/

Több mint másfél milliárd forinttal támogatják a romafelzárkózást a CEU-n

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ötmillió eurós (több mint másfél milliárd forintos) kezdeményezés indul a Közép-európai Egyetemen (CEU), amelynek célja, hogy minden szektorban javítsák a romák helyzetét, az élet minden területén elismerjék és befogadják őket – közölte a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint európai alapítványok adják össze a támogatást a Romák az európai társadalmakban elnevezésű program megalapítására. A dán Velux Alapítvány mintegy kétmillió eurót ajánlott fel. Ugyanekkora összeggel egészítette ki közösen az adományt a Nyílt Társadalom Intézet Roma Kezdeményezések Irodája és a Roma Oktatási Alap. A következő hat év során pedig a CEU és más támogatók további egymillió eurót fektetnek a kezdeményezésbe – sorolták.

A program – amelyet “úttörőnek” neveztek a felsőoktatás területén – célja, hogy helyi, regionális és országos szinten egyaránt javítsák a romák helyzetét oktatási, kutatási, vezetőképzési és közösségi projekteken keresztül. A kezdeményezés olyan vezetők képzését segíti, akik a romák előrelépését támogató szakpolitikákat alkotnak majd, és kinevelik a roma vezetők következő generációját.

A programot a Roma Tanulmányok Elnöke fogja felügyelni, erre a pozícióra jelenleg is pályáztatnak – írták, hozzátéve: a kezdeményezés a CEU romákat támogató képzésének (RAP) tapasztalataira is épít, amely az elmúlt 11 évben arra összpontosított, hogy egyenlő esélyeket biztosítson a romák számára a felsőoktatásban. A RAP-ot eddig több mint 220 hallgató végezte el, akik több mint fele folytatta tanulmányait magasabb szinten, mester- és doktori képzésben.

A Romák az európai társadalmakban kezdeményezés várható hatásait úgy foglalták össze, hogy öt év alatt 60-75 roma jár majd ösztöndíjjal mesterképzésre, 20-nál több romákkal kapcsolatos doktori disszertáció születik, valamint 80 gyakornoki program indul – olvasható a közleményben.

Előző sztori

Országgyűlés: módosítást fogadott el a nok-törvényhez a törvényalkotási bizottság

Következő sztori

Szeremlei Társaság: negyedszázada a helytörténet szolgálatában