Fenyegetésként értékelik a Cserepes sori piac bérlői az ügyvezető ajánlatát + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cserko_parkolo08_gs

A piacvezető által adott ultimátumot visszautasítják a bérlők, mint mondják, ha kell, kollektíven mennek a bíróságra igazukért. Rácz Attila ügyvezető szerint a bérlők meghatalmazottja, Szabó Bálint félrevezeti a kereskedőket, a jogász viszont dokumentumokkal támasztja alá, hogy az ügyvezető állított valótlanságokat.

Fenyegetésnek értékelik a Cserepes sori piac pavilonbérlői azt a levelet, amelyet a napokban vetettek át a bérlőkkel, mellyel kapcsolatban megírtuk, hogy amennyiben nem írják alá az új szerződést április 26-áig, felmond nekik a Rácz Attila vezette Cserepes sori Piac Kft. „Ha ez valóban szándék, és nem csupán egy üres fenyegetésről van szó, akkor egyértelmű, hogy fel szeretnék számolni a piacot. A pavilonbérlők adják ugyanis az éves szinten 110 milliós árbevételnek nagyjából 50%-át. Ha csoportosan felmondanak a pavilonosoknak, akkor ez a piac megszűnik piacként létezni” – közölte Szabó Bálint a vásártér zsúfolt bejáratánál, ahol a parkolódíj beszedése miatt nagy tumultus alakult ki, és folyamatosan dudáltak a türelmetlen sofőrök. A bérlők ügyében eljáró jogász azt mondta, továbbra is ragaszkodnak a 200 forintos parkolódíj eltörléséhez, ezt a vásárlók büntetéseként értékelik, ráadásul a szombati napokon a kereskedőktől beszedett dupla helypénz bőven fedezi a parkolójegy árusításból a piac kasszájába befolyó összeget.

„Nem volt olyan áruféleség, amiből egyes kereskedők ne ajánlottak volna ajándékot idén januárban, rögtön a kinevezésem után. Azt hitték, továbbra is így alkudhatnak a bérleti díjakból. De akkor nem szerződtem senkivel” – nyilatkozta a Délmagyarországnak Rácz Attila, ezzel a jogász szerint átlépett egy határt, ugyanis bűnözőnek állítja be bérlőit, hiszen vesztegetéssel vádolja őket. Jogi lépéseket még nem tettek az ügyben a bérlők, mert abban bíznak, hogy az ügyvezető elnézést kér nagy nyilvánosság előtt kijelentéséért.

cserko_parkolo05_gs

Szabó Bálint elmondta, hogy a piac igazgatója egyébként kikérte a rendőrségtől a pavilonosok személyes adatait a birtokvédelmi eljárás elindítása érdekében, erről a rendőrség levélben értesítést küld az érintetteknek. „Rácz Attila egy hete nyilatkozta a HVG-nek, hogy ő kizárólag alkalmi árusok igazoltatását kéri, ezzel szemben sorra kapják a bérlők a hatóság értesítését. Úgy értékeljük, hogy az ügyvezető hazugságról hazugságra bukdácsol, ez már többször bebizonyosodott” – jelentette ki, egyben visszautasította, hogy azzal fenyegetik a bérlőket, hogy aki nem írja alá az új szerződést, annak lelakatolják a pavilonját. Szabó emlékeztetett, hogy a felek közötti, érvényben lévő szerződéssel kapcsolatban egyértelmű a jogi helyzet: vagy a két fél egységes akaratával lehet azt módosítani, vagy amennyiben valamelyik fél kéri, akkor a bíróság dönthet a szerződésmódosításról bizonyos feltételek megléte esetén.

