Írjon nekünk

Gazdaság

Ragaszkodnak a régi díjszabáshoz, de csütörtökön kinyitnak a Cserepes sori kereskedők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

cserko_szabo_balint_02_gs

Múlt hét péntek óta gyakorlatilag zárva van a Cserepes sori piac, a bérlők ugyanis tiltakozva a brutális díjemelés ellen nem nyitottak ki. Jogi képviselőjük, Szabó Bálint bejelentette, hogy holnaptól ismét lehet vásárolni a piacon, ám a korábbi díjszabást tartják mérvadónak. A NAV-hoz is fordulnak, ugyanis a piac által kiadott nyugták nem szabályosak a jogász megítélése szerint, illetve az is kiderült, hogy már januártól áfakörbe tartozik a társaság, ám eddig a bérlők nem áfás számlát kaptak.

Szabó Bálint a kereskedőkkel tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a vásárlókra való tekintettel úgy döntöttek, hogy csütörtökön reggel hét órakor ismét kinyitnak, azonban nem hajlandóak továbbra sem kifizetni az átlagosnál több mint ötven százalékkal megemelt díjakat.

Szabó Bálint és a bérlők a reggel 8 órára meghirdetett Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottsági ülésén szerettek volna részt venni, hogy a mintegy 92 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Cserepes sori piac tulajdonosi jogait gyakorló testülethez forduljanak, s jelezzék – ahogy a jogász fogalmazott – „meg kell állítani Rácz Attilát”. Az ülést azonban tegnap délután elhalasztották, amelyre egyébként a jobbikos Tóth Péter sürgősségi indítványt nyújtott be, amelyben a piacot január elseje óta igazgató Rácz Attila visszahívását kezdeményezte volna.

A piac bérlőinek képviselője leszögezte, nem azért mentek a városházához, hogy nyomást gyakoroljanak, hanem azért, hogy értesítsék a többségi tulajdonost és a képviselőket, hogy a helyzet tarthatatlanná vált, veszélybe került a szegedi „szegények piacának” működése és léte. „Hétfőn petíciót juttattam el Botka László polgármesternek címezve, amiben azt kértem, hogy ő vagy meghatalmazásában a tulajdonos képviselője haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a bérlőkkel, és ameddig ezek a megbeszélések megnyugtató eredményeket nem hoznak, addig biztosítsa a tulajdonos, hogy a bérlők zavartalanul, rendőri intézkedések nélkül tehessék a dolgukat, nevezetesen, hogy a vásárlókat kiszolgálják” – jelentette ki Szabó Bálint hozzátéve, hogy eddig semmilyen választ nem kaptak, mint ahogy a hétfői piaci megbeszélés után sem jelentkezett Rácz Attila vagy a piac ügyvédje, Pintér Ferenc holott erre tettek ígéretet.

Szabó Bálint és a bérlők megpróbáltak megbeszélést folytatni Botka László polgármesterrel vagy a három alpolgármester valamelyikével ám a városháza tájékoztatása szerint ők nem tartózkodnak az épületben, míg a jegyző a tárgyal. A kereskedők körülbelül háromnegyed tízig a polgármesteri hivatal előtt ácsorogtak, és várták, hogy valakivel érdemben beszélhessen jogi képviselőjük.

Törvénysértően működik január óta a piac?

A sajtótájékoztatón Szabó Bálint olyan, szombaton – tehát a díjemelést követően kibocsátott – nyugtát is bemutatott, amelyet a bérlőknek adtak, ám azon nem szerepel dátum, így az nem minősül nyugtának, hanem ahogy Szabó fogalmazott: „mindössze egy fecni”, s egy ilyen kibocsátásáért egy kereskedőt legalább százezer forintra büntet meg az adóhatóság. Szabó Bálint kijelentette, minimum csúsztatott Rácz Attila ügyvezető, amikor arról tájékoztatta a bérlőket, hogy márciusban kérte, hogy az áfakörbe tartozzon a piac, ugyanis a jogszabályok szerint ezt az előző naptári év december 31-éig kell kérvényezni az adóhatóságnál. A jogász közölte, a NAV-tól lekért adatok szerint ez 2015 év végén meg is történt, ugyanis január elsejétől áfás a Cserepes sori piac. A jogász felvetette, hogy az elmúlt hónapban ugyan mennyire működött szabályosan a piac, hiszen az eddig számlákon nincs áfatartalom feltüntetve… Kérdésünkre elmondta, hogy a cégkivonat szerint december 30-ától van bejegyezve Rácz Attila ügyvezetőként, így a jogász azt feltételezi, hogy ő vagy a könyvelő kérte az áfakörbe történő belépést. „A NAV-val egyeztetettem és arról tájékoztattak, hogyha ez így történt, akkor ez nagyon súlyos, nagyon komoly összegre elkövetett törvénysértés, aminek nyilvánvalóan következményei lesznek a piacra nézve. Azt gondolom, ennél kevesebbért is abszolút alkalmatlannak minősül egy gazdasági vezető” – jegyezte meg.

Bejelentette, nem tehetnek mást, minthogy az illetékes hatóság, a NAV felé bejelentéssel élnek, mert sorozatos szabálytalanságok, törvénysértések történnek a piac működésében.

MSZP-s országgyűlési képviselők is tájékozódnak az ügyben

Amíg várakoztak, megérkezett a polgármesteri hivatalhoz Gőgös Zoltán és Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő is, akiket tájékoztattak a Cserepes sori piacon kialakult helyzetről. Ezzel kapcsolatban Szabó Bálint portálunknak elmondta, a két honatya úgy tudta, hogy kötelező az áfát beépíteni a bérleti díjakba. „Szembesítettük a két szocialista politikust, hogy az adott díjtételeknél ez nem kötelező, és szembesítettük őket Botka László polgármester nyilatkozatával, amiben ezt a városvezető is elismeri” – mondta el Szabó Bálint. Felhívta a két országgyűlési képviselő figyelmét, miközben az MSZP az áfacsökkentés mellett kardoskodik országszerte, addig itt Szegeden most olyan tevékenységre vetnek ki áfát, amire nem kötelező a hatályos törvény értelmében. A két szocialista országgyűlési képviselő azt mondta a kereskedőknek, hogy tájékozódnak a Cserepes sori piac ügyében, és a bérlők keressék őket bizalommal.

A jogász egyébként a városházán hivatali időben ügyet szeretett volna intézni, ám a biztonsági őr ebben megakadályozta őt. Erre Szabó rendőri intézkedést kezdeményezett, és a biztonsági őr ellen eljárást indított a rendőrség személyi szabadság korlátozása, illetve megsértése miatt.

Szabó Bálint bejelentette, hogy holnap az összes kereskedő kinyit.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=624722

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. április 6.

Hírzóna

Tállai András: Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A gazdasági növekedés szempontjából jubileumi volt a 2019. október 1-je és december 31-e közti időszak, ugyanis pont ez volt a tizedik olyan negyedév, amikor a GDP bővülése éves alapon meghaladta a 4 százalékot.

Tovább olvasom

Hírzóna

A helyi munkavállalókat hozná helyzetbe a Fidesz Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Azaz ne olcsó külföldi munkaerőt alkalmazzanak a nagy cégek.

Tovább olvasom

Hírzóna

Adómentességet kapnak a méhészek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az eladott termékek után szja-mentességet kapnak az ágazat szereplői.

Tovább olvasom

Aktuál