Közélet

Idén már hatszor irtottak szúnyogot Szegeden

Idén már hatszor irtottak szúnyogot Szegeden

2016. április 29., péntek
Idén már hatszor irtottak szúnyogot Szegeden
szunyoglarva01_gs

A célra egy speciális biológiai készítményt használnak, amely csak a csípőszúnyogra hat. Az átlagosan évi huszonötmillió forintból eddig kétmilliót költöttek el, de már kétszázezer négyzetméteren végeztek szúnyoglárva irtást.

„Nem minden repülő rovar csípőszúnyog. A természetes vizek közelében, Tiszánál, Belvárosi hídnál, a töltésen árvaszúnyog rajzás zajlik, amely egy szép természeti jelenség. Kisebb felhőkben, fejmagasságban, vagy néhány méter magasságban tapasztalhatjuk ezt” –

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője ezt arra válaszul nyilatkozta, hogy olvasóink jelezték, másfél hete a Tiszánál és az Agyagos utca paneljei között is találkoztak szúnyogokkal. Hangsúlyozta, az árvaszúnyog nem csíp, nem kell irtani, sőt inkább örülni kell megjelenésének: azt mutatja, hogy a természeti környezet jó állapotban van Szegeden. Más a helyzet a csípő szúnyogokkal. Már március közepén megkezdték gyérítésüket, eddig összesen kétszázezer négyzetméteren végeztek szúnyoglárva irtást, hat alkalommal, mintegy kétmillió forint értékben. A társaság egy, csak a csípőszúnyog lárvájára ható és így szuperszelektív biológiai készítményt vet be lakott területen, valamint az ártéren és a hullámtéren. A biológiai gyérítés kevésbé látványos, mint a repülőgépes, az utóbbi csak végső esetben száll fel. A környezetbarát megoldás egyben a város költségvetésének is jó, mert évente átlagosan 25 millió forintot költenek a célra 2012 óta, ezt megelőzően jellemző volt a 150 milliós költés is.

makrai laszlo_kf

„Lárvafejlődést eddig a hullámtereken, valamint az erdős területeken tapasztaltunk” – mondta az ügyezető. Az erdős területeket – többek között a Budzsáki erdőt, a Mese erdőt - a Szemp Air és a cég munkatársai lepermetezték. „A szennyvíztisztítónál a kubikos részben nagyon nagy területen rendkívüli lárvaszámot detektáltunk. Két héttel ezelőtt egész hétvégéket ott kellett tölteni ” – a cég munkatársai folyamatosan dolgoznak, a már ismert területek lárvafertőzöttségét heti rendszerességgel ellenőrzik. A hullámterek közül az újszegedi részt lekezelték. Hattyas és Gyálarét térségében több területen szintén hajtottak végre gyérítést, de a gyalogosan nem megközelíthető, ezért nem kezelhető területen tapasztaltak lárvafejlődést, itt később előfordulhatnak csípőszúnyogok. Tápénál a hullámtérben szinte teljes a kezelés, míg a marosszögi oldalon merítésenként átlagosan két szúnyoglárvát találtak, ezért itt egyelőre nem szükséges a kezelés elrendelése. Segíti a munkát az, hogy 2011 óta a csípőszúnyog-lárva tenyészőhelyek térinformatikai alapú feltérképezése folyamatosan zajlik, az azóta eltelt időszakban közel 300 szegedi vízteret rögzítettek, s bíznak abban a társaságnál, hogy ezt folytatva az árvízi fajok további tenyészővizeit is felderíthetik.

biologiai_irtas02_gs

Nehezíti a feladatok elvégzését, hogy a probléma gyökere magánkézben, vagy állami tulajdonban lévő területeken is lehet. Ez történt a Tápén található szúnyogártalom forrásánál is. Kiderült, a Maros mentén magánkézben lévő erdők területén talált kubikok, vízgyülemek, és az állami tulajdonban lévő csatorna nevel szúnyogokat. „A tulajdonosokkal felvettük a kapcsolatot, kértük őket, hogy engedélyezzék a területen a növényzetrendezést, mert így meg tudjuk közelíteni a lárvatenyésző helyeket és a szükséges földi biológiai kezeléseket el tudjuk végezni. Ezzel a munkával megszűnhet a Tápéra és Újszegedre kirepülő csípőszúnyog invázió, és ezzel a területet érintő légi kémiai kezelés” – számolt be az igazgató. Nemcsak az önkormányzati cég, hanem a lakosság is tehet azért, hogy minél kevesebb csípéssel teljen a nyár. Esővíztartó edényben, kerti tavakban, kertvégében otthagyott vödörben, gumiabroncsban, hordóban is fejlődhet ki szúnyog, ha ezeket a vízösszegyűjtő helyeket megszüntetjük, a probléma is megoldódik. Egy víztároló hordó egy egész utcára elegendő szúnyogot képes előállítani, nem beszélve a kerti tavakról melyek kezelésére a Vectobac 12 AS szabadforgalmú készítményt egyénileg 10 literes kiszerelésben megvásárolhatják a lakosok. Sajnos a cég által korábban a szegedi lakosság részére ingyenesen rendelkezésre bocsátott Culinex tabletta gyártása megszűnt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.