Idén már hatszor irtottak szúnyogot Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szunyoglarva01_gs
A célra egy speciális biológiai készítményt használnak, amely csak a csípőszúnyogra hat. Az átlagosan évi huszonötmillió forintból eddig kétmilliót költöttek el, de már kétszázezer négyzetméteren végeztek szúnyoglárva irtást.

„Nem minden repülő rovar csípőszúnyog. A természetes vizek közelében, Tiszánál, Belvárosi hídnál, a töltésen árvaszúnyog rajzás zajlik, amely egy szép természeti jelenség. Kisebb felhőkben, fejmagasságban, vagy néhány méter magasságban tapasztalhatjuk ezt” – Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője ezt arra válaszul nyilatkozta, hogy olvasóink jelezték, másfél hete a Tiszánál és az Agyagos utca paneljei között is találkoztak szúnyogokkal. Hangsúlyozta, az árvaszúnyog nem csíp, nem kell irtani, sőt inkább örülni kell megjelenésének: azt mutatja, hogy a természeti környezet jó állapotban van Szegeden.

Más a helyzet a csípő szúnyogokkal. Már március közepén megkezdték gyérítésüket, eddig összesen kétszázezer négyzetméteren végeztek szúnyoglárva irtást, hat alkalommal, mintegy kétmillió forint értékben. A társaság egy, csak a csípőszúnyog lárvájára ható és így szuperszelektív biológiai készítményt vet be lakott területen, valamint az ártéren és a hullámtéren. A biológiai gyérítés kevésbé látványos, mint a repülőgépes, az utóbbi csak végső esetben száll fel. A környezetbarát megoldás egyben a város költségvetésének is jó, mert évente átlagosan 25 millió forintot költenek a célra 2012 óta, ezt megelőzően jellemző volt a 150 milliós költés is.

makrai laszlo_kf

„Lárvafejlődést eddig a hullámtereken, valamint az erdős területeken tapasztaltunk” – mondta az ügyezető. Az erdős területeket – többek között a Budzsáki erdőt, a Mese erdőt – a Szemp Air és a cég munkatársai lepermetezték. „A szennyvíztisztítónál a kubikos részben nagyon nagy területen rendkívüli lárvaszámot detektáltunk. Két héttel ezelőtt egész hétvégéket ott kellett tölteni ” – a cég munkatársai folyamatosan dolgoznak, a már ismert területek lárvafertőzöttségét heti rendszerességgel ellenőrzik.

A hullámterek közül az újszegedi részt lekezelték. Hattyas és Gyálarét térségében több területen szintén hajtottak végre gyérítést, de a gyalogosan nem megközelíthető, ezért nem kezelhető területen tapasztaltak lárvafejlődést, itt később előfordulhatnak csípőszúnyogok.
Tápénál a hullámtérben szinte teljes a kezelés, míg a marosszögi oldalon merítésenként átlagosan két szúnyoglárvát találtak, ezért itt egyelőre nem szükséges a kezelés elrendelése.

Segíti a munkát az, hogy 2011 óta a csípőszúnyog-lárva tenyészőhelyek térinformatikai alapú feltérképezése folyamatosan zajlik, az azóta eltelt időszakban közel 300 szegedi vízteret rögzítettek, s bíznak abban a társaságnál, hogy ezt folytatva az árvízi fajok további tenyészővizeit is felderíthetik.

biologiai_irtas02_gs

Nehezíti a feladatok elvégzését, hogy a probléma gyökere magánkézben, vagy állami tulajdonban lévő területeken is lehet. Ez történt a Tápén található szúnyogártalom forrásánál is. Kiderült, a Maros mentén magánkézben lévő erdők területén talált kubikok, vízgyülemek, és az állami tulajdonban lévő csatorna nevel szúnyogokat. „A tulajdonosokkal felvettük a kapcsolatot, kértük őket, hogy engedélyezzék a területen a növényzetrendezést, mert így meg tudjuk közelíteni a lárvatenyésző helyeket és a szükséges földi biológiai kezeléseket el tudjuk végezni. Ezzel a munkával megszűnhet a Tápéra és Újszegedre kirepülő csípőszúnyog invázió, és ezzel a területet érintő légi kémiai kezelés” – számolt be az igazgató.

Nemcsak az önkormányzati cég, hanem a lakosság is tehet azért, hogy minél kevesebb csípéssel teljen a nyár. Esővíztartó edényben, kerti tavakban, kertvégében otthagyott vödörben, gumiabroncsban, hordóban is fejlődhet ki szúnyog, ha ezeket a vízösszegyűjtő helyeket megszüntetjük, a probléma is megoldódik. Egy víztároló hordó egy egész utcára elegendő szúnyogot képes előállítani, nem beszélve a kerti tavakról melyek kezelésére a Vectobac 12 AS szabadforgalmú készítményt egyénileg 10 literes kiszerelésben megvásárolhatják a lakosok. Sajnos a cég által korábban a szegedi lakosság részére ingyenesen rendelkezésre bocsátott Culinex tabletta gyártása megszűnt.

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja

Következő sztori

Rákkutatás, kísérleti evolúció, nyelvészet, növények és egy fiatal operettszerző – bemutatkoznak a Sófi-különdíjasok