Közélet

Csok-fórum Szegeden: az illegális bevándorlás helyett a magyarok gyermekvállalását kell elősegíteni

Csok-fórum Szegeden: az illegális bevándorlás helyett a magyarok gyermekvállalását kell elősegíteni

2016. április 20., szerda
Csok-fórum Szegeden: az illegális bevándorlás helyett a magyarok gyermekvállalását kell elősegíteni
csok_forum_tuzson_bence09_gs

A csok és a nok azonban az államtitkár reményei szerint az építőipart is segíti. Ma a többi visegrádi államban jóval több új ingatlan jut tízezer lakosra, mint hazánkban - hangzott el a keddi lakossági fórumon.

„A célunk az, hogy minden magyar családnak legyen új otthona" -

Tuzson Bence

, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára tartott lakossági fórumot a szegedi kormányhivatal épületében. Emellett szeretné elérni a kormány, hogy a népesedés kérdéskörében is előrelépés történjen, egy magyar családra átlagosan 1,4 gyermek jut, ez kevesebb az európai átlagnál is. „Mindent meg kell tenni, hogy ne a német modell, azaz minél több bevándorló behívása legyen a megoldás” – mondta az államtitkár. Abban is bíznak a kormány tagjai, hogy a magyar gazdaság növekedését is elősegítheti a lépés az építőiparon keresztül, számításaik szerint évi tízezer lakás építése 0,4 százalékkal növelné a GDP-t. Igaz, az lenne a jó, ha évente 40 ezer otthon épülne, akkor cserélődhetne le százévente a teljes lakásállomány. Ehhez képest még a környező országokhoz képest is a nagy az elmaradásunk, Lengyelországban tízezer lakosra 37 új lakás építése jut, Csehországban 25, míg Magyarországon 8,5. A családi otthonteremtési programmal szeretne a kormány a jelenlegi helyzeten változtatni. „A használt lakásokra adandó támogatásnál megtartottuk a szociális elemeket, míg az új lakások esetében a családtámogatást helyeztük előtérbe” – az eltérő célok miatt két külön jogszabályt alkottak. Használt ingatlanok vásárlása, vagy bővítése esetén egygyermekes családoknak hatszázezer forint, négy, vagy ennél több csemetével rendelkezőknek 2,75 millió jár. Tuzson Bence elmondta, ezeket a lehetőségeket akár közfoglalkoztatottak is igénybe vehetik, ellentétben az új lakásokra szóló csok-kal. Ez utóbbi esetében az államtitkár a fenntarthatóságot emelte ki, nem szeretnék, ha megismétlődne az, mint a devizahiteleknél, hogy a magyar lakosság túlvállalja magát.

csok_forum_tuzson_bence02_gs

Új lakás építésénél ötmillió forintig áfa-visszatérítés igényelhető, vagy az ingatlan vásárlásakor a 27 százalék helyett csak 5 százalékos az áfa. A támogatási összeg itt is 600 ezer forintnál kezdődik, azonban ezt követően élesen szétválnak az összegek, három, vagy annál több gyermek esetén pedig a 10 millió forint támogatás mellé ugyanennyi kedvezményes hitel járhat. Öt évig csak új ingatlanból újba lehet költözni, ezzel azt a kiskaput szerették volna lezárni, hogy az új lakásokra szánt pénzt ne használtakra költsék a családok. A régi ingatlant sem kell eladni, akár meg is tarthatja a család, ha nem kell beforgatni az árát. Egy hallgatóságból feltett kérdéssel kapcsolatban előkerült az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank álláspontja szerint a tízmilliós állami támogatást el kell fogadni önerőként. Ezt azonban más pénzintézetek inkább úgy értelmezik, hogy csak akkor, ha biztosan megvan a szükséges gyerekszám, abban az esetben viszont, ha csak tervezett, akkor általában nem.

Görög Tibor

, a Pillér Takarékszövetkezet vezetője ehhez annyit tett hozzá, hogy ők az MNB értelmezését fogadták el. Az is felmerült, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha menet közben derül ki, hogy szükség van a hitelre. Ezzel kapcsolatban azt javasolta a banki szakember, hogy tegyék bele a konstrukcióba a hitelt, ami pár tízezer forintos plusz költséget jelent, s ha nem szükséges, nem veszik igénybe.

csok_forum_tuzson_bence07_gs

Egy másik kérdező a csok-igényének elutasításáról szólt, saját telkén építene egy új házat a régi mellé, de így nem akarnak neki támogatást nyújtani a bankok. Tuzson Bence – akinek eredeti foglalkozása ügyvéd – azt javasolta, hogy mivel a telek nem megosztható, a felépítmény kapjon külön helyrajzi számot, így lehetővé válik az építkezés. Ha a bankoknak így sem megfelelő, akkor a kormányhivatal is megállapíthatja a jogosultságot ingyen, s ezt a pénzintézet már köteles elfogadni. Hosszabb távon arra számítanak, hogy a kereslet és a kínálat találkozik. Tuzson úgy látja, a valóságos ingatlanértékesítések 2017-ben indulhatnak be, a döntéshozók ezért százmilliárd forintot különítettek el erre a célra, de úgy számolnak, 2018-ra akár ennél is nagyobb összeg is elképzelhető. A 300 négyzetméternél kisebb alapterületű házak építése egyszerűbbé válik engedélyeztetés helyett bejelentési kötelezettséget írnak elő. Újdonság a nemzeti otthonteremtési közösség (nok) is, amelyet brit mintára vezetnek be. Ennek keretében, ha 120 ember összeáll új lakás építése céljából, akkor az állam akár 10-15 esztendőn keresztül évi 300 ezer forinttal támogatja őket céljaik elérésében. A rendezvény végén előkerült az is, hogy mi lesz a nem teljesítőkkel. Az önhibájukból nem teljesítőknek a jegybanki alapkamat ötszörösével kell visszafizetni a csok-ot, ami aktuálisan nagyon alacsonynak számít. A másik kategóriába esők kérhetnek halasztást, vagy részletfizetést a kormányhivataltól, sőt egyes esetekben – súlyos sérülés, házastárs halála – akár el is engedhetik az összeget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.