Kövér: identitás nélkül nem lehet egy állami közösséget megtartani

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az állam egy nemzetnek a közössége, amelyet nem lehet identitás nélkül megtartani – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken az MTI-nek a nyugat-lengyelországi Poznanban, miután a lengyel szejm és a szenátus összevont, a kereszténység felvételének 1050. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi ülésén vett részt.

A házelnök példaértékűnek értékelte azt, ahogy Lengyelország a keresztény hagyományához viszonyul. “Ez nem választható el attól az aktuálpolitikai helyzettől, mely jelenleg egyrészt Lengyelországban áll fenn, másrészt körülveszi Európában Lengyelországot, és Magyarországot is” – tette hozzá Kövér. “A keresztény identitás képes volt a lengyeleket és a magyarokat is több mint ezer éven keresztül fenntartani” – fejtette ki a magyar politikus, hozzátéve: ” “elhamarkodott lenne ezt az erkölcsi alapot mindenféle szedett-vedett ideológiákkal próbálni meg helyettesíteni”. “A görög bölcsességen, a római jogon és a kereszténységen alapuló európai civilizáció megőrzéséhez mindhárom említett pillér szükséges” – vélte a házelnök.

Andrzej Duda lengyel elnök, az európai parlamentek képviselői, a lengyel kormány tagjai, valamint egyházi méltóságok – köztük a Ferenc pápa legátusaként érkezett Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár – részvételével tartott ünnepi ülés a háromnapos állami és egyházi megemlékezések része. A csütörtöki programon Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke is jelen volt.

Előző sztori

Még mindig meggondolatlanul kezelik adataikat az internetfelhasználók

Következő sztori

Simicskó: A terrorcselekmények igazolták, hogy a terrorizmus kihasználta a népvándorlást