Rácz szerint félrevezették a kereskedőket, a bérlők visszautasítják a zsarolást

„Az, amit állítasz, köszönőviszonyban sincs a valósággal, és azt hogy ki hazudik, majd én fogom neked bebizonyítani” – reagált az elhangzottakra a sajtótájékoztatón jelen lévő Rácz Attila, akinek a kolléganője papírokat osztott ki az újságíróknak. Két Szabó Bálintról szóló cikket, egy a jogász cégének írt levelet, továbbá a büntető törvénykönyvből egy részletet tartalmaztak az összetűzött papírok.

cserko_parkolo09_gs

A Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetője kijelentette, Szabó félrevezette a kereskedőket, akikkel nem sikerült 90%-ukkal aláíratni azt a papírt, amelyben egy egységes 3100 forintos pavilondíjat határoztak volna meg négyzetméterenként. (A jelenleg érvényes, immár harmadízben módosított díjszabás szerint három szektorba vannak besorolva a pavilonok elhelyezkedésük alapján, 3200, 3050 és 2900 forintos négyzetméteráron.) „Az árat nem rögzítette a dokumentumban, így olyan kereskedőkkel is aláíratta, akiknek többet kellett volna fizetnie. Erről több kereskedő is panaszkodott nekem” – fűzte hozzá Rácz. Az ügyvezető azt is állította, hogy azért nem írnak alá új szerződéseket bérlők, mert elmondásuk szerint telefonon ismeretlenek fenyegetik őket. Nekik azt tanácsolta, tegyenek feljelentést a rendőrségen.

Szabó Bálint az elhangzottakra úgy reagált, rövid határidőt kaptak az aláírások összegyűjtésére, de mindenki aláírta az egységes díjról szóló papírt, aki csütörtökön és pénteken fellelhető volt a piacon. „Ez egy ultimátumszerű kérés volt, de az sem gond, ha valaki nem írja alá, mert bemegy az irodába és alá tudja írni azt a szerződést, ami a 3100 forintos négyzetméterárat tartalmazza. Abba valóban nem voltunk hajlandóak belemenni, hogy elfogadjuk, s ezzel kőbe véssük a 3100 forintot, miközben a többi feltétel megmarad, vagyis például az áfa jövő évi bevezetése” – magyarázta Szabó Bálint. Kijelentette, ő nem vádaskodik, hanem dokumentumokkal alátámasztott, igazolt tényekről beszél, és ezek közé tartozik az is, hogy Rácz Attilának számos, nyilvánosság előtt tett kijelentése hazugság.

„Világosan látszik, hogy Rácz Attila megbízott. Elsősorban Botka László megbízottja, másodsorban Pintér Ferenc ügyvédé, korábbi MSZP-s önkormányzati képviselőé. Miközben az MSZP választmányi elnöke ideküldi az MSZP központi pénzügyi ellenőrző bizottságának a tagját azért, hogy a piacot valamilyen más ingatlanhasznosításai célra használják, aközben feltűntnek a piac körül sorra Botka Lászlónak, Ujhelyi Istvánnak és környezetüknek számos prominens személye” – hívta fel a figyelmet Szabó. Emlékeztetett arra is, hogy az MSZP országosan az áfacsökkentés mellett kampányol, ám Szegeden mégis bevezetnék azt a szocialista városvezetés többségi tulajdonában lévő piacon, vagyis látszik, hogy valamiért nagy szükségük van az áfabevételre.

Egy felháborodott kereskedő cáfolta Rácz Attilának a Délmagyarországnak tett kijelentését, mint elmondta, nem is ismerték év elején még az új ügyvezetőt, ő nem is találkozott vele sokáig, ráadásul mivel csak időpont egyeztetése után lehet hozzá bejutni, így nem is ajánlhattak fel neki árukat a bérlők. „Itt hétköznap semmi sincs, és volt rá példa, hogy a feleségemmel ketten nem keresünk annyit, hogy a helypénzt ki tudjuk fizetni” – magyarázta Kisboldi István. Hozzátette, őt nem érdekli a politika, és nem az előző ügyvezető igazgató dolgai miatt demonstrált, hanem az új piacvezető intézkedési miatt. Egy másik bérlő, Váczi Tibor kijelentette, továbbra is kitartanak, és ha tényleg felmondja minden pavilonosnak a bérleti szerződését az ügyvezető, akkor kollektíven mennek a bíróságra.

no images were found

Előző sztori

Virtuózok: Kilenc versenyző jutott be a középdöntőbe a kicsik korcsoportjából

Következő sztori

A gyerekeket szólították meg a Föld napján + FOTÓK