Közélet

Dinamikusan nő a Csányi Alapítvány - egyre több gyermek és család kap életre szóló támogatást

Dinamikusan nő a Csányi Alapítvány - egyre több gyermek és család kap életre szóló támogatást

2016. április 17., vasárnap
Dinamikusan nő a Csányi Alapítvány - egyre több gyermek és család kap életre szóló támogatást

Tovább bővül a Csányi Alapítvány: idén újabb negyvenöt tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermek lép be az Életút programba. Ez tizenöt százalékos bővülést jelent a jelenlegi háromszáz fős létszámhoz képest.

A

Csányi Sándor

által életre hívott Csányi Alapítvány Életút Programjába általános iskola ötödikes korosztálytól kerülhetnek be hátrányos körülmények között élő gyermekek. Életüket tanulmányaik végéig mentorok, pedagógusok, családsegítők segítik tehetségük kibontakoztatásában. Az európai szinten is egyedülálló program célja a tehetségfejlesztés mellett összetartó közösségek kialakítása, valamint a gyermekek és családjuk mindennapjainak könnyebbé tétele. "Az Életút programban jelenleg résztvevő háromszáz gyermek kilátásai mellett a családtagjaik élete is megváltozik, így az Alapítvány hatása megsokszorozódik. A támogatottjaink családtagjaival együtt már eddig is több mint ezer ember számára tudtuk enyhíteni a hátrányos helyzetből fakadó elszigeteltséget és kilátástalanságot, idén pedig további negyvenöt család kapcsolódik az Alapítvány Életút programjához" – mondta el Csányi Sándor alapító. "Jó érzéssel tölt el a tudat, hogy a támogatott gyermekek egytől egyig példaképek lesznek családjuk és közvetlen környezetük számára. Bízom benne, hogy továbbra is sokan csatlakoznak programunkhoz támogatóként, így fenn tudjuk tartani a jelenlegi gyors bővülést, hiszen rengeteg fiatal tehetség vár még felfedezésre ebben az országban, akik a segítségünk nélkül nem kapják meg az elrugaszkodás esélyét" - tette hozzá. A Csányi Alapítvány 2005-ös alapítása óta több mint 300 gyermek kapott támogatást az Életút Programon keresztül. A képzések és programok országszerte hat helyszínen, 17 tehetséggondozó csoportban zajlottak a 2015-ös évben. A magas színvonalú alapítványi munkához 18 mentor, 57 fejlesztőtanár és 83 önkéntes járult hozzá. Jelenleg 138-an részesülnek tanulmányi ösztöndíjban a legalább 4,5-ös tanulmányi átlaguknak köszönhetően. A programhoz korábban csatlakozott tanulók közül 38-an felsőoktatásban, 11 fiatal felsőfokú szakképzésben, 91 diák pedig középiskolában tanul. Az elmúlt 11 évben 90 diák szerzett komplett ECDL (európai számítógép-használói) bizonyítványt, a gyermekek összesen 172 nyelvvizsgát tettek le sikerrel az évek során. 2016. június 1-től három helyszínen (Pécs, Nagybajom, Mohács) újabb 45 gyermek kap lehetőséget a Programhoz való csatlakozásra. "Az Alapító joggal lehet büszke az elért eredményekre, mert a jövő nemzedék nevelésébe fektetett munka nem csak az alapítványi programokon részt vevő több mint 300 gyermek jövőjére van pozitív hatással, hanem a szüleiknek tartott speciális foglalkozások, a testvéreiknek is szóló közös programok és a szociális juttatások révén a családjaikra is. Elégedetten látjuk, hogy a gyermekek a kapott tudást és értékrendet az életük minden területén, közvetlen környezetükben is alkalmazzák, terjesztik" – mondta el

Radoszáv Miklós

, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója. Annak érdekében, hogy a gyerekek minél több új tudományterületet ismerjenek meg, az Alapítvány számos partnerrel működik együtt, pl. az OTP Fáy Alapítvány O.K. Központjával a pénzügyi kultúra fejlesztése a cél, az NI LEGO Programja révén a grafikus programozással ismerkednek, a MICROSOFT Magyarország segítségével a számítástechnika rejtelmeibe nyernek betekintést, a Polgár Judit Sakk Alapítványnak köszönhetően pedig a logikus gondolkodásukat fejlesztik. Az Alapítványnál emellett lehetősége van a mentoroknak és fejlesztőtanároknak, hogy saját hobbijukat, speciális érdeklődésüket is megosszák a gyermekekkel.

Mikics Péter

, a szegedi Közösségi Ház mentora hobbiját, a természet ismeretét és szeretetét is igyekszik átadni a diákoknak, hat éve természetfotózásra tanítja őket. "Mindig is vonzott a természet, hogy kiszakadjak a városból akár csak kis időre. Nagyon örülök neki, hogy egyre több fiatalt érdekel ez a lehetőség. Hasznos is, ha a diákok gyakorlatias jelleggel tanulnak a környezetről, a mostani héttagú csoportból többen a környezetvédelem és a fotózás területén szeretnének továbbtanulni."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.