Közélet

Vádat emelt az ügyészség a nagymágocsi gázvezeték gondatlan átszakítása miatt

Vádat emelt az ügyészség a nagymágocsi gázvezeték gondatlan átszakítása miatt

2016. március 9., szerda
Vádat emelt az ügyészség a nagymágocsi gázvezeték gondatlan átszakítása miatt

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt a Csongrád megyei Nagymágocson, 2013. szeptember 11-én történt gázvezeték átvágással kapcsolatban.

A vádirat szerint az egyik gázszolgáltató megbízásából végzett beruházás során a nyomásszabályozó állomás és vezetékek cseréjére került sor, amelynek ideje alatt a település gázellátását ideiglenes gázvezeték biztosította. Az új nyomásszabályozó üzembe állítását megelőzően, a kivitelezési munkálatokat végző vállalkozás gépkezelője átszakította az árokásó gép kanalával a 0,62 méter mélységben lévő ideiglenes gázvezetéket, amelyen 3,5 – 4 cm széles lyuk keletkezett. A vádirat szerint a sérült gázcsőből mintegy 75 percen keresztül, összesen 200.000 m3 gáz áramlott ki, a település gázellátása ezen idő alatt szünetelt. A gázvezeték közelében közforgalmi út, telephely, valamint terményszárító volt, az út lezárásra, a telephelyek kiürítésre kerültek. A gázvezeték átszakítását követően 135 méter sugarú félkörben közvetlen tűzveszély állt fenn. A vádirat szerint a gépkezelő munkáltatója utasítására 1 méter mélységig munkagéppel végezte a feltárást, a jogszabályi rendelkezések alapján azonban csak 0,5 méterig tehette volna ezt meg. Sem a gépkezelő, sem a munkáltató nem ismerte az ideiglenes gázvezeték pontos nyomvonalát és mélységét. A gázszolgáltató saját munkatársaival végezte el az ideiglenes gázvezeték elhelyezését, annak végleges helye az eredeti tervezési dokumentumban szereplőktől eltért. A gázszolgáltató helyi kirendeltségének vezetője és a kirendeltség műszaki ellenőre az ideiglenes vezetékkel kapcsolatos módosított terveket írásban nem adta át a kivitelezőnek, a vezeték nyomvonaláról, mélységéről a munkavédelmi szabályoknak és a biztonsági követelményeknek megfelelő tájékoztatást nem adtak. A vádirat szerint a gépkezelő és a gépkezelő munkáltatója a jogszabályi rendelkezésekkel ellentétes 1 méter mélységig történő gépi feltárással, míg a gázszolgáltató helyi kirendeltségének vezetője, és annak műszaki ellenőre a pontos szóbeli és írásbeli tájékoztatás elmulasztásával együttesen energia pusztító hatásának kiváltásával gondatlanságból közveszélyt idézett elő. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakat gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás vétségével vádolja. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.