Közélet

Szegeden is konzultált a Jobbik az egészségügyről

Szegeden is konzultált a Jobbik az egészségügyről

2016. március 11., péntek
Szegeden is konzultált a Jobbik az egészségügyről
jobbik_sajttaj002kf

A Jobbik által indított, az egészségügyet érintő „valódi nemzeti konzultáció” keretében Bari Ferenccel, az SZTE ÁOK dékánjával folytatott megbeszéléseket Lukács László György frakcióvezető-helyettes. A politikus előremutatónak nevezte azokat a szegedi kezdeményezéseket, amelyek a középiskolásokat céloznák meg, és az egészségmegőrzésre helyeznék a hangsúlyt.

A Jobbik által indított „valódi nemzeti konzultáció” során az egészségüggyel kapcsolatos problémákat veszi számba a párt, egészségügyi intézményeket, szakmai műhelyeket látogatnak meg, illetve a szakszervezetekkel is tárgyalnak. „Az SZTE ÁOK dékánjával,

Bari Ferenccel

a orvostudományi képzés kitörési lehetőségekről beszéltünk. Górcső alá vettük a külföldi diákok képzését is, kiváltképp abból a szempontból, hogy milyen módja van annak, hogy a külföldi hallgatók Magyarországon maradjanak az egyetem elvégzése után, és így hozzájáruljanak a hazai egészségügy fejlődéséhez. Egy biztos, szükség van az egyetemen egy olyan infrastrukturális fejlesztésre, ami elősegíti a hallgatók sokkal színvonalasabb képzését, ezen felül pedig a szakembergárda megtartására is törekedni kell” – számolt be a szegedi megbeszélésről

Lukács László György

frakcióvezető-helyettes, országgyűlési képviselő. Hozzátette, a konzultáció során több helyszínen, így Szegeden is felmerült, hogy már a középiskolákban szükség lenne egészséges életmódra nevelő órák tartásárára, mellyel kapcsolatban előremutató kezdeményezések már vannak az SZTE több kara között. Lukács reméli, hogy ennek eredményeképp létrejöhet Szegeden egy olyan program, amelyben a közoktatás szereplői is partnerek lesznek, és ami a prevencióra, vagyis az egészségmegőrzésre fókuszál.

jobbik_sajttaj001kf

A Szegeden tapasztalható, egészségügyet érintő problémákkal kapcsolatban

Rácz Tibor

választókerületi elnök elmondta, a dékánnal egyetértettek abban, hogy országos tendenciák figyelhetőek meg itt is, amelyek például a gyermek- és felnőtt háziorvosi struktúrát érintik. „A város folyamatosan zárja be mind a gyermek, mind a felnőtt háziorvosi körzeteit, és nem tudja betölteni a megüresedő praxisokat. Az is látható, hogy a praxisok 40%-át nyugdíjas korú háziorvos tölti be, vagyis prognosztizálható, hogy tíz éven belül komoly problémák jelentkeznek az ellátásban Szegeden is, ha nem történik változás” – hangsúlyozta Rácz Tibor. Megjegyezte, ezt a problémát állami szinten kell orvosolni, hiszen egyértelmű, hogy nem vonzóak ezek a praxisok frissen végzett, fiatal szakemberek számára.

jobbik_sajttaj003kf

Lukács László György frakcióvezető-helyettes kérdésünkre elmondta, hogy a szakmai szervezetekkel, egészségügyi intézményekkel és egyetemekkel folytatott konzultáció várhatóan két héten belül lezárul. Májusban ennek eredményei alapján kérdezik meg a lakosság véleményét az egészségügyről, az oktatásról és a korrupcióról, őszre pedig elkészítenek egy javaslatcsomagot, amit a kormány elé tárnak. Rácz Tibor hozzátette, mind a két szegedi választókerületben kitelepüléseket terveznek a lakossággal történő konzultáció elindulásakor, míg április 3-án Vona Gábor pártelnök és Lukács László György egy fórumot is tart Szegeden, ahol összegzik az addigi tapasztalatokat, illetve a lakosság problémáit, észrevételeit is számba veszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.