a baloldali többség által kinevezett Németh István igazgatta a társaságot, aki jelenleg a Szegedi Városkép és Piac Kft.-t vezeti, és Németh írta alá azt a nagyfogyasztókra vonatkozó közbeszerzést, ami végül több egyedi hőközponttal rendelkező társasháznál, így például az újszegedi toronyháznál és a Jókai utcában is brutális fűtésszámlákat generált. Solymos úgy reagált, hogy a körtét az almával próbálja összehasonlítani a jobbikos önkormányzati képviselő, a prémium kifizetésekről szóló előterjesztést végül elfogadta bizottság többsége.

A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság egyhangúlag támogatta az újszegedi Liget közterületi rehabilitációja kapcsán az engedélyes és kiviteli terveinek elkészítését, a TOP-os pályázathoz kapcsolódóan bruttó 31 millió 750 ezer forintot különítenek el erre a célra. A terveket a legkedvezőbb ajánlatot tevő Lépték-Terv Kft. készítheti el 125 nap alatt.

Közélet

Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója – közölte a család vasárnap az MTI-vel.

Tovább olvasom

Közélet

Ady Endre is megfordult a Kass Vigadóban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az 1898-ban épült Kass Vigadó sokáig Szeged legkedveltebb szórakozóhelyének számított.

Tovább olvasom

Közélet

Amikor a szegedi valóság találkozik Botkáék álomvilágával II. rész

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Egyik leleményes olvasónknak sikerült megörökítenie a szegedi valóság és a Botka-féle álomvilág találkozását Újszegeden.

Tovább olvasom

Aktuál