Közélet

Kohl: a menekültválságot nem Európában kell megoldani

Kohl: a menekültválságot nem Európában kell megoldani

2016. április 17., vasárnap
Kohl: a menekültválságot nem Európában kell megoldani

A menekültválság megoldását nem Európában kell keresni - írta Helmut Kohl volt német kancellár Aggodalom Európáért című könyvének magyar nyelvű előszavában, amelynek rövidített változatát a Der Tagesspiegel című német napilap közölte vasárnapi számában.

Helmut Kohl

2014-ben kiadott, Aggodalom Európáért című könyvének magyar nyelvű változata jövő csütörtökön jelenik meg a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az előszóban a 86 éves politikus bírálta az európai határok megnyitását a menekültek előtt. "A megoldásokat magukban az érintett térségekben kell megtalálni, nem pedig Európában. Európa nem válhat a világban szükséget szenvedő több milliónyi ember új hazájává" - szögezte le. Európa tiszteletbeli polgára kritizálta Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját, anélkül, hogy korábbi pártfogoltját megnevezte volna. Kohl megkérdőjelezte a kancellár tavaly szeptemberi döntését, amellyel a Magyarországon veszteglő menekülteket - a Der Tagesspiegel szavai szerint - arra buzdította, hogy továbbutazzanak Németországba. "Az egyedül meghozott döntéseket (...), a különutas nemzeti politizálást magunk mögött kell hagynunk" - írta Helmut Kohl. A politikus Orbán Viktort, aki jövő kedden látogatja meg őt ludwigshafeni otthonában, barátjának nevezi. Mint írta: az uniót illető kérdésekben "teljes az egyetértés" közte és a magyar miniszterelnök között. Kohl szerint a menekültváltság szakítópróba elé állítja Európát, de a visszatérés a régi, nemzetállami gondolkodáshoz nem jelenthet megoldást, mert az létében veszélyeztetné a békét és a szabadságot. Az 1982 és 1998 között hatalmon lévő politikus szerint a központi kérdés most az: "hogyan segítsünk hatékonyan a humanitárius vonatkozások, valamint a jól megalapozott kulturális és biztonságpolitikai érdekek együttes figyelembevétele mellett?" Rámutatott továbbá, hogy az Európába menekülő vagy oda menekülni akaró emberek különböző kultúrkörökből jönnek, és hangsúlyozta: jelentős részük nem azoknak a zsidó-keresztény vallási eszméknek a követője, amelyek "értékrendünk és társadalmi rendünk alapjait alkotják". Európában mindez "a felelős politikusok között kialakult vitához, valamint az európai polgárok elbizonytalanodásához vezet" - írta, hozzátéve, "a mi számunkra Európa önértelmezése és a saját létünk a tét." Az EU-tagállamok kormányainak azt tanácsolja, hogy a szembenállás helyett ismét több együttműködésre, a bizalmatlanság helyett ismét több bizalomra van szükség. "Ehhez pedig egymással szemben is nagyobb megbízhatóságra és kiszámíthatóságra van szükség" - írta a német politikus. Kohl ugyanakkor úgy vélte, hogy a nemzeti különbségek gazdagítják Európát. Emlékeztetett arra "a mély szabadságvágyra", amely a "magyarokat a kezdetektől fogva jellemzi, és ami olyan értékessé teszi őket Európa számára".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.