Közélet

Csongrád megyében is felmérik a tanyák villamosításának állapotát

Csongrád megyében is felmérik a tanyák villamosításának állapotát

2016. április 5., kedd
Csongrád megyében is felmérik a tanyák villamosításának állapotát
lampa_villany_elektromossag

A magyar kormány kiemelt célkitűzéseként jelölte meg az összes magyarországi tanya villamosenergiával történő ellátását 2020-ig. Jelenleg azonban nincs hazánkban olyan hiteles adatbázis, amely lehetővé tenné a tanyák villamosításának megtervezését. Ehhez egy felmérés elvégzése szükséges, amely munkát az érintett megyék kormányhivatalai végezik el.

A Hungarikum Bizottság 2015. június 25-i döntése értelmében a magyar tanya mint kiemelkedő nemzeti érték, bekerült a Magyar Értéktárba. A magyarországi tanyákon ugyanakkor gyakran az alapvető infrastrukturális elemek, közművek is hiányoznak, ezért a kormány az összes magyarországi tanya villamosenergiával történő ellátását tervezi. A tanyák infrastruktúrájának fejlesztése azonban előkészítést igényel, aminek első lépése a villamoshálózat kiépítésének befejezése, illetve differenciált korszerűsítése lehet. A fejlesztéshez és a várható költségek pontos meghatározásához a tanyákat illetően mennyiségi adatokra van szükség. Elengedhetetlen annak ismerete, hogy a fejlesztést igénylő térségben hány érintett tanya található, valamint hogy ezek közül mennyi lakott, illetve lakatlan. Az energiaigény becsléséhez fontos információt hordoz az is, hogy a tanyaépület milyen funkciót tölt be: csupán lakó- vagy termelő funkciót is ellát-e. Mindemellett szükséges tudni, hogy a tanyák közül mennyi rendelkezik áramszolgáltatással, az ellátatlan tanyák milyen messze vannak a vezetékhálózattól, illetve a már meglévő vezetékhálózat milyen minőségű, teherbírású. A megvalósítás első lépcsőfokaként kijelölték azokat az alföldi tanyás térségeket, ahol szükséges a fejlesztést megalapozó felmérés készítése. Ennek alapján érintett Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összes járása, továbbá Pest megye Ceglédi, Dabasi, Gyáli, Monori, Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei, Szigetszentmiklósi, valamint Vecsési járása. A felmérést a fővárosi és megyei kormányhivatalok mint a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervei és azok járási hivatalai végzik el. A Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai április 1. és 30. között keresik fel a Földművelésügyi Minisztérium által készített kérdőívek kitöltése érdekében a megye tanyáit. Az adatlap kérdései alapvetően a tanyák energiaellátásának és energiaszükségletének felmérésére, az épületek és az infrastruktúra állapotára, valamint a tanyagazdaságokra vonatkoznak, a kitöltéshez fényképfelvételek készítése is szükséges. A felmérést végző munkatársak minden esetben fényképes megbízólevéllel igazolják magukat. Az országos felmérésre alapozott, minden tanyára kiterjedő tanyavillamosítás elősegíti a tanyai életmód sajátos értékeinek megmentését és megőrzését, a vidéki életmód hátrányainak csökkentését, továbbá a tanyai gazdálkodás újraélesztését, megújítását – ebben kéri a kormány az ott élők közreműködését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.