Bulvár

"A rendőrök jól felszereltek, de mi többen vagyunk" – folytatódik a terrorizmussal vádolt férfi tárgyalása

"A rendőrök jól felszereltek, de mi többen vagyunk" – folytatódik a terrorizmussal vádolt férfi tárgyalása

2016. április 27., szerda
"A rendőrök jól felszereltek, de mi többen vagyunk" – folytatódik a terrorizmussal vádolt férfi tárgyalása
migrans_per

A készenléti rendőrség tagjainak tanúkénti meghallgatásával folytatódik a Szegedi Törvényszéken annak a szíriai származású férfinak a tárgyalása, akit a tavaly szeptemberi röszkei események kapcsán terrorcselekménnyel vádolt az ügyészség.

15:24

A többi tanúként meghallgatott rendőr lényegében ugyanazt vallotta, mint az első négy egyenruhás. Az egyik megidézett rendőr nem jelent meg a tárgyaláson, mint kiderült azért, mert közben áthelyezték, így nem kapta meg az idézést, és a péntekre tervezett tárgyalási napon sem tud megjelenni. A bíróság így legközelebb június 27-én tart tárgyalást, akkor a rendőrség által készített videófelvételeket nézik végig.

13.50:

Az ötödikként meghallgatott rendőr vallomásában azt mondta, hogy a vádlott egyszer úgy fogalmazott: amennyiben nem nyitják meg a kaput, úgy nem fogja tudni kontrollálni a tömeget. A rendőr a vádlott testbeszédéből, kézmozdulataiból arra következtetett, hogy csitítani próbálta a tömeget, de nem hallgattak rá. A tanú azt mondta: neki a tömegben három hangadó tűnt fel, közülük a vádlott és egy másik férfi inkább csitítani próbálta a migránsokat, a harmadik, egy zöld pólós férfi volt, aki inkább lázított. A zöld pólós férfiról a tolmács korábban azt mondta, hogy iraki akcentussal beszélt. A vádlott ez után a tanúvallomás után azt mondta: ő nem felelősséget vállal a tömegért, de éppen azért beszélt a rendőrökkel, mert értette, hogy mit beszélnek a tömegben, azaz hogy készek akár erőszakkal is átmenni a kapun. Hozzátette: az ott lévő nőket, gyermekeket, időseket féltette. Mint mondta, a migránsok között is volt olyan, aki megharagudott rá, amiért csitítani próbálta a tömeget. Éppen emiatt kért angolul beszélő rendőrt is, mert félt attól, hogy az arab tolmácsnak mondott szavai miatt még jobban haragudni fog rá a tömeg. Itt visszautalt arra a pakisztáni férfira, akit a hétfői vallomásában is említett. Vele korábban összevitatkozott, verekedtek is egymással. A bírónő kérdésére az elsőként meghallgatott tanú, a század parancsnoka azt mondta: ő nem hallotta, hogy a vádlott a tömeg kontrollálásáról mondott, de ennek az is lehet az oka, hogy az első négy rendőr vezető beosztásban dolgozik, tehát ők nem egy helyben állnak, hanem fel-alá, jobbra-balra mozognak, mivel több embert kell irányítaniuk. Az ötödik rendőr viszont beosztott, ő végig az első sorban állt, tehát elképzelhető, hogy ő hallott olyat, amit a parancsnokai nem.

11.55:

A harmadik, szintén rendőr tanú úgy emlékezett: a tíz, öt, illetve két perces határidőt nem a kapu, illetve a határ megnyitására adták a migránsok, hanem egy angolul beszélő tolmács odahívásához. Ezt egyébként még a nyomozati szakban mondta a vallomásában, most a bíróságon úgy fogalmazott: mivel akkor még frissebbek voltak az emlékei, az a nyilatkozata biztosan pontosabb. Ez a tanú is határozottan emlékezett arra, hogy a vádlott kezében megafon volt, és abba beszélve követelte a határ megnyitását, illetve a tolmács odahívását. A vádlott ennek a tanúnak a vallomása után is azt mondta, hogy ő csak azt kiabálta a megafonba, hogy szereti Magyarországot, illetve csak kérte, hogy nyissák meg a határokat, mert sok a nő, a gyermek és a beteg a migránsok között.

