Színdarabbal az áldozattá válás ellen – rendőrségi prevenciós délután az ÁRKÁD-ban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

aldozatok_napja011kf

Miként akadályozhatjuk meg a táskalopást, netán, hogy a lakásunkat feltörjék? – erre is választ kaphattak azok, akik a rendőrség színdarabbal színesített prevenciós rendezvényén részt vettek, amelynek a mottója: „Saját biztonságunk és értékeink védelme érdekében mi magunk tehetjük a legtöbbet!”

Az Áldozatok Napjához kapcsolódva tartott prevenciós rendezvényen öt jelenettel, szemléltetőeszközökkel, kérdőívekkel hívták fel a figyelmet arra a rendőrök, hogy mi mindent tehetünk saját biztonságunkért. „A célközönségünk az idős, illetve a felnőtt korosztály. Interaktív bemutatónkra egy színdarabot hoztunk, amelynek öt jelenete azokat az eseteket, helyzeteket mutatja be, amely bűncselekmény típusoknál az esetszám növekedésétől lehet tartani. Ide tartozik a táskalopás, a hátizsákból történő eltulajdonítás, a szolgáltatókra hivatkozva bevetett trükkök, az unokázás, az ingatlanok, a gépjárművek és a kerékpárok védelme” – tájékoztatott Mózesné Toronykőy Márta alezredes, bűnmegelőzési osztályvezető. A rendhagyó színdarabban rendőrök és nyugdíjas amatőr színjátszók működtek közre, az egyes jelenetek után pedig elmondták, hogy mi a helytelen, illetve, hogy miként lehetne megelőzni az adott bűncselekményt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai hat standot is felállítottak, ahol személyre szabott információkat, segítséget kaphatott bárki.

Mózesné Toronykőy Márta portálunknak elmondta, érdemes mindenkinek tudnia, hogy amikor a lakásunk védelméről van szó, nem kell méregdrága eszközökre gondolnia senki, egy ajtóéket például ezer forint alatti áron is vásárolhatunk, s ezzel máris nagyobb biztonságban vagyunk. Ezen felül egy sípoló hangot kiadó egyszerű technikai eszközzel megakadályozhatjuk azt is, hogy ellopják a táskánkat.

Egy biztonságtechnikai cég vezetője, Török László különböző zárakat hozott a rendezvényre. A szakember tapasztalatai szerint nem vigyázunk kellőképpen értékeinkre, sokan nem tudják, hogy egy 20-30 éves ajtózár például már nem nyújt megfelelő biztonságot. „Általában olyankor keresik fel az emberek a szaküzleteket, amikor a probléma már megtörtént. Akkor kérdeznek csak utána, hogy milyen zárat érdemes beszereltetniük, netán rácsot vagy elektromos riasztót alkalmazniuk, hogy elriasszák a betörőket” – magyarázta. Török László elmondta, ha modern, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által minősített zárat vásárolunk, akkor 8-10 évig nem kell azt lecserélnünk. Az árak igencsak eltérőek, de már 8-12 ezer forintért megfelelő zárbetétet vásárolhatunk.

Az ÁRKÁD-ban tartott prevenciós programnak a tervek szerint lesz folytatása, a rendőrök Csongrád megye több településére is el szeretnék vinni speciális színdarabjukat, illetve tájékoztató kiadványaikat, hogy minél kevesebben váljanak bűncselekmények áldozatává.

no images were found

„Saját biztonságunk és értékeink védelme érdekében mi magunk tehetjük a legtöbbet!” – látványos prevenciós rendezvényt tartottak a rendőrök az Árkádban. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=614674

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 3.

Előző sztori

Román állampolgárokat ítéltek el egy idős lajosmizsei férfi kirablása miatt

Következő sztori

Pénteken vizsgálja a Moody’s a magyar adósosztályzatot