“A szegedi lakosság többet érdemel” – a Civil Városi Unió kérdései a pénteki közgyűlés elé

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A város vezetése ezekben az ügyekben vagy lapít, vagy a jól fizetett sajtója segítségével semmitmondó magyarázatot ad – vélik a civilek.

Kérdések – de érkeznek-e válaszok? címmel juttatott el szerkesztőségünkhöz közleményt a Civil Városi Unió. A nyilatkozat az alábbiakban olvasható.

Szeged közvéleményét egyre inkább foglalkoztatja az, az utóbbi időben rendszeressé váló hírfolyam, ami a városháza körüli botrányokról érkezik. A teljesség igénye nélkül elég csak a Cserepes sorra, az újjáéledő Mars tér ügyre, a Napfényfürdő eladásra, az IKV-Hőszolgáltató sztorira gondolni.

A város vezetése ezekben az ügyekben vagy lapít, vagy a jól fizetett sajtója segítségével semmitmondó magyarázatot ad, esetleg a kritikákat politikai támadásnak beállítva ellentámadásba megy át. Arcpirító az a pökhendi hozzáállás, ami a városvezetés részéről látható, és ami látványosan semmibe veszi a szegedi lakosság véleményét. Gond nélkül magyarázzák el az üres IKV-s üzletek plakátkampányáról, hogy az egy sikertörténet, minden fenntartás nélkül vezetik be az építményadót, emelik meg a tömegközlekedési jegyek árát, vagy szemrebbenés nélkül kommunikálják, hogy a parkolási zónák átalakítása tulajdonképpen nem is áremelés.

Emlékezzünk csak Botka László nyilatkozatára, mely szerint „pártkatonák helyett szakértőket” nevez ki a szegedi cégek élére. Nos a Cserepes sori Piac Kft. felkészült és remekül kommunikáló ügyvezetője minden bizonnyal ilyen szakértő lehet, annak ellenére, hogy még az ÁFA mibenlétével sincs tisztában. (Érdekes volt a pénzügyi bizottsági ülésen Szentgyörgyi Pál erőlködése a fent nevezett védelmében, azé a Szentgyörgyié, akinek tevékenységéhez köthető a Számvevőszék jelentésében megállapított 1,052 milliárdos árfolyamveszteség.) És bizonnyal ilyen szakértő lehet Báló Tamás, a repülőtérre kinevezett „légügyi és SZEVIÉP-szakértő” is, aki egyébként Ujhelyi István „EU-szakértő” holdudvarából ismert.

Úgy gondoljuk, hogy a szegedi lakosság ennél a hozzáállásnál többet érdemel, ezért közzéteszünk néhány olyan kérdést Botka László polgármesternek címezve, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot, és amelyekkel kapcsolatban „suttog a város”.

– Mennyi pénzbe került a szegedieknek az IKV és a Szegedi Hőszolgáltató Kft. összevonása, mostani szétválása? Ki fizeti ki az IKV 1,3 milliárdját, melyből 800 milliót az előzőleg kapott hitel visszafizetésére fordított?

– Mikor és mennyi pénz érkezik a Ligetfürdő Kft. eladásából, és azt mire kívánják fordítani?

– Hol tart a parkolóbérletek ügyében folyó nyomozás, és abban érintett-e Szeged főjegyzője?

– Megszüntetik-e, vagy elköltöztetik-e jelenlegi helyéről a Cserepes sori piacot, szándékukban áll-e a területet értékesíteni? Helyesli-e azt a módszert, ahogyan a Cserepes sori kereskedőkkel szemben eljártak?

– Folyik-e eljárás Lauer István ellen a Hungária Közraktár Zrt.-vel kapcsolatos ügyben?

– Folyik-e eljárás Boros Gyula, az IH korábbi vezetője ellen?

– Tervezi-e 2019-ben képviselőjelöltként indítani Farkas Lászlót, a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság jelenlegi elnökét?

Bízunk abban, hogy a kérdésekre adott megnyugtató válaszok egyszer és mindenkorra gátat vetnek a találgatásoknak!

Előző sztori

Strandlabdarúgás: Oroszországban készültek a szegediek az U20-as strandfoci-válogatottal

Következő sztori

Embercsempészés gyanúja miatt eljárást indítottak öt ember ellen