Csongrád megyében is felmérik a tanyák villamosításának állapotát

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lampa_villany_elektromossag

A magyar kormány kiemelt célkitűzéseként jelölte meg az összes magyarországi tanya villamosenergiával történő ellátását 2020-ig. Jelenleg azonban nincs hazánkban olyan hiteles adatbázis, amely lehetővé tenné a tanyák villamosításának megtervezését. Ehhez egy felmérés elvégzése szükséges, amely munkát az érintett megyék kormányhivatalai végezik el.

A Hungarikum Bizottság 2015. június 25-i döntése értelmében a magyar tanya mint kiemelkedő nemzeti érték, bekerült a Magyar Értéktárba. A magyarországi tanyákon ugyanakkor gyakran az alapvető infrastrukturális elemek, közművek is hiányoznak, ezért a kormány az összes magyarországi tanya villamosenergiával történő ellátását tervezi. A tanyák infrastruktúrájának fejlesztése azonban előkészítést igényel, aminek első lépése a villamoshálózat kiépítésének befejezése, illetve differenciált korszerűsítése lehet.

A fejlesztéshez és a várható költségek pontos meghatározásához a tanyákat illetően mennyiségi adatokra van szükség. Elengedhetetlen annak ismerete, hogy a fejlesztést igénylő térségben hány érintett tanya található, valamint hogy ezek közül mennyi lakott, illetve lakatlan. Az energiaigény becsléséhez fontos információt hordoz az is, hogy a tanyaépület milyen funkciót tölt be: csupán lakó- vagy termelő funkciót is ellát-e. Mindemellett szükséges tudni, hogy a tanyák közül mennyi rendelkezik áramszolgáltatással, az ellátatlan tanyák milyen messze vannak a vezetékhálózattól, illetve a már meglévő vezetékhálózat milyen minőségű, teherbírású.

A megvalósítás első lépcsőfokaként kijelölték azokat az alföldi tanyás térségeket, ahol szükséges a fejlesztést megalapozó felmérés készítése. Ennek alapján érintett Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összes járása, továbbá Pest megye Ceglédi, Dabasi, Gyáli, Monori, Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei, Szigetszentmiklósi, valamint Vecsési járása. A felmérést a fővárosi és megyei kormányhivatalok mint a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervei és azok járási hivatalai végzik el.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai április 1. és 30. között keresik fel a Földművelésügyi Minisztérium által készített kérdőívek kitöltése érdekében a megye tanyáit. Az adatlap kérdései alapvetően a tanyák energiaellátásának és energiaszükségletének felmérésére, az épületek és az infrastruktúra állapotára, valamint a tanyagazdaságokra vonatkoznak, a kitöltéshez fényképfelvételek készítése is szükséges. A felmérést végző munkatársak minden esetben fényképes megbízólevéllel igazolják magukat.

Az országos felmérésre alapozott, minden tanyára kiterjedő tanyavillamosítás elősegíti a tanyai életmód sajátos értékeinek megmentését és megőrzését, a vidéki életmód hátrányainak csökkentését, továbbá a tanyai gazdálkodás újraélesztését, megújítását – ebben kéri a kormány az ott élők közreműködését.

Előző sztori

Varga Mihály Makón: a bizalom erősödését jelzi a lakossági állampapír-állomány növekedése

Következő sztori

Több mint negyven táncegyüttes lép fel az országos néptáncfesztiválon Szegeden