Kultúra

Janikovszky-kiállítás és palacsinta a Gyermekkönyvtárban

Janikovszky-kiállítás és palacsinta a Gyermekkönyvtárban

2016. április 5., kedd
Janikovszky-kiállítás és palacsinta a Gyermekkönyvtárban
somogyi_konyvtar01kf

Janikovszky Éva emlékére rendez kiállítást a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára, valamint a Lipóti Pékséget vehetik birtokba a gyerekek.

Kutyabábok, díszletmakettek és a legendás írógép – Janikovszky-kiállítás a Gyermekkönyvtárban

Április 28-ig – Gyermekkönyvtár

Április 23-án lenne 90 esztendős

Janikovszky Éva

(1926-2003) szegedi születésű író, költő, szerkesztő. Az évfordulóról személyes tárgyakkal, színpadi makettekkel, bábokkal gazdagított kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára. A tárlat anyagát a Móra Kiadó bocsátotta a bibliotéka rendelkezésére. A Kire ütött ez a gyerek? Velem mindig történik valami, Már megint, A lemez két oldala és még számos könyv szerzőjének kötetei mellett Janikovszky Éva gyermekkori naplójának másolatát is nézegethetik a látogatók. Egy bábszínházi díszletmakett mögött a két főszereplő kutya, Bertalan és Barnabás eredeti bábfigurái bújnak meg, néhány lépésre pedig az Égigérő fű című regény színpadi változatának díszletmakettjébe kukucskálhat be az érdeklődő. Az édesanyjától, 22 éves korában kapott írógépről szóló, megindító vallomásból kiderül, hogy Janikovszky Éva a legendás Mercedes géptől élete végéig sem vált meg, azon írta valamennyi művét. Így került az írógép bronzalakban sírjára is, a Farkasréti temetőben. A kiállítás április 28-ig tekinthető meg. A Móra Kiadó így ajánlotta a Janikovszky-kiállítást a sajtó figyelmébe (részlet): „A kiállítás anyagát a legkisebbek számára is izgalmas módon igyekeztünk előkészíteni, hogy az érdeklődő tanárok számára alternatív irodalomóraként ajánlhassuk a programot. Az iskolás csoportok számára foglalkoztató füzetet is készítettünk, hogy a látottakat a füzetben szereplő kérdések alapján rendszerezhessék. Az egyéni érdeklődőkön túl azokat az óvodai és kisiskolás csoportokat várjuk kiállításunkra, akik szeretnének többet megtudni Janikovszky Éváról, vagy az iskolai tananyag keretei között foglalkoznak műveivel, munkásságával, és ezért egy kicsit más, a könyvekben nem szereplő oldaláról is szeretnék megismerni őt.” http://www.youtube.com/watch?v=5ZCeIDgW95Q

Játék és palacsinta – a Gyermekkönyvtár a Lipóti Pékségben

Április 9. (szombat), 10 – 12 óra – Lipóti Pékség, Szeged, Széchenyi tér 16.

„Királyi palacsinta a palacsintakirálytól” címmel palacsintás történetek és könyves játékok várják a hétvégén a gyerekeket Szegeden, a Széchenyi téri Lipóti Pékségben. A pékség és a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának közös rendezvénye április 9-én, szombaton 10-12 óráig tart. A játék nyertesei palacsintát kapnak jutalmul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.