Közélet

Szlovénia és Szerbia éjféltől korlátozza a migránsok beengedését

Szlovénia és Szerbia éjféltől korlátozza a migránsok beengedését

2016. március 8., kedd
Szlovénia és Szerbia éjféltől korlátozza a migránsok beengedését

Szlovénia éjféltől ismét szigorít az illegális bevándorlók beengedésének szabályain, és csak azokat a migránsokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy menedéket kérnének Szlovéniában - tájékoztatták a horvát hatóságok Szerbiát.

Belgrád pedig bejelentette, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat léptet életbe, mint az uniós országok - közölte honlapján az értesülést kedden a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). A szerb belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szerb intézkedések a Macedóniával és a Bulgáriával közös határra vonatkoznak. Az RTS szerint ezzel gyakorlatilag lezárul a balkáni migránsútvonal. A szlovén belügyminisztérium honlapján olvasható indoklás szerint Ljubljana az Európai Unió és Törökország részvételével tartott hétfői brüsszeli csúcson elhangzottakkal összhangban lép fel azzal, hogy igyekszik visszaállítani a schengeni határok védelmét. Eszerint éjféltől Szlovéniába csak azok léphetnek be, akik rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal, kifejezik szándékukat, hogy Szlovéniában szeretnének menedéket kérni, vagy akik "humanitárius okokból" menekülnek az országba. Ez egyben azt is jelenti - áll a szlovén belügyminisztérium közleményében -, hogy éjféltől Ljubljana már nem tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amelyet február közepén a térség rendőrségi vezetői kötöttek Zágrábban arról, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát. A szerb belügyi tárca a szlovén intézkedésekkel kapcsolatban kijelentette: Belgrád nem engedheti meg, hogy a migránsok "befogadóközpontjává" váljon, ezért vezet be hasonló korlátozásokat. Kiemelték: minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval. Az EU-török csúcson ugyan nem hangzott el hivatalos bejelentés a nyugat-balkáni migránsútvonal lezárásáról, de a korlátozások arra utalnak, hogy mégis vége a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át Európába irányuló migrációnak. Jelenleg mintegy 15 ezer bevándorló várakozik a görög-macedón határon található Idomeninél arra, hogy továbbmehessen. A migránsok napok óta tiltakoznak a korlátozások ellen, viszont annak ellenére, hogy Macedónia naponta csupán néhány száz embert enged át a határon, nem mozdulnak az idomeni táborból. A görög kormány ugyanakkor bejelentette, nem tervezi, hogy erővel elszállítja a migránsokat a macedón határnál lévő menekülttáborból, de nyomást fog gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy költözzenek el a közelben lévő, újonnan létesített menekültközpontokba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.