Közélet

Pontosíthatja az otthonteremtési közösségekre vonatkozó szabályokat a parlament

Pontosíthatja az otthonteremtési közösségekre vonatkozó szabályokat a parlament

2016. március 30., szerda
Pontosíthatja az otthonteremtési közösségekre vonatkozó szabályokat a parlament

Az Országgyűlés mai ülésén Áder János köztársasági elnök kifogásaira reagálva több ponton egyértelműsítheti a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló, korábban már elfogadott kormányzati javaslatot.

A Ház 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezt követően elsőként az államfő által megfontolásra visszaküldött nok-javaslatot tárgyalhatják újra a képviselők, akik a vita végén módosíthatják a korábban már elfogadott javaslatot. Az indítványt március 17-én - kivételes eljárásban - fogadták el a képviselők a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető

Rogán Antal

javaslatára.

Áder János

visszaküldő levelében azt írta: támogatandó cél a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban részt vevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága kedden tizenhét pontból álló, zömében egyértelműsítő, pontosító módosító csomagot fogalmazott meg a parlamentnek. A szavazásokon a Miniszterelnökséget vezető

Lázár János

javaslatára módosíthatják az államháztartási törvényt, így a kormány egy kiemelt közfeladat ellátására akkor is adhatna költségvetési forrásokat, ha az ahhoz szükséges előirányzat csak később biztosítható. A képviselők a közérdekű adatigényléssel összefüggésben a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt is módosíthatják. A parlament a határozathozatalok után kilenc előterjesztésről tarthat általános vitát, köztük három új törvényjavaslatról: a honvédelmi miniszter javaslatára a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről, az igazságügyi tárcavezető kezdeményezésére az igazságügyi szakértőkről, míg a külgazdasági és külügyminiszter indítványára a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról születhetnek új jogszabályok. A Ház kéthetes ülése a következő hétfőn, a kormánynak szóló kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.