Kuka-KLIK-et vizionál Szentgyörgyi Pál + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

varosuzemeltetesi_bizottsag003kf

Részszámlát fognak kézhez kapni a szegediek, a hulladéktörvény változása értelmében ugyanis ezentúl nem a környezetgazdák szedik be a szemétszállítási díjakat – hangzott el a városüzemeltetési bizottság ülésén. Makrai László elmondta, 800 millió forintos bevételkieséssel számolnak a rendszer átalakítása miatt, míg Szentgyörgyi Pál úgy értékelt, létrejött a „Kuka-KLIK”, vagyis a kötelező önkormányzati feladat elvégzéséért járó pénzt lenyúlja az állam.

Április elsejétől már nem a szolgáltató – esetünkben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. –, hanem egy a törvény által meghatározott koordináló szerv szedi be a szemétszállítási díjat. A Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésén erről a témáról tárgyaltak a leghosszabb ideig, a legtöbb napirendhez sem kérdés, sem hozzászólás nem érkezett.

A testület tagjainak Makrai László, a környezetgazdálkodási társaság ügyvezetője kifejtette, hogy a hulladéktörvény egy olyan szerv létrehozását és közbeiktatását rendelte el, ami a szolgáltatást igénybe vevők és a társaság közé ékelődik. Év elején létrejött egy részvénytársaság is, s ez a cég fogja szedi be a jövőben a közszolgáltatási díjakat a lakosságtól. Ennek értelmében a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. már nem jogosult a díjak beszedésére, márciusra állítják ki az utolsó számlát, így a lakosság így törtszámlát fog kézhez kapni, hiszen eddig kéthavi egységben számláztak.

Makrai arról is tájékoztatott, hogy a jogszabályi változások értelmében a másodnyersanyag értékesítésből, vagyis a szelektív gyűjtésből származó bevételeit sem a környezetgazdák fogják beszedni, elő fogják ugyanis írni, hogy milyen társaságnak kell szállítaniuk, és a díjakat is ők kapják a jövőben. A jelenlegi információk alapján azt valószínűsítik, hogy 800 millió forintos bevételkiesés várható a 100%-ban önkormányzati tulajdonú társaságnál, de ahogy az ügyvezető hangsúlyozta, még nem ismert az új számítási metodika. Annyit azonban már lehet tudni, hogy a rendszer értékelni fogja az adott szolgáltatás színvonalát, ami Szeged esetében jó, így Makrai László arra számít, hogy várhatóan megközelítik a jelenlegi költségszintet. A közgyűlés pénteken arról dönt, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-ből kiváljon egy kis cég, amelyik kizárólag a hulladékszállítást végzi, míg a többi tevékenységüket a megszokottak szerint folytatják a környezetgazdák – összegzett Makrai László a városüzemeltetési bizottság ülésén.

Ménesi Imre MSZP-s bizottsági elnök parádés megoldásnak titulálta a változásokat, hiszen mint mondta, a bevételek csökkennek, a szelektív szemetet is ingyen gyűjtheti a város a jövőben, ám az ezért járó összeg másé lesz. Szentgyörgyi Pál (MSZP) azt közölte, hogy láthatóan egy újabb KLIK jött létre Magyarországon, méghozzá a Kuka-KLIK. Az önkormányzati kötelező feladat megmarad, a vagyon is a helyhatóságoknál van, eközben a díjmeghatározó szerep az államé lesz, és a bevételt lenyúlják.

„De hol van ilyenkor Szabó Bálint?” – vetette fel Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester, akiben láthatóan mély nyomokat hagyott a szerdai pénzügyi bizottsági ülésen kialakul balhé, amikor is úgy vetette le Szentgyörgyi napirendről a Cserepes sori piac ügyvezetőjének a visszahívására vonatkozó Tóth Péter (Jobbik) által benyújtott indítványt, hogy annak tartalmát nem ismerték a bizottsági tagok, és maga az előterjesztő sem kapott szót. Később a kereskedők képviselőjének sem adtak volna lehetőséget álláspontjának kifejtésére, majd közbeszólásokkal zavarták meg folyamatosan. (A botrányos ülésről készített videós összeállításunkat ITT találja.)

no images were found

Előző sztori

Szegeden koncertezik a tavalyi év klipjét jegyző Belau

Következő sztori

Asztalitenisz: nem lassít a Floratom