11.05:

A második tanú az egység parancsnokhelyettese volt, aki jól beszél angolul, ő kísérte oda a parancsnokot, amikor a vádlott angolul beszélő rendőrt keresett. Ez a tanú lényegében megerősítette, amit a parancsnok mondott. A vádlott ebben az esetben is tagadta, hogy bármit elkövetett volna abból, amit vele szemben a vádirat tartalmaz, illetve amit a tanú elmondott.

10.40:

Az elsőként meghallgatott egyenruhás, a Készenléti Rendőrség egyik bevetési osztályának vezetője elmondta: szeptember 16-án 24 órás készenlétben voltak Budapesten. Ebéd után kapták az értesítést, hogy azonnal indulniuk kell Röszkére, ahova végül délután két óra körül érkeztek meg. A parancsnok azt mondta, hogy akkor éppen nyitva volt a kapu, de a tömeg viszonylag nyugodt volt. Nem sokkal később a vádlott átkiabált a kerítésen, parancsnokot keresett, így a tanú és egy angolul jól beszélő kollégája odament hozzá. Elmondták neki, hogy a határ le van zárva, és a néhány száz méternyire lévő tranzitzónában lehet jogszerűen belépni Magyarországra. A vádlott azt mondta, hogy ők itt szeretnének bemenni, amire megismételték neki, hogy itt nem lehet. A tanú úgy fogalmazott: a vádlott az akkoriban megszokottnak tekinthető mondatokat ismételte: háborúból jön, Németországba szeretne menni, Angela Merkel meghívta. Ugyanezeket ismételgették a tömegből néhányan, de ezt a tanúként meghallgatott rendőr szintén szokásosnak nevezte. Az első vizespalack azután repült el, hogy a vádlott a rendőrökkel angolul beszélt. Eleinte csak kisebb pet-palackok repültek, a tanú szerint nem is mindben volt víz, sérülés okozásához alkalmatlannak nevezte. Homokból, sárból gyúrt golyókat is dobáltak a rendőrök felé, aztán kisebb kövek, végül „iszonyatosan nagy kőtömbök” is repültek az egyenruhásokra. Közben egyszer az arab tolmács segítségével is megpróbáltak beszélni a vádlottal, de a szír férfi nem volt hajlandó a fordítóval beszélni. Miközben a parancsnok visszakísérte a tolmácsot a rendőrsorfal mögé, a tolmács azt mondta: a szír férfi arról beszélt neki, hogy bár a magyar rendőrök jól felszereltek, de a migránsok sokkal többen vannak. A korábban a migránsok által megnyitott kaput már az intenzív kőzápor idején zárták vissza a rendőrök. A parancsnok elmondta, hogy az egységéből öt rendőr sérül meg, illetve őt magát mindkét vállán és a sisakját is eltalálták. Ez utóbbival kapcsolatban a tanú azt mondta, hogy nagyon nagy lehetett a kő, mert egy fél percig tartó halláskiesést okozott számára. Arról is beszámolt, hogy a szokásos taktikájukat, azaz azt, hogy előrenyomulnak és így oszlatják a tömeget, ebben az esetben nem tudták alkalmazni, mert nem léphettek szerb területre. A rendőr vallomásában azt is mondta, hogy emberei közül többen szóltak neki, hogy a kerítés előtt álló migránsok közül többnek is kése van. Többször elhangzott a tömegből, és a vádlott szájából is, hogy öt percet adnak a kapu megnyitására. A parancsnok elmondta azt is, hogy miután bevetették a vízágyút és a könnygázt, a migránsok hátrébb húzódtak a kerítéstől. Ekkor húzódtak hátrébb a rendőrök is, ezzel az volt a céljuk, hogy lecsillapítsák a tömeget. „Ha nincs kit dobálni, akkor nem is dobálnak” – fogalmazott a rendőr. Ebben az esetben ez nem működött, ekkor törték át a kaput a migránsok, és nyomultak be Magyarországra. Mint azt

korábban írtuk

, a vádlottat és az 1. számú tanút április 25-én hallgatták meg a bíróságon. A hétfőn zártan meghallgatott tanúról most kiderült, hogy ő volt a tolmács a helyszínen. A rendőr által elmondottakat ő is megerősítette. A bíró előbb a rendőr, majd a tolmács által elmondottakkal is szembesítette a vádlottat, aki tagadta, hogy az elhangzottak megtörténtek volna. Megismételte, amit a hétfői tárgyaláson mondott: nem fenyegette a rendőröket, nem adott ultimátumot nekik, és azt sem mondta, hogy bár a rendőrök jobban felszereltek, ők többen vannak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.