Román állampolgárokat ítéltek el egy idős lajosmizsei férfi kirablása miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jogerősen nyolc év, illetve tíz év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön három román állampolgárt, akik 2012-ben egy éjszaka az otthonában bántalmaztak és kiraboltak egy idős lajosmizsei férfit, a bűncselekményhez tippet adó magyar ismerősük hét évet kapott.

A táblabíróság társtettesként elkövetett rablás, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében, valamint életveszélyt okozó testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek a három romániai születésű, de évek óta Magyarországon dolgozó férfit. Magyar állampolgárságú ismerősüket, a harmadrendű vádlottat a rablásban és a magánlaksértésben felbujtóként marasztalta el az ítélőtábla.

A román állampolgárok rokonok, illetve ismerősök, 2012-ben különböző Bács-Kiskun megyei településeken dolgoztak. 2012. augusztus 9-én egyiküket felhívta a későbbi harmadrendű vádlott azzal, “hogy lenne valami pénz, amit el lehetne lopni”. Rövidesen találkoztak, és a tippadó elmondta, hogy egy Lajosmizse melletti tanyán élő idős emberről lenne szó, aki legalább négyszázezer forintot tart otthon az éjjeliszekrényben.

A vádlottak még aznap este autóval kimentek a 69 éves férfi tanyájához, úgy tudták, nincs otthon. Először ketten másztak be az udvarra, de amikor észrevették, hogy a sértett az épületben van, visszafordultak. Ezután az autóban a négy férfi megegyezett abban, hogy mindenképpen megszerzik a pénzt. Ekkor mindhárom romániai férfi bement a tanyába, de a sértett felriadt a zajra és megkérdezte a támadóktól, hogy mit akarnak, erre az egyik, maszkot viselő vádlott megütötte. Ezután ketten lenyomták az ágyra, letakarták és többször megütötték. Az idős férfi végül halottnak tettette magát, ekkor abbahagyták a bántalmazását. A rablók a lakást átkutatva egy nejlonzacskóban egymillió forint készpénzt és fémpénzben néhány ezer forintot találtak, az apróból később cigarettát vettek, a papírpénzt pedig négyfelé osztották.

Az idős férfi a támadók távozása után a szomszédos tanyán kért segítséget, majd kórházba került, hat hét alatt gyógyult meg. A szakértői vélemény szerint a bántalmazás miatt életveszélyesen megsérülhetett volna, ez nem a vádlottakon múlott.

A sértett a tárgyalási szakban, 2015. április 8-án öngyilkos lett, felakasztotta magát a saját házában, mivel nem tudta feldolgozni a történteket.

Előző sztori

Szeles és borús idő lesz az első tavaszi hétvégén

Következő sztori

Színdarabbal az áldozattá válás ellen – rendőrségi prevenciós délután az ÁRKÁD-ban + FOTÓK