/

Szezonnyitó a Mini Hungary Parkban – Minden hétvégén programokkal csalogatnak Mórahalomra + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mini_hungary_park25_gs

„Legyünk büszkék erre a hazára! – Ez az üzenet fogalmazódik meg Mórahalomról a Mini Hungary Parkból a magyarság számára” – jelentette ki Dlusztus Imre ügyvezető a park szezonnyitóján. Mórahalmon a makettek szellemi mecénásainak jókívánságait a helyi kisiskolások tolmácsolták a rendezvényen, de a gesztorok gondolatait egy üzenőfalon is közzéteszik, így lelki útravalóul szolgálhatnak a látogatók számára.

Tavaly márciusban nyitotta meg kapuit Mórahalmon a Mini Hungary Park, ahol ötven, a történelmi Magyarország építészeti szimbólumait tekinthetik meg a látogatók 1:25-ös arányú kicsinyített makettként. A második évad nyitányára a makettek gesztorainak üzeneteit egy csokorba gyűjtötték, amit a helyi általános iskolások tolmácsoltak. Elküldte jókívánságait többek között Máté Imréné, a simontornyai vár vezetője, Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park vezetője, Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója és Lednitzky András, Izrael állam tiszteletbeli konzulja is.

mini_hungary_park41_gs

„Úgy válogattuk ki az általunk bemutatott műemlékeket, hogy azokban kifejezésre jusson több mint ezer esztendős Kárpát-medencei jelenlétünk. Nekünk öregeinkkel összefogva, ünnepeket teremtve meg kell találnunk a megerősödésünknek és egységünknek a forráspontjait. Reményeink szerint ilyen forrás az általunk létrehozott Mini Hungary Park” – fogalmazott a szezonnyitó rendezvényen Dlusztus Imre, a park ügyvezetője.

Portálunknak elmondta, az ötven makett bemutatása mellett törekszenek arra, rendszeresen különleges programokkal is becsábítsák az érdeklődőket. Ilyen például a nemzeti pálinkakóstolás március 15-éhez kapcsolódva, majd a húsvét közeledtével családi programokat kínálnak. „Augusztus végéig minden egyes hétvégét úgy terveztünk meg, hogy egy-egy témához kötjük az eseményeket, illetve szakmákat is szeretnénk meghívni. A déli határokat védő katonáknak és rendőröknek tavaly gyümölcsöt vittünk, így köszönve meg munkájukat, idén pedig vendégül fogjuk látni őket a parkban, hogy velünk együtt ünnepeljék a honvédők azt a munkát, amit végeznek” – fogalmazott. A terveik között szerepel az is, hogy nyáron éjszakai piknikeket rendezzenek, hiszen a rekkenő hőségben napközben alig volt tavaly látogató, ám a Mórahalmon megszálló turisták esténként vélhetően szívesen látogatnák meg a parkot, hogy éjszakai fényekben is megnézzék a maketteket, minőségi borokat kóstoljanak, miközben a teraszon gitárzene szól.

mini_hungary_park40_gs

A kéthektáros területen jelenleg 50 makettet lehet megtekinteni, de tervezik a bővítést. A következő egy Klebelsberg Kunó által építtetett tanyasi iskola lesz Domaszékről, de a park adottságai azt is lehetővé tennék, hogy akár 100 építészeti emléket is bemutassanak. Dlusztus Imre elmondta, a Tiszántúlon, Székelyföldön, Erdélyben, a Délvidéken és Felvidéken egyaránt vannak olyan magyarságunkhoz köthető műemlékek, amelyeket érdemes lenne a parkban megépíteni. Van két felajánlásuk is, egy erdélyi épület és egy őrségi harangtorony kapcsán, ez utóbbit természetesen nem 1:25-ös arányban fogják felépíteni.

Nemzeti ünnepünk alkalmából március 14-én és 15-én rendhagyó játékra invitálja látogatóit a mórahalmi park. Történelmi személyiségeink előtt tisztelegnek azzal, hogy a Szicsek, a Madaras és a Szekeres Pálinkamanufaktúrák italkülönlegességeit versenyeztetik. Ingyenesen lehet kóstolni és szavazni arról, hogy a felvonultatott pálinkák közül melyik illik legjobban az ismert történelmi személyiségek karakteréhez, szellemiségéhez, Petőfi Sándorhoz, Széchenyi Istvánhoz és Kossuth Lajoshoz. Az érdeklődőket a Móradomb körút 5. szám alatti parkban mindkét napon 10 és 17 óra között várják.

no images were found

A makettek szellemi mecénásainak jókívánságait is tolmácsolták a Mini Hungary Park szezonnyitóján.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=617181

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 12.

Előző sztori

Hadi játék Szeged újjászületéséről + FOTÓK

Következő sztori

Hétvégi programajánló: A Night in Bohemia, nemzeti ünnep