Közélet

Bakondi: tájékoztatást kérünk a Magyarországot érintő terrorfenyegetésről

Bakondi: tájékoztatást kérünk a Magyarországot érintő terrorfenyegetésről

2016. április 4., hétfő
Bakondi: tájékoztatást kérünk a Magyarországot érintő terrorfenyegetésről

A magyar kormány tájékoztatást kér az amerikai féltől a CIA figyelmeztetéséről, amelyben Budapestet is lehetséges terrortámadások helyszíneként említették - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfő délután az MTI-vel.

Bakondi György

arra reagált, hogy a Rzeczpospolita című lengyel napilap értesülései szerint a CIA (a Központi Hírszerző Ügynökség) a lengyel belbiztonsági szolgálatnak küldött figyelmeztetésében Varsót, Berlint és Budapestet is lehetséges terrortámadások helyszíneként említették. A napilap a hétfői számában nem hivatalos sajtóértesüléseket erősített meg, amelyek szerint a CIA március közepén arra figyelmeztette a lengyel belbiztonsági hivatalt (ABW), hogy "egyebek között Berlinben, Budapesten és Varsóban fennáll a szervezett tömegrendezvények idején végrehajtandó párhuzamos támadások" veszélye. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: a magyar kormány a lengyelországi sajtóhírekből értesült a fenyegetésről. Kiemelte: minden fenyegetésre irányuló információt komolyan vesznek, soha nem gondolják, hogy nem történhetnek további terrorakciók. Bakondi György leszögezte: mindent megtesznek a lakosság védelme érdekében. Arra a kérdésre, hogy a terrorkészültségi fokozatot megemelik-e, azt válaszolta, ez ugyanolyan helyzet, mint amikor a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet a honlapján Portugália mellett Magyarországot is esetleges célpontként nevezte meg. Ezzel együtt kiemelte: minden fenyegetést komolyan vesznek, a konkrét ügyben további információkat kérnek. A főtanácsadó hozzátette: ennyi információ alapján még nem indokolt a készültségi fokozat megemelése. Továbbra is a 3-as, közepes fokozatú terrorkészültség, valamint a tömeges bevándorlással összefüggésben országos válsághelyzet van érvényben